Există menopauză masculină sau „andropauza”? Explicăm 

În ultimele decenii, termenul de andropauză (sau menopauza masculină) a devenit din ce în ce mai frecvent în discuțiile despre sănătatea bărbaților, sugerând o paralelă cu menopauza femeilor. Am stat de vorbă cu doi specialiști ca să înțelegem dacă există acest fenomen și cum se manifestă. 

Ce înseamnă andropauza și cum se simte? 

„Andropauza sau menopauza masculină este o schimbare fiziologică la bărbați după vârsta de 45-60 ani, care se manifestă prin scăderea testosteronului, anomalii urogenitale, hormonale și micșorarea funcțiilor de reproducere”, explică Marcel Balagura, medic urolog-androlog și autor al mai multor studii și articole științifice care vizează sănătatea bărbaților. 

Andrologia se concentrează pe sănătatea reproductivă și sexuală a bărbaților.

Urologia se ocupă de sistemul urinar la ambele sexe și de sistemul reproductiv masculin.

Printre simptomele andropauzei s-ar număra scăderea libidoului, fluctuații ale tensiunii arteriale, tahicardie, amețeli, scăderea apetitului sexual, probleme cu erecția, tulburări urinare, slăbirea mușchilor și tulburări de memorie.  

„La bărbații după vârsta de 40 ani încep să scadă hormonii sexuali androgeni cu aproximativ 1-2% pe an. Este dificil să se aprecieze câți bărbați au un nivel scăzut de testosteron, dar se știe clar că este o înaintare de vârstă”, afirmă specialistul.  

Medicul urolog mai adaugă că doar 10-25% dintre bărbați cu vârsta peste 60 ani și aproximativ 50% dintre bărbații cu vârsta peste 80 ar avea niveluri de testosteron scăzute. 

Ce afectează și ce soluții ar exista 

Unele dintre cauzele care s-ar face responsabile de apariția simptomelor andropauzei sunt: bolile acute sau cronice ale sistemului genito-urinar, afectarea alimentării cu sânge a testiculelor, lucrul cu substanțe chimice sau radioactive, stresul, fumatul și consumul de alcool.  

Medicul Balagura evidențează că îmbătrânirea este un fenomen natural care nu poate fi evitat, dar ar exista șansa să fie întârziată.  

„Un rol important joacă viața sexuală în menținerea autoreglementării hormonale. O dietă rațională, regim de somn, dușuri de contrast întăresc funcțiile organismului, evitarea stresului, purtarea lenjeriei intime confortabilă care nu strânge organele genitale”, adaugă specialistul.  

Andropauză = menopauză? 

Totuși, există voci mai tinere printre specialiști care consideră că termenul de andropauză s-ar putea să ofere o direcție eronată de înțelegere a schimbărilor prin care trec bărbații.  

„Noi vorbeam în trecut de andropauză prin prisma scăderii calității spermei și simptomelor scăderii nivelului de testosteron”, explică medicul urolog-androlog și specialistul în medicină sexuală Iurie Arian. 

Specialistul afirmă că termenul de andropauză nu ar explica o perioadă fiziologică cum este la femei. 

„După mine, este un termen greșit dat acestei situații. Cum știm, la femei, de la 45-50 de ani este o anumită perioadă când începe declinul funcției reproductive și endocrine a organelor genitale și, respectiv, se finalizează cu menopauza, stopul activității lor. La bărbați nu este acest stop. De aceea, andropauza nu poate fi considerată ca un proces similar cu cel al femeii.” 

După Iurie Arian, declinul funcției reproductive la bărbați poate să existe odată cu înaintarea în vârstă, dar este individual de la caz la caz. 

„Noi dacă am accepta termenul acesta de andropauză, înseamnă că ar trebui să îl folosim și la mulți bărbați tineri care suferă de nivel scăzut de testosteron, dar funcția reproductivă foarte bună”, adaugă specialistul.

Natura fenomenelor 

Termenul de andropauză ar induce ideea unui proces ireversibil la bărbați, în care funcția reproductivă scade, cu o finalitate asociată menopauzei la femei. Specialistul dezminte asta, în contextul în care unei femei ajunse la menopauză nu i-ar fi de ajutor niciun tratament pentru restabilirea funcției reproductive.  

„La bărbați însă, aceste simptome, să zicem reproductive și de nivel scăzut de testosteron, pot fi înlăturate cu substituția hormonală, de exemplu. Atunci funcția revine, cu erecție, ejaculare și tot absolut.” 

Stigmatizare și presiune socială 

Medicul androlog consideră că termenul de andropauză ar putea să stigmatizeze bărbații, atentând la starea lor psihologică. 

De asemenea, specialistul accentuează că ar exista și o presiune din partea societății asupra bărbaților și sănătății lor reproductive. 

 „La bărbați încă persistă stereotipul că «bărbatul e bărbat dacă poate face sex, copii». Iată de ce ei suferă atât de mult când nu pot avea o erecție suficient de bună ca să aibă performanțe bune.” 

Citește și: Bărbații și sănătatea reproductivă. De ce aceștia se adresează târziu sau deloc la doctor 

Cu ce se poate înlocui termenul 

Alternativ, în loc de „andropauză” medicul propune o înțelegere mai nuanțată a sănătății masculine în contextul îmbătrânirii.  

„Am putea folosi termenul «procesul de îmbătrânire a bărbatului» sau «sănătatea bărbatului în etate». Asta ar fi noțiunea corectă pentru că acolo sunt mai multe nuanțe. Și nivel scăzut de testosteron, și probabil funcția reproductivă”, explică Arian. 

Specialistul mai adaugă că sănătatea bărbatului în etate este o direcție foarte nouă a medicinei. 

„Această direcție este la moment sub direcția de andrologie. Vorbim despre o structură care studiază modificările hormonale, reproductive și urologice la bărbați”, conchide Iurie Arian.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.