FOTO/ O rețea specializată pe contrabandă de țigări a fost destructurată în sudul Moldovei

Poliția de Frontieră în comun cu reprezentanții SPIA a MAI, sub coordonarea Procuraturii Generale au întreprins ample acțiuni pentru lichidarea unei rețele bine organizate de contrabandiști specializați pe contrabanda de țigări, care activa în zona raionului Cahul.

Pe parcursul cercetărilor informativ-operative au fost fixate mai multe acțiuni de contrabandă cu produse de tutungerie de diferite mărci, cu reținerea țigărilor în proporții deosebit de mari, atât pe teritoriul țării, cât și al României. Țigaretele depistate aveau timbre de acciz ale Republicii Moldova, Ucrainei, inclusiv și cele destinate spre realizare în magazinele Duty Free, marca „ASHIMA”.

La 21 septembrie 2015, în jurul orei 22:30, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Brânza a observat la ieșirea din localitatea Văleni, raionul Cahul, un mijloc de transport care se deplasa cu luminile stinse spre linia de frontieră. La somarea șoferului de a stopa automobilul, acesta a ignorat cerințele polițiștilor de frontieră, continuându-și drumul și reușind să se facă nevăzut în zona forestieră. Din cele observate, s-a constatat că compartimentul marfar al vehiculului era încărcat cu obiecte asemănătoare coletelor, ce sunt folosite la contrabanda cu țigări. După mai multe căutări, transportul suspect a fost observat în timp ce se îndrepta, cu viteză, spre intrarea în satul Văleni.

În dimineața zilei de 22 septembrie a.c., polițiștii de frontieră au extins verificările în perimetrul unde a fost observat automobilul și, la o distanță de cca 500 metri de la malul râului Prut, s-au depistat 32 de saci, o barcă gonflabilă și funii. În saci erau ambalate 22 500 pachete de țigări, marca PLUGARUL, cu timbru de acciz al R. Moldova, și 5000 pachete de țigări, ASHIMA, fără timbru de acciz. Totodată, în apropierea nemijlocită de locul depistării produselor de tutungerie, s-au găsit două mijloace de transport, de marca UAZ, care sunt suspectate ca fiind utilizate de contrabandiști la transportarea țigărilor.

În cauză exista suspiciuni că de la începutul anului curent cetățeni ai R. Moldova au constituit grupe infracționale bine organizate, în vederea obținerii de importante beneficii materiale prin săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu produse din tutun.

În rezultatul urmăririi penale a fost stabilită existența unei reuniuni de grupuri criminale organizate într-o comunitate stabilă, a cărei activitate se întemeiază pe diviziune, între membrii organizaţiei şi structurile ei, cu stabilirea exactă a funcţiilor de administrare, asigurare şi executare a intenţiilor criminale ale organizaţiei în scopul de a influenţa activitatea economică şi de altă natură a persoanelor fizice şi juridice sau de a o controla, în alte forme, pentru obţinerea de avantaje şi realizarea intereselor economice și financiare. Au fost identificate aceste grupări criminale, care își aveau rolul în rețeaua formată, cu direcții specializate în activitatea ilegală de fabricare, depozitare, organizare și transportare prin contrabandă a produselor de tutungerie, precum și alte obiecte și mărfuri peste frontiera de stat a Republicii Moldova. Traficul ilicit de bunuri se realiza la frontieră cu România, Ucraina și pe segmentul transnistrian.

Astfel, Secția urmărire penală pentru cazuri excepționale a DUP și Secţia 2 a DIS din cadrul Departamentului Poliției de Frontieră, în comun cu Procuratura Generală, au efectuat acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în cadrul unei cauze penale inițiată în luna ianuarie a.c., fiind examinat faptul bănuielilor rezonabile în comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 248 alin. (5) lit. b), c), d) și art. 284 alin. (1) Cod penal al RM.

La fel, urmare a măsurilor speciale de investigații efectuate de către polițiștii de frontieră întru stabilirea persoanelor implicate în acțiunile ilegale, a fost identificat și reținut un membru al grupului criminal specializat în contrabanda cu produse de tutungerie prin segmentul frontierei de sud al țării. Acesta avea rolul de a asigura grupul cu țigări de diferite mărci comerciale, în special ASHIMA. Activitatea bărbatului a fost monitorizată preț de câteva luni de zile, până la reținerea acestuia.

În baza celor descoperite și a materialului operativ acumulat de ofițerii de investigații ai Poliției de Frontieră, în aceeași zi, DIS, DUP, DEM, DR SUD ale DPF, SPIA a MAI și Procuratura Generală au efectuat multiple percheziţii la domiciliile unor moldoveni bănuiți de implicare în activitatea de contrabandă cu țigări. De la aceștia au fost ridicate arme, muniții, telefoane mobile, cartele SIM, harta frontierei moldo-române, cu evidențierea regiunii raionului Cahul, cât și carnete de note cu înscrisuri ale tranzacțiilor bănești, obținute în urma activităților criminale.

Urmare a descinderilor petrecute, un moldovean în vârstă de 41 de ani, bănuit de complicitate la săvârșirea infracțiunii în cauză, a fost reținut pentru 72 de ore. În prezent, sunt continuate acţiunile investigative și de urmărire penală întru stabilirea tuturor circumstanţelor infracţiunii și atragere la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de fabricare, depozitare, organizare și transportare prin contrabandă a produselor de tutungerie.

tigari contrabanda8
tigari contrabanda7
tigari contrabanda6
tigari contrabanda5
tigari contrabanda4
tigari contrabanda3
tigari contrabanda2

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.