Pedepsim cu moartea sau nu?

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie, atât 63% dintre bărbați, cât și 44% dintre femei, susțin reintroducerea pedepsei capitale.
Potrivit lor, pedeaspsa cu moartea ar trebui aplicată pentru asasinatele în masă, uciderea copiilor, terorisme și crime de război.

Referitor la metoda care ar trebui aplicată, părerile s-au împărțit: 66% au cerut injecția letală, 12% au optat pentru spâzurarea condamnatului, 5 % au ales scaunul alectric și 4%, plutonul de execuție. Cu toate că astea au fost metodele cele mai votate, restul 13 % constituie alte metode de executare.

Problema a fost pusă deja și la nivel legislativ, parlamentul de la Londra fiind forțat să discute, în prima ședință de după vacanță, posibilitatea reintroducerii pedepsei capitale, Marea Britanie putând redeveni astfel prima țară europeană care reintroduce pedeapsa cu moartea, după ce a fost lansată deja o petiție online referitor la acest subiect.

Dacă petiția va atrage 100.000 de semnături, Camera Comunelor va fi obligată să discute în plen , aceasta intrând în categoria proiectelor inițiate de societatea civilă.

În cadrul cererii, propunerea de spânzurare a ucigașilor de polițiști și de copii este una dintre cele mai populare, iar bloggerii care au și lansat această idee de petiție, au început de câteva zile să promoveze proiectul.

Lansarea petiţiei a fost anunţată de Sir George Young, liderul Camerei Comunelor, care a afirmat ca "Westminister-ul nu poate ignora o asemenea cerere. Britanicii au opinii puternice și n-ar exista democrație, dacă nu le-am lua în seamă dorințele".

Reamintim că ultimii condamnați la moarte în Marea Britanie au fost spânzurați în 1964, iar pedeapsa capitală a fost abolită cinci ani mai târziu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare