""
Connect with us
"
"

Politică

Atenție de unde vă informați! Un studiu arată că spațiul informațional on-line din Moldova continuă să fie afectat puternic de propaganda rusă

Publicat

pe

Sursele mass-media promovează în țara noastră interesele Federației Ruse și-au mărit numărul știrilor și articolelor manipulatorii pe parcursul ultimilor trei ani, arată un studiu realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Acțiunile autorităților până la moment continuă să fie insuficiente pentru a opri propaganda externă pro-rusă și efectele sale negative pentru spațiul informațional din Republica Moldova. Totodată, este de remarcat efortul tot mai mare al organizațiilor societății civile din țara noastră și susținerea partenerilor de dezvoltare care promovează tot mai multe inițiative de identificare și combatere a falsurilor mediatice.

Nota analitică IPRE are la baza o analiză a conținutului știrilor și articolelor publicate pe parcursul ultimilor ani, publicate de trei surse media on-line rusești prezente în Republica Moldova (Sputnik.md, KP.md, Vedomosti.md). Analiză arată că aceste surse media promovează activ informații manipulatorii care propagă interesele Kremlinului în spațiul mediatic din țara noastră. În total au fost analizate 652 de link-uri, plasate în perioada anilor 2015-2017, pe site-urile www.sputnik.md (308 link-uri), www.kp.md (231 link-uri) și www.vedomosti.md (113 link-uri) (Fig. 1).

Totodată, pe parcursul ultimilor trei ani, portalul sputnik.md a publicat în 2015 – 63 de articole cu tentă propagandistică, în 2016 – 106, iar în 2017 – 139. La rândul său, kp.md a scris în 2015 – 69 de materiale pro-Rusia, în 2016 – 72, iar în 2017 – 90 (fig. 2). O altă caracteristică specifică este că majoritatea articolelor publicate în mass-media analizată nu sunt semnate de autori. Primul loc la numărul de articole publicate de autori anonimi îl deține portalul sputnik.md, care a distribuit doar 12 articole semnate de autori și 296 de anonimi.

În cadrul cercetării au fost analizate trei subiecte centrale care au fost: Războiul din Siria, Implicarea Federației Ruse în procesele electorale din alte țări, problema energetică și Interesele Federației Ruse. Astfel, pe primul subiect portalul sputnik.md a publicat cele mai multe articole – 220, despre implicare în alegeri și atacurile cibernetice s-au publicat 23 articole, iar despre interesele Federației Ruse și livrările de gaze – 65. Ziarul și portalul kp.md a publicat pe subiectul conflictului din Siria 141 articole, pe cel al alegerilor – 38 și pe cel energetic – 52. De asemenea, vedomosti.md a publicat 62 de articole pe subiectul sirian, 13 pe cel al alegerilor și 38 pe cel energetic (fig.3).

„În materialele publicate de mass-media care promovează interesele Federației Ruse în Republica Moldova sunt transmise sistematic și promovate intens mesaje anti-americane, anti-europene și anti-occidentale. Aceasta se face cu scopul de a influența atitudinile și convingerile cetățenilor moldoveni, încercând să promoveze ideea că doar Federația Rusă este capabilă să rezolve cele mai mari probleme din întreaga lume. Aceste mesaje au un caracter propagandistic pronunțat, iar tehnicile de manipulare folosite sunt cele mai diverse”, consideră Simion Ciochină, autorul notei analitice.

Potrivit analizei IPRE, cu toate că în ultimii ani, atât autoritățile, cât și societatea civilă, au făcut mai mulți pași în combaterea acestui fenomen, sunt necesare eforturi suplimentare. Iată câteva direcții susține de expertul IPRE, care trebuie explorate în continuare:

  • Stabilirea unui mecanism de monitorizare, identificare și sancționare a surselor media on-line care promovează conținut mediatic cu vădită tentă propagandistică;
  • Promovarea transparenței proprietarilor și surselor de finanțare a surselor media on-line;
  • Identificarea în cooperare cu organizațiilor internaționale și organizații neguvernamentale de profil a acțiunilor pentru protejarea spațiului informațional al Republicii Moldova de fenomenul mediatic propagandistic intern și extern;
  • Introducerea în curricula școlară a unei noi discipline, care ar dezvolta gândirea critică și va dezvolta educația mediatică în rândul tinerilor;
  • Dezvoltarea campaniilor de deconspirare a surselor mass-media care promovează dezinformarea.
loading...

Social

VIDEO / Cum vorbim despre propagandă?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

La 24 iunie, Moldova.org a lansat o serie de emisiuni în care părinții, bunicii sau copiii vor vorbi și explica unor altora ce este toleranța, cum au loc protestele, despre feminism, Transnistria, propagandă, democrație și alte subiecte actuale.

A șasea emisiune este despre regiunea propagandă și lucrurile care începem să credem. Invitații emisiunii sunt: Cătălina Molodoi și fiica ei Mira.

PE LUNG

Cum să-i explici unui copil ce e aia propagandă și cum să se protejeze de ea? „Nu e suficient să ascunzi televizorul în debara, trebuie să înveți să citești printre rânduri și să filtrezi informația”, este de părere Cătălina.

Cum vorbim despre propagandă?

Cum să-i explici unui copil ce e aia propagandă și cum să se protejeze de ea? Doar astăzi nu mai e suficient să ascunzi televizorul în debara :)Catalina Molodoi ne arată un fel de a o face. Partenera ei de discuția, minunata Mira ^_^

Geplaatst door Moldova.org op Woensdag 21 augustus 2019

Emisiunea „Cum vorbim despre..?” va avea șapte episoade. Emisiunile vor ajuta publicul să înțeleagă importanța lansării discuțiilor pe teme de interes public în familie. Vor ajuta adulții să găsească timp și să se pregătească cu informații pentru ca cei mici, dar și bătrânii din familia lor să înțeleagă mai ușor termenii vagi din spațiul public și să îi responsabilizeze să devină cetățeni implicați, să aleagă sursele de informare și să pună la îndoială informațiile pe care le obțin prin intermediul presei politizate.

Acest proiect este susținut de Internews Moldova.

loading...

Citește mai departe

Social

Mitropolitul Moldovei Vladimir, decorat de Putin

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir a fost decorat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu „Ordinul Prieteniei”.

Distincția a fost înmânată în cadrul unei ceremonii oficiale ce a avut loc joi la Kremlin.  La festivitate au fost decorate cu ordine, medalii și diplome de onoare peste 30 de personalități din domeniul educației, sănătății, sportului, cosmonauți, savanți, artiști renumiți.

PE LUNG

De notat că președintele Putin a semnat decretul de acordare mitropolitului Vladimir a „Ordinului Prieteniei”  încă în toamna anului 2018.

În document se spune că distincția este acordată „pentru contribuție importantă în păstrarea patrimoniului cultural și spiritual rus în Republica Moldova și activități fructuoase pentru consolidarea cooperării dintre Rusia și Republica Moldova”. În document se menționează că mitropolitul Vladimir este cetățean al Federației Ruse.

În alocuțiunea sa, mitropolitul a menționat următoarele:

„Excelența Voastră, mult stimate domnule președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin!

Permiteți să vă mulțumesc pentru înalta distincție de stat a Federației Ruse, oferită mie pentru cei 45 de ani de slujire, aș putea spune internațională, deoarece am slujit în Rusia, Ucraina și deja de 30 de ani slujesc în Republica Moldova. Mă voi stărui și de acum încolo să muncesc cu dedicație întru slava Sfintei Biserici Ortodoxe și poporului binecredincios. Vă mulțumesc respectuos!”.

loading...

Citește mai departe

Alegeri

Moldova.org, printre cele mai echidistante portaluri de știri în campania electorală

Publicat

pe

„Moldova.org a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu toți concurenții electorali din circumscripția națională pe care i-a mediatizat, dar și în raport cu candidații/potențialii candidați din circumscripțiile uninominale”. Este concluzia Centrului pentru Jurnalism Independent și a Asociației Presei Independente în primul raport de monitorizare a mass-media în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2019.

Analiza Moldova.org

Frecvența reflectării: În perioada de raport, portalul Moldova.org a publicat 95 de materiale relevante prezentei monitorizări, inclusiv 94 de știri și un interviu, unele materiale fiind însoțite de coloană video. Volumul total al produselor jurnalistice care au vizat direct sau indirect campania electorală, a fost de 279100 semne (text) și 38885 secunde (video), acesta fiind cel mai mare volum dintre portalurile monitorizate. Tematica materialelor a vizat proponderent, politicul, iar în câteva știri a fost reflectat mersul procesului electoral.

Pluralismul social: Din cele 468 de surse și protagoniști ai materialelor publicate de Moldova.org, 112 au fost din afara partidelor politice, iar mai mult de jumătate dintre aceștia (63) au fost din grupurile de inițiativă pentru colectarea semnăturilor. Au mai fost citați/vizați: funcționari electorali, alte surse media ș.a.

Pluralismul politic: Cu 356 surse și protagoniști din domeniul politic, Moldova.org a oferit o varietate de opinii și viziuni ale diferitor concurenți sau potențiali concurenți electorali. Astfel, în materialele publicate au fost citate/vizate 13 partide și alte formațiuni politice și publicate listele candidaților pe circumscripțiile electorale. Dintre partide, cele mai vizibile au fost Blocul electoral ACUM, Partidul Șor, Partidul Democrat, Partidul comuniștilor și Partidul Nostru.

Egalitatea de gen: Din punct de vedere al egalității de gen, materialele nu au fost echilibrate: 65,4% din surse și protagoniști bărbați și doar 16,2% femei”.

Analiza sumară a altor portaluri

„În perioada 9-24 ianuarie, cele 16 instituții de presă scrisă (ziare) și presă electronica (portaluri online), monitorizate în cadrul proiectului, au publicat în total 1.440 de articole care au vizat direct sau indirect concurenții și campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019. Majoritatea (1.392) au fost știri, dar au fost inserate și materiale de opinie (42), unele interviuri relevante (6).

Agora.md mediatizează protagoniștii politici și concurenții în circumscripția națională și circumscripțiile uninominale pe o tonalitate editorială în general neutră.

Aif.md promovează intens Partidul Socialiștilor și candidații acestuia. Deseori, este prezentat într-o tonalitate negativă Partidul Democrat, mai rar Blocul electoral ACUM, Partidul Nostru, Partidul Șor, Partidul Comuniștilor.

În cazul Deschide.md, tonalitatea reflectării concurenților electorali din circumscripția națională a fost diferită, remarcându-se prezentarea frecventă în context negativ a Partidului politic Șor, Blocului electoral ACUM și a Partidului Socialiștilor. În același timp, Partidul Democrat este prezentat în tonalitate diferită, cel mai des neutră.

Diez.md are o abordare editorială a campaniei electorale și a concurenților în alegeri în general neutră.

Toate materialele publicate de Esp.md în această perioadă au avut o tonalitate neutră și echilibrată.

Portalul Gagauzinfo.md a publicat materiale cu o tonalitate diferită, în raport cu Partidul Democrat mai des negativă decât neutră, iar Partidul socialiștilor a fost ușor favorizat.

Articolele din ziarul Jurnal de Chișinău au avut o tonalitate diferită, neutră sau pozitivă în cazul Blocului electoral ACUM, neutră și negativă în cazul Partidului Socialiștilor, Partidului Democrat, Partidului Liberal.

Kp.md favorizează editorial Partidul Socialiștilor și defavorizează masiv Blocul electoral ACUM. Materialele nu sunt echilibrate, multe titluri conțin insinuări și afirmații manipulatorii. În raport cu Partidul Democrat tonalitatea materialelor a fost diferită, de cele mai multe ori neutră.

Newsmaker.md a asigurat o tonalitate neutră de reflectare în raport cu majoritatea concurenților electorali, cu excepția Partidului politic Șor care a fost prezentat mai des în context negativ decât neutru.

Noi.md a abordat o tonalitate editorială vădit negativă față de Partidul politic Șor. Igor Dodon, implicit Partidul Socialiștilor, sunt favorizați editorial prin numărul și tonalitatea pozitivă a reflectării. Blocul electoral ACUM a fost prezentat neutru, dar și negativ, Partidul Democrat preponderent neutru.

