Opinie: Cum a funcționat programul de dobândire a cetățeniei prin investiție în Muntenegru

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție în economia Muntenegrului, lansat în data de 27 iulie, va intra în vigoare din luna octombrie 2018. Pentru a deveni eligibili, străinii trebuie să aleagă dacă vor să investească 450 de mii de euro în proiecte în regiunile dezvoltate ale țării sau 250 de mii de euro în regiuni mai puțin dezvoltate. Suplimentar, comisionul autorităților va fi de 100 de mii de euro.

Programul guvernamental limitează numărul doritorilor de a primi pașaport din Muntenegru la 2000 de oameni în decurs de 3 ani. Un program similar cu cel din Muntenegru există şi în Republica Moldova și se estimează că dobândirea cetățeniei prin investiții va aduce 1,3 miliarde de euro în ţara noastră. Numai că reacția așa-zisei societăți civile de la Chișinău față de acest program este, în comparație cu cea a Muntenegrului, una total deplasată.

În statul balcanic se pare că nu există ONG-uri afiliate politic, a căror misiune e să se indigneze la comandă. Și să critice de-a valma, cu treabă și fără, toate proiectele derulate de guvernare. Iar experții economici din Muntenegru sunt, în comparație cu cei de la Chișinău, suficient de pragmatici ca să înțeleagă faptul că respectiva practică este mai mult decât benefică pentru bugetul statului.

Mai mult, experții economici din Muntenegru își întemeiază analizele pe rezultatele concretele ale Guvernării, nu anticipează doar eșecuri, bazându-se pe speculații.

Opoziția din Muntenegru este formată din oamenii cu obraz și elementar simț patriotic. Acestora nu le va trece niciodată prin cap să ceară stoparea finanțării externe pentru propria lor țară, doar ca să-și satisfacă niște orgolii politice bolnave.

Exponenții opoziției din Muntenegru nu pun în pericol economia statului, doar ca să ajungă la putere cu orice preț. Ei știu foarte bine că tot ce este rău pentru țară, este rău și pentru ei.

Opoziția din Muntenegru nu plătește cu bani grei deputați miopi din Parlamentul European, pentru ca aceștia să facă lobby împotriva guvernării de la Podgorița.

Opoziția muntenegreană înțelege că războaiele politice interne nu trebuie exportate la Bruxelles și că, dacă vrea să ajungă la putere, trebuie să demonstreze că este mai bună decât guvernarea. Să propună proiecte concrete și inițiative legislative benefice, nu să se dea în spectacol la flashmoburi inutile. Anume din aceste motive, Muntenegru este astăzi un stat cu o economie robustă, în continuă dezvoltare, și un sistem politic stabil. Iar Moldova încă este sufocată de o armată de ”cârtițe interne”, al căror principiu este: Cu cât mai rău pentru țară, cu atât mai bine pentru noi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare