Olesea Ioniță, de la mașina de cusut a mamei la propriul salon de modă în Italia/ INTERVIU

Cunoaște-o pe Olesea Ioniţă, designerul moldovean care se bucură de succes în Italia. A început la maşina de cusut din casa părintească şi a ajuns să absolvească Modelistica şi Merceologia Textilă la “Instituto Feller” în anul 2010.  Recent şi-a deschis un salon de modă în oraşul Torino, iar colecţia STRUCTURE lansată pentru primăvară/vară 2013 a atras privirile de peste tot. Talentul şi puterea de muncă i se reflectă perfect în creaţiile care-i poartă semnătura. Mai multe detalii despre cariera ei şi brandul pe care îl reprezintă din interviul pe care mi l-a acordat.

De unde vine pasiunea Olesei Ioniță pentru modă? Cum ați început?
 Totul a început acasă, în Moldova. La maşina de cusut aveam acces doar eu şi fratele Veceslav, care e mai mare decât mine cu 10 ani. Eram foarte mândră de încrederea pe care o aveau în mine. Veceslav era foarte bravo deoarece croia pantaloni şi cămăşi pentru prietenii lui. Pentru mine a fost o provocare, astfel am început să mă inspir de la el. Mai târziu a devenit pasiune, iar astăzi – profesie.

Care este sfatul cel mai important pe care l-ați primit la începutul carierei de designer?
Trebuie să fii creativ, interesant, pregătit, prudent şi mereu în alertă. Este imposibil să ai succes dacă nu ai scopuri bine definite şi o strategie corectă. Pe asta am mizat întotdeauna.

Câte colecții ați realizat până acum? Cine o susține pe dna Ioniță?
Colecţia STRUCTURE, spring/summer 2013, a fost prezentată la muzeul Astronomic e dello Spazio din Torino pe 6 aprilie 2013, aceasta fiind cea de-a  treia colecţie vestimentară. Mă susţin toţi colaboratorii mei de la Studio di Moda & Ricerca şi, în mod special, Ingrassia Debora.

Când pregatiți o colecție țineți cont mai mult de tendințe sau de ceea ce vă inspiră?
Natura ne oferă materia primă, şcolile şi pregatirea tehnică ne permit s-o elaborăm, iar produsul nostru finit devine artă.

 Cum ați descrie stilul vestimentar pe care-l doriți să-l promovați în moda actuală?
O creaţie vestimentară implică multă responsabilitate, cere gust, etică mai mult ca estetic, un raport strâns între minte-corp-haină. Produsul vestimentar este un purtător de mesaje şi e foarte important să comunici prin modul de a te îmbrăca.

 V-aţi deschis un salon în Italia. Povestiti-ne mai multe despre această afacere
În 2010 am absolvit “Instituto Feller”, specializarea Modelistică şi Merceologia Textilă.  După 6 ani de şcoală am hotărât să deschid Studioul de Modă şi Cercetări, să ofer servicii de modelare şi creare a prototipului împreună cu colega mea Debora Ingrassia. Primii clienţi au fost stilişti. Fiind un Studiou de Modă şi Cercetări, în vitrina noastră apăreau piese vestimentare cu design şi cu tehnică inovativă. Totul a venit spontan, cererea era mai mare ca oferta şi a trebuit să facem faţă şi să creştem. La Institutul Feller am avut posibilitatea să cunosc mulţi profesori profesionişti, dar cea mai mare amprentă în activitatea mea mi-a lăsat-o Claudio Mainini, profesorul meu de Merceologie textilă.  Îmi îndruma propria fantezie spre creaţie, fiind  compatibile cu posibilităţile tehnice ale ţesutului."ALEGEREA GREŞITĂ A MATERIALULUI POATE DUCE LA PIERDEREA LUCRULUI ÎNTR-UN PROIECT IREALIZABIL LA NIVEL PRACTIC". Aceste limite m-au motivat să caut şi să experimentez materiale neobişnuite, iar succesul mi-a fost garantat şi numele colecţiei mele STRUCTURE a apărut de la acest crez.

 Presa a spus, în repetate rânduri, că sunteți un designer de succes…
Să vinzi modă pentru italieni e precum ai vinde îngheţată eschimoşilor. Cât priveşte succesul,  cred că mulţimea de oameni care a venit să vadă ultima prezentare din 6 aprilie 2013 îşi spune cuvântul. Am atras multe priviri din lumea modei, dar  şi critici, atât asupra creaţiilor mele, cât şi asupra locaţiei.

 Care ar fi plusurile și minusurile pentru industria modei din Italia? V-ați gândit să reveniți în Republica Moldova și să investiți în acest domeniu?
Nu cred că sunt în măsură să mă expun asupra neajunsurilor din fashion-ul italian.  Eu visez, trăiesc şi respir cu moda italiană.  Mi-ar placea să revin în Moldova, dar nu cred că e timpul acum să-mi folosesc energia şi posibilităţile. In Italia sunt membră la "Associazione Tessile Salute". Mi-aş dori să investesc în Moldova cu un astfel de proiect de asociaţie, cum este în Italia. Aş dori să pot colabora cu designeri din Moldova. Ştiu un proverb care spune în felul următor: “Daca tu ai un măr  şi eu am un măr, atunci fiecare dintre noi vom avea câte un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am una, atunci vom avea împreună două idei. Dacă s-ar uni câţiva designeri moldoveni şi s-ar orienta spre un proiect, cum ar fi EcoModa,  selectând cu grijă furnizorii de ţesături din Moldova, apoi să vină pe piaţă cu astfel de produse, cu ţesătură naturală. De asta e nevoie în Moldova, toţi avem garderobele pline cu haine, acum e timpul să ne reinventăm.

 Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-aţi avut până acum?
 Am avut un proiect,  EcoModa, nu ţine de tendinţe,  e mai puţin creativ, dar pentru mine e cel mai important.

 Unde vă găsim creațiile?
 Via Giulia di Barolo 23, Torino, Italia.

 Ce surpize profesionale ne așteaptă în viitorul apropiat?
 Nu vreau să fiu misterioasă, dar surpriza rămâne surpriză.

 Aveți un motto care vă definește sau vă caracterizează munca?
În acest "stup gigant de albine", care este atelierul meu, fiecare albină îndeplineşte perfect misiunea care ia fost încredinţată. (Madeleine Vionnet)

 Vă încearcă des dorul? Veniți des la Chișinău?
Sunt foarte legată de fraţii mei, vin des în Moldova, iar copiilor mei le place să-şi petreacă vacanţele la bunici.

 În calitate de designer vestimentar, ce sfaturi le oferi celor care îsi doresc să practice această meserie?
 Stilistul meu preferat e arhitectorul Italian, Geanfranco Ferre, care şi-a evidenţiat talentul prin construcţia tiparului cu tehnică mereu inovativă.

Rick Owens, stilist în USA, e un alt talent care, după şcoala de design all’Accademia d’Arte Otis/Parsons, a deschis o şcoală de modeling, fiind premiat pe plan mondial cu lansarea primei sale colecţii septembrie 2002, la New York.

Sfatul meu pentru tinerii designeri este să învăţaţi să construiţi tiparul hainelor, astfel veţi şti cum să desenaţi produse vestimentare realizabile. Nu vă faceţi probleme dacă nu ştiţi să desenaţi, în istorie  nu s-a gasit niciun desen de-al lui Coco Chanel şi nu e necesar să fii cel mai bun croitor ca să devii designer vestimentar.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.