O Zonă Economică Liberă pentru chinezi ar putea fi creată în Moldova

Premierul Chiril Gaburici s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul Chinei, Tong Mingtao, și au discutat, printre altele, despre oportunitatea creării unei Zone Economice Libere, în Republica Moldova, pentru investitorii chinezi. Potrivit unui comunicat al Executivului, aceasta este o ”idee agreată de Guvernul Chinei”.

Cei doi demnitari au mai discutat despre evoluțiile economice înregistrate în relațiile bilaterale, despre climatul investițional, schimburile comerciale, precum și asistența pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Șeful Executivului de la Chișinău a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de China ţării noastre atât prin oferirea asistenţei nerambursabile, cât şi prin susţinere la nivel internaţional. „Constatăm o dinamică pozitivă în relaţiile dintre statele noastre, iar proiectele bilaterale sunt foarte importante pentru modernizarea Republicii Moldova. Parcurgem o perioadă de implementare a unor reforme profunde, care trebuie să aducă beneficii cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat Chiril Gaburici.

La rândul său, Ambasadorul Tong Mingtao a apreciat înalt deschiderea Executivului de la Chișinău pentru un dialog consecvent şi dinamic cu ţara sa, menţionând că Guvernul Chinei acordă o mare atenţie evoluţiei relaţiilor cu Republica Moldova. De asemenea, diplomatul a pledat pentru valorificarea și dezvoltarea potenţialului existent în domeniul comercial-economic, investiţional, cultural și umanitar, menționând că Republica Moldova este un partener foarte important în regiunea Europei de Est.

Agenda discuţiei dintre cei doi oficiali a vizat participarea Republicii Moldova în cadrul proiectului „Drumului Mătăsii”. Un Memorandum în acest sens a fost semnat în luna decembrie 2014, în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial- economică, desfăşurată la Beijing. Documentul are ca scop realizarea conexiunii economice dintre China şi Europa, dinamizarea dialogului politic, dezvoltarea infrastructurii de transport între Oceanul Pacific şi Marea Baltică, precum şi reducerea barierelor din calea comerţului şi investiţiilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.