Olympus PEN E-P3

De Victor Neaga/ Chişinǎu / Moldova.ORG/ —Seria PEN de la Olympus, cea prin care s-a lansat formatul Micro Four Thirds (al aparatelor foto mirrorless – fără pentaprismă, dar cu obiective interschimbabile), a ajuns cu Olympus PEN E-P3 la cea de-a cincea generaţie. Această generaţie este marcată de lărgirea posibilităţilor de accesorizare, dar şi "maturizarea" body-ului.

Design şi control
Olympus PEN E-P3 se prezintă drept un aparat robust, dar elegant şi cu ocalitate premium a construcţiei şi a finisajelor. Suportă ataşarea unei game variate de accesorii: bliţuri externe, oculare, dispozitive Bluetooth, microfoane şi chiar grip-uri de diferite dimensiuni, pentru cei care doresc o priză mai bună şi un plus de confort în utilizare.
Controlul asupra setărilor se face rapid şi profesional, cu ajutorul selectorului pentru moduri de fotografiere, a tastelor funcţionale personalizabile şi a celor două rotiţe de scroll amplasate pe spatele aparatului. Cei care preferă controlul touch, pot realiza diverse acţiuni direct de pe ecran: selectarea zonei de focalizare, fotografierea şi vizualizarea imaginilor.

Opţiunile de fotografiere sunt comparabile cu cele întâlnite la aparatele semi-profesionale şi includ control în detaliu asupra tuturor parametrilor ce ţin de imagine, focalizare şi declanşare. Aşadar, Olympus E-P3 se adresează utilizatorilor exigenţi care doresc o cameră ce, la nevoie, poate înlocui cu succes un DSLR.
Publicul larg, fără cunoştinţe avansate, are la îndemână nelipsitul mod Auto care garantează capturi decente indiferent de condiţii.
Aveţi mai jos specificaţiile de bază ale camerei Olympus PEN E-P3.
Specificaţii
• Senzor Live MOS , 4/3", 12.3 MP;
• Video Full HD 1080p (AVCHD);
• Sistem de focalizare automată prin diferenţe de contrast, 35 de zone de focalizare;
• ISO 200 – 12800;
• Viteză obturator: 60 – 1/4000 sec.;
• Viteză fotografiere în rafală: 3 fps;
• Obiective compatibile Micro Four Thirds Mount sau Standard Four Thirds (cu adaptor);
• Ecran de 3 inch, tactil, 614.000 pixeli;
• Stocare pe carduri SD;
• 369 de grame (body, cu acumulator şi card).

Performanţe
Olympus PEN E-P3 ne-a sosit la teste împreună cu două obiective: un obiectiv standard zoom de 14 – 42 mm şi un super-zoom de 14-150 mm. Acesta din urmă este ideal pentru a surprinde atât cadre largi, cât şi subiecţi aflaţi la distanţă, în detaliu. Singurul său dezavantaj faţă de obiectivul standard este apertura mai mică a diafragmei (echivalentul unui "F" mai mare: F4.0 faţă de F3.5), ceea ce înseamnă că pătrunde mai puţină lumină la senzor şi, în aceleaşi condiţii, folosind super-zoom-ul la 14 mm distanţă focală, ai nevoie de un timp de expunere ceva mai lung pentru a obţine un cadru identic.
Stabilizatorul de imagine integrat în body te ajută să obţii cadre clare la timpi de 1/10 sau 1/5, dar doar dacă subiecţii sunt statici.
Calitatea fotografiilor este comparabilă cu cea a DSLR-urilor entry level şi mainstream, adică bună spre foarte bună, cu detalii excelente şi culori vibrante. În anumite condiţii, aberaţiile cromatice (purpe fringing) sunt vizibile destul de accentuat. Zgomotul de imagine este bine ţinut sub control până la ISO 1600 şi acceptabil la ISO 3200. La ISO 6400 detaliile lasă mult de dorit, iar la valoare maximă, ISO 12800, fotografia este aproape inutilizabilă.
Pe partea de video, înregistrarea Full HD arată foarte bine şi este ideală pentru televizoarele de ultimă generaţie. Obiectivele cu zoom se controlează fin şi permit realizarea unei apropieri lente, în stil profesionist. În plus, atât la foto cât şi la video, distanţa focală este afişată pe ecran.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare