Parlamentul pentru interzicerea exportului de mercur pana in 2010

Parlamentul European a adoptat, marti, la Strasbourg, un raport la proprie initiativa referitor la viitoarea abordare a Uniunii Europene (UE) in ce priveste pericolele utilizarii mercurului. Parlamentul considera ca "este o obligatie economica, politica si morala" ca Uniunea sa preia conducerea in gestionarea problemelor provocate de utilizarea mercurului.

Salutand strategia Comisiei in ce priveste utilizarea mercurului, deputatii europeni au solicitat masuri specifice de preintampinare a problemelor provocate de aceasta substanta pentru care UE este cel mai mare exportator. Ei doresc interzicerea exporturilor de mercur pana in 2010 cel tarziu si masuri consolidate de stocare a mercurului. Raportul estimeaza ca Executivul european ar trebui sa aplice principiul "tarii poluante", in special in referire la costurile de stocare.

Deputatii recomanda compensatii financiare locuitorilor din regiunea Almadén (Spania), care ar fi afectati de inchiderea minelor de mercur din zona.

Ei solicita stabilirea unor valori limita pentru emiterea in atmosfera a vaporilor de mercur si restrictii in ce priveste utilizarea mercurului in echipamentele de masurare si control. Nu in ultimul rand, deputatii europeni solicita aducerea in atentie a utilizarii mercurului in producerea de vaccinuri si demararea unor campanii de constientizare a populatiei in ce priveste riscurile utilizarii mercurului. // Parlamentul European, Serviciul de Presa

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.