Poliţia de Frontieră avertizează: Tot mai mulţi moldoveni prinşi cu vize false în Rusia!

Poliţia de Frontieră anunţă că, în ultima perioadă, s-a mărit numărul pașapoartelor Republicii Moldova falsificate prin aplicarea ilegală a vizei de reședință pe teritoriul Federației Ruse. De la începutul anului curent, polițiștii de frontieră au înregistrat 18 cazuri în care moldovenii dețineau astfel de documente.

Examinând pașapoartele din „seria B” trimise de către Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, cât și cele ridicate la frontieră, specialiștii au stabilit că pe paginile de vize ale acestor pașapoarte sunt prezente două tipuri de ștampile cu vize de reședință „РАЗРЕШЕНО ВРЕМЕННОЕ ПРОЖИВАНИЕ” și ”ЗАРЕГИСТРИРОВАН”, care sunt aplicate cu ajutorul imprimantei laser sau jet de cerneală color. Acestea permit cetățenilor Republicii Moldova o ședere pe teritoriul Rusiei mai mare de 90 de zile.

Autorităţile avertizează însă că anume ștampilele aplicate cu unei imprimante şi a unui computer nu sunt autentice, iar la introducerea acestora în pașaport se operează cu unele manipulări: se descoase blancheta și se extrage o pagină de vize, ulterior este trecută prin tehnica de imprimare cu aplicarea ștampilei falsificate.

De asemenea, la rebroșarea pașaportului este folosită un alt tip de ață decât cea originală, şi există deosebiri în culoare – fie este de culoare albă sau roșie și nu conține luminiscență în UV. La documentul autentic sunt două fire de culoare albă și roșie răsucite, care în razele de lumină UV ața albă conține luminiscență galbenă, iar cea roșie conține luminiscență portocalie.

Pentru a evita situaţiile neplăcute la traversarea frontierei de stat, legate de prezentarea la control a pașaportului Republicii Moldova cu semne de falsificare, Poliția de Frontieră recomandă tuturor participanţilor la traficul transfrontalier să manifeste maximă prudență atunci când își întocmesc actele de călătorie și să anunțe cazurile în care li se propun perfectarea acestora în mod fraudulos.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.