Prima fotografie cu gaura neagră a fost posibilă datorită unei studente

Imaginați-vă că încercați să fotografiați cu telefonul o portocală care se află pe lună. Pare imposibil? Cam așa arătau încercările oamenilor de știință când voiau să surprindă imaginea unei găuri negre în spațiu. Însă, ieri, pe 10 aprilie, o echipă internațională de peste 200 de cercetători a reușit să facă prima imagine a unei găuri negre, informează kdvr.com.

Efortul nu ar fi fost posibil fără studenta Katie Bouman, care a dezvoltat un algoritm crucial, ce a ajutat la elaborarea metodelor imagistice. Cu trei ani în urmă, Bouman a lucrat la crearea unui algoritm care, în cele din urmă, a ajutat la capturarea acestei imagini de primă generație: o gaură neagră supermasivă și umbra ei în centrul unei galaxii cunoscute sub numele de M87. Ea a studiat informatica și inteligența artificială la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Găurile negre sunt foarte departe de noi și compacte. Ceea ce făcea aproape imposibilă fotografierea lor. Mai mult, găurile negre, prin definiție, ar trebui să fie invizibile – deși pot da o umbră atunci când interacționează cu materiile din jurul lor.

O rețea globală de telescoape, cunoscută sub numele de Telescopul evenimentului Horizon Event, a colectat milioane de gigaocteți de date despre M87, utilizând o tehnică cunoscută sub denumirea de interferometrie. Cu toate acestea, au existat încă lacune mari în datele care trebuiau completate.

Aici au fost implicate mai multe algoritme, printre care și cel creat de Bouman. „Am dezvoltat metode de generare a datelor adunate, am folosit algoritmi și am testat orbește ceea ce aveam, iar în cele din urmă am reușit să obținem o imagine”, a declarat tânăra pentru CNN.

Rezultatul? O imagine inovatoare a unei structuri asemănătoare inelului pe care Albert Einstein a prezis-o cu mai mult de un secol în urmă în teoria relativității generale. De fapt, cercetătorii au generat mai multe fotografii și toate arătau la fel.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.