OSCE: Alolingvii trebuie sa invete limba romana

Moldova.ORG – „Majoritatea reprezentanţilor minorităţilor naţionale pot să vorbească doar în limba rusă, dar în R. Moldova, limba rusă nu este a doua limbă de stat. Cu toate că societatea moldovenească este tolerantă şi bilingvă, insuficienţa cunoaşterii limbii de stat constituie o barieră la integrarea socială, politică şi culturală. Respectiv, toată populaţia minoritară trebuie să înţeleagă, să înveţe şi să utilizeze limba populaţiei majoritare”. Declaraţia aparţine şefului Misiunii OSCE la Chişinău, Brendan Moran, şi a fost făcută în cadrul conferinţei de totalizare a programului de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din R. Moldova.

În perioada 2005 – 2008, IDIS Viitorul cu suportul financiar al Comisariatului pentru Minorităţi Naţionale al OSCE a desfăşurat un vast program de pregătire pentru predarea limbii de stat în conformitate cu standardele europene. Programul a fost coordonat de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM). „Astăzi suntem martorii naşterii ANTEM. Sperăm ca această organizaţie să fie independentă, neguvernamentală, dar să fie susţinută şi de Guvernul R. Moldova. Am dori să vedem această instituţie în calitate de actor important în societate care să contribuie la consolidarea statalităţii R. Moldova”, a adăugat Brendan Moran. Prezent la eveniment, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal s-a scuzat în limba rusă şi a refuzat să ia cuvântul la începutul conferinţei. „Ca să nu fac greşeli în limba de stat voi vorbi în rusă, mai târziu, în cadrul şedinţei plenare”, a spus Formuzal. „Trebuie să fim conştienţi de faptul că în zonele unde nu există mediul lingvistic moldovenesc funcţionarilor publici le este foarte greu”, a ţinut să menţioneze viceprim-ministrul Victor Stepaniuc.

De menţionat faptul că cei prezenţi la conferinţă, au vorbit despre necesitatea cunoaşterii limbii de stat fără să specifice care este denumirea acesteia. La cursurile de instruire au fost invitaţi 470 de funcţionari publici din UTA Găgăuz Yeri şi din raioanele de Nord ale R. Moldova. Aceştia au fost instruiţi de 20 de traineri, asistaţi, la rândul lor, de patru experţi naţionali. –Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.