Realitatea.md a publicat/preluat mai multe informații și comunicate care țin de activitatea unor exponenți ai Partidului Democrat care sunt și candidați în alegeri (primul ministru, ministrul Economiei și Infrastructurii ș.a.), tonalitatea acestor materiale fiind una pozitivă. Astfel, Partidul Democrat este ușor favorizat editorial. Alți concurenți electorali și candidați sunt prezentați în context diferit, preponderent neutru.

Sputnik.md omite să mediatizeze multe din evenimentele cu caracter electoral. Partidul Democrat și unii candidați ai acestui partid sunt mediatizați frecvent, preponderent neutru, dar și pozitiv.

Timpul.md favorizează editorial Partidul Democrat și pe liderul acestui partid, prin numărul și tonalitatea pozitivă a reflectării. Blocul electoral ACUM și liderii acestuia, dimpotrivă, sunt defavorizați și prezentați într-o tonalitate editorială negativă.

Unimedia.info a avut un comportament editorial relativ echilibrat, concurenții electorali fiind prezentați pe o tonalitate editorială neutră în cele mai multe cazuri. Totodată, în raport cu Partidul Democrat au prevalat știrile care au prezentat acest concurent electoral mai mult în context negativ.

În știri, portalul Zdg.md a avut o abordare editorială neutră. În editoriale, se remarcă tonalitatea mai curând negativă față de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Democrat, Partidul politic Şor.

Canalele tv care au fost analizate: Moldova 1, GRT, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova, Pro TV Chișinău, TV8, Accent TV, TV Centrală.

Portaluri online și presa scrisă analizate: Agora.md, Aif.md, Deschide.md, Diez.md, Esp.md, Gagauzinfo.md, Jurnal de Chișinău (ziar), Kp.md, Moldova.org, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md, Unimedia.info, Zdg.md.”

Aici puteți citi detaliat analiza portalurilor și ziarelor, dar și canalelor TV.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate40 de minute în urmă

Cum un arhitect a inventat „plămâni artificiali” pentru planetă

PE SCURT Inovațiile inspiră și schimbă lumea. De data aceasta, vom vorbi despre pădurile verticale care pot salva orașele contaminate...

Opinii3 ore în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică4 ore în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Cultură4 ore în urmă

Cum un grup de tineri belaruși încearcă să-și convingă concetățenii să-și vorbească limba

PE SCURT Limba belarusă este considerată inferioară în Belarus, de rând cu alte simboluri de stat. Această desconsiderare are o...

Educație6 ore în urmă

Cum Universitatea de Medicină a fost la un pas de a normaliza xenofobia

PE SCURT După ce autoritățile au destructurat o grupare specializată în producerea și comercializarea drogurilor din care făceau parte studenți...

Cultură7 ore în urmă

5 filme poloneze pe care să le vezi în următoarele zile la Chișinău

PE SCURT Cele mai interesante filme poloneze vor fi prezentate la Chișinău în cadrul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA. Evenimentul...

Politică22 de ore în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

Advertisement

Politică

PoliticăO zi în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și Solidaritate4 zile în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Politică4 zile în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Politică5 zile în urmă

La ce ar putea duce o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului

PE SCURT Incertitudine pe scena politică din Republica Moldova. După ce Guvernul și-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege pentru...

Politică6 zile în urmă

Fiul este primar, iar mama – consilieră. Este sau nu conflict de interese?

PE SCURT În urma scrutinului din 3 noiembrie, se aud tot mai multe voci care vorbesc despre un eventual conflict...

PoliticăO săptămână în urmă

Cine este Ion Ceban și cât costă programul său de patru ani?

PE SCURT Este membru al Partidului Socialiștilor (dar declară că își va suspenda activitatea de partid după validarea mandatului), susține...

AlegeriO săptămână în urmă

Ceban a învins. Cum ar afecta asta parteneriatul dintre Sandu și Năstase

PE SCURT Analiștii politici se arată convinși că rezultate alegerilor locale din Capitală nu se vor lăsa fără supărări. Potrivit...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930