O franţuzoaică lansează la Chişinău o afacere cu haine pentru copii şi femei însărcinate

Pariziana Gwennela Mercier-Nica este în plină pregătire frantuzoaica_infogovpentru lansarea în această vară, la Chişinău, a propriului brand de haine pentru copii şi femei însărcinate. Ideea afacerii s-a copt îndelung, dar a apărut instantaneu. În urmă cu un an, fiind la Chişinău împreună cu familia – soţul moldovean şi cei doi copii – Gwennela observă că fiica sa de doi ani atrăgea mai toate privirile trecătorilor. Şi a înţeles de ce: micuţa lor era îmbrăcată deosebit şi colorat. Atunci femeia şi-a zis că şi copiii din Moldova merită să poarte haine în trend şi de calitate. Respectiv, s-a hotărât să investească în domeniul textilelor. Dar nu la ea acasă, ci la Chişinău.

Vrea să facă hăinuţe “Made in Moldova”

De când s-a hotărât să-şi pună pe picioare afacerea, Gwennela Mercier-Nica vine în fiecare lună la Chişinău. Din start a decis că producerea va fi instalată în Moldova, iar designul şi conceptul brandului va fi realizat la Paris. “Este un brand francez gândit pentru moldoveni şi produs în Moldova. Atuul meu este creativitatea şi calitatea. Voi crea produse unice care nu există pe piaţa locală”, se arată încrezătoare tânăra. Până a porni activitatea, Gwennela a făcut turul fabricilor de textile din Chişinău şi împrejurimi.

“Umblând pe la fabrici, am descoperit că Moldova are o industrie textilă dezvoltată. Chişinăul nu este foarte mare, oamenii se cunosc şi este destul de uşor de stabilit contacte. Evident că, am un avantaj: soţul meu este moldovean şi familia lui mă ajută. Singurul lucru care lipseşte aici sunt stofele, de aceea, voi fi nevoită să le import. În rest totul va fi “made in Moldova”.

Un brand unic franco-moldav

Acum zece ani, până a-l cunoaște pe Marian, soţul ei, Gwennela nu ştia aproape nimic despre Moldova. Lucra la Paris într-o reţea de magazine mari, unde se ocupa de producţia şi concepţia produselor. A muncit în diverse domenii – produse electronice, decoraţiuni, mobilă, dar dintotdeauna şi-a dorit să creeze lucruri şi să le promoveze. Ideea afacerii s-a născut instantaneu, vara trecută, în obişnuita vacanţa petrecută la Chişinău. “Demult ştiam că vreau să fac ceva aici, iar industria textilelor, o marcă de modă completă pentru copii (băieţi şi fete) de la 0-12 ani îmi părea ideea potrivită”, spune femeia de afaceri.

După ce a realizat un studiu de piaţă, antreprenoarea s-a hotărât să lărgească publicul-ţintă. “Am văzut că pe piața moldovenească sunt foarte puţine haine pentru femeile însărcinate – de fapt, nu există un brad autohton dedicat lor, iar hainele de import trebuie căutate mult timp. În plus, acestea sunt preponderent utilitare, deloc creative şi nu prea îţi provoacă dorinţa să le porţi”, explică creatoarea. Aşa s-a definitivat conceptul brandului de haine pentru copii şi femei însărcinate. Acesta va avea două colecţii anuale şi altele intermediare. “Voi crea colecţii dedicate evenimentelor speciale – de Mărţişor, de început de an şcolar, ultimul sunet sau Haloween. Sunt convinsă că pot fi găsite foarte multe teme”, adaugă Gwennela.

Afacere de la distanţă

Întrebată dacă are anumite temeri legate de lumea afacerilor din Republica Moldova, Gwennela răspunde franc: “Ceea ce ar putea să mă sperie este securitatea juridică şi stabilitatea regiunii, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina. În rest, nu am temeri”. Antreprenoarea deja a gândit şi formula de activitate – “din fericire, suntem în era tehnologiilor, care ne permite să comunicăm la distanţă. Voi avea la Chişinău şi câţiva angajaţi, începând cu directorul, vânzătoarele de la magazin, tehnolog şi alţii, în total se adună până la zece persoane. Alţi cinci oameni vor lucra la Paris”. Totuşi, Gwennela îşