Peste 7000 de specialiști IT vor să se mute la Helsinki. Care-i motivul

PE SCURT

Primăria Helsinki și unele dintre cele mai renumite companii IT din Finlanda au lansat o campanie de atracție de talente, marcând Helsinki drept „primul oraș mondial oferit ca serviciu” (First City as a Service – CaaS)”. În cadrul acestei campanii,  orașul a fost transformat într-un produs digital și a prezentat Helsinki ca un oraș oferit „ca serviciu”, evidențiindu-i multiplele avantaje: 640 000 de utilizatori activi zilnici din Helsinki, caracteristici cheie precum educația gratuită și asistența medicală la nivel internațional.  Ca rezultat, orașul a primit peste 7 000 de aplicații din partea profesioniștilor din acest domeniu,  care au declarat că sunt interesați să se mute în Helsinki.

PE LUNG

Astfel, Helsinki îi invită pe potențialii profesioniști din domeniul IT pentru a vizita orașul. Specialiștii au avut posibilitatea să experimenteze potențialul orașului Helsinki, echilibru dintre viață personală și serviciu, în timpul unuia dintre cele mai mari evenimente de start-up din lume, Slush, care a avut loc la finele lunii noiembrie. Evenimentul a fost găzduit de Primăria Helsinki împreună cu companiile Supercell, Smartly, Slush, Relex și MaaS Global.

„Căutarea și identificarea celor mai bune talente din lume este esențial pentru noi și alte companii IT din Helsinki. Este un loc minunat pentru a trăi și a lucra, cu cel mai bun sistem de învățământ, cea mai bună asistență medicală, oportunități pentru familie, companii internaționale uimitoare și cei mai fericiți oameni  din lume! Este ușor de demonstrat atunci când îi aducem pe oameni aici “, spune Kristo Ovaska, directorul companiei Smartly, antrenată în campania de atracție.

De notat că și până și dezavantajele orașului  – întunericul, zăpada sau orizontul plat – au fost atent gândite și menționate ca niște caracteristici deosebite. Primarul orașului Jan Vapaavuori a fost recrutat în funcția de director general al campaniei CaaS, încurajând potențialii specialiștii IT  să solicite o excursie gratuită la Helsinki în timpul prezentării start-upului Slush.

Rezultatele vorbesc de la sine. În mai puțin de o lună, Helsinki a primit peste 7 000 de aplicații de la  profesioniști IT,  ingineri software, dezvoltatori, cercetători ai inteligenței artificiale ș.a.

„Helsinki are tot de ce este nevoie pentru a vă face să vă simțiți ca acasă, dar problema a fost că nu prea mulți știau despre trăsăturile sale frumoase. Pentru a face lumea conștientă ce are de oferit Helsinki, orașul avea doar nevoie de un „pic de reambalare””, spune Alexander Pihlainen , director al companiei de brand Bou, ce a stat în spatele conceptului creativ.

În acest an, companiile finlandeze au atras mai multe investiții de capital, iar sute de milioane euro de capital străin fost investite în startup-urile aici. Cu o nouă abordare a brandului Helsinki, orașul vrea să îmbunătățească imaginea orașului ca loc de trai.

„Helsinki este situat într-una dintre cele mai sigure țări din lume și locuit de cei mai fericiți oameni din lume. Majoritatea experților străini care s-au stabilit la Helsinki sunt mulțumiți de calitatea vieții aici. Experiența unei vieți fericite este o combinație de factor – cum ar fi locuința, transportul, locurile de muncă și infrastructura. Iar sentimentul de încredere, comunitatea, egalitatea și apropierea de natură – sunt valori esențiale în construirea calității vieții “, spune Jan Vapaavuori, primarul din Helsinki

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.