Pentru modificarea preturilor la gazele naturale este necesara o perioada de tranzitie pentru adaptarea tarilor-consumatoare

in cazul modificarii preturilor la gazele naturale este necesara o perioada de tranzitie, care ar permite tarilor-consumatoare sa se adapteze la noile conditii, a declarat seful adjunct al reprezentantei Comisiei Europene de la Moscova Paul Vandoren.

"Este foarte important, ca atunci, cind se opereaza modificari esentiale la preturile pentru gazele naturale si alte produse importante, sa fie acordata o perioada de tranzitie, care ar permite tarilor sa se adapteze la aceste conditii", – a spus Vandoren in cadrul unei conferinte de presa de la Moscova, unde el a prezentat programul Austriei – tara-presedinte in UE in prima jumatate a a anului 2006, referindu-se la problemele securitatii energetice.

Reprezentantul Comisiei Europene a specificat ca Uniunea Europeana considera necesar de a stabili la agentii energetici preturi, care corespund exigentelor de piata.

"Am urmarit cu atentie intelegerile, care au fost stabilite intre Rusia si Ucraina in problema livrarii gazelor naturale, precum si dezbaterile pe marginea acestei probleme intre Rusia si alte tari", – a mentionat Vandoren.

El a spus ca Comisia Europeana spera sa obtina in timpul apropiat din partea Rusiei mai multa informatie despre problema privind formarea preturilor in domeniul livrarii resurselor energetice.

"Transparenta in aceste chestiuni este foarte importanta. Speram sa obtinem in zilele apropiate cit mai multa informatie referitoare la formarea preturilor", – a mentionat Vandoren.

"Acest fapt este important pentru ca noi sa intelegem aceasta situatie si s-o apreciem corect", – a spus el.

La rindul sau, Ambasadorul Austriei la Moscova Martin Vukovich, dind raspus la intrebarea, daca nu examineaza Uniunea Europeana posibilitatea diversificarii importului de gaze in legatura cu criza precedenta, a mentionat ca Austria, spre exemplu, incepind cu anul 1968, a primit stabil gaze din Rusia.

"Austria a fost, probabil, prima tara, care a semnat Acordul cu privire la importul gazelor naturale cu Uniunea Sovietica in 1968, si atunci, cind in august 1968 s-a dezlantuit criza internationala, noi, totusi, am beneficiat de gaze fara incalcari pina la 1 ianuarie 2006", – a spus Ambasadorul.

"Va puteti imagina, ce s-a intimplat la 1 si 2 ianuarie, cind presiunea in gazoduct s-a redus", – a specificat Vukovich. El a mentionat ca, gratie rezervelor de care dispune Uniunea Europeana, consumatorii si industria, practic, n-au simtit aceasta criza. "Suntem bucurosi ca "Gazprom"-ul a reusit sa reglementeze acest litigiu, la 3 ianuarie noi primeam deja gaze in volum interal", – a spus Vukovich. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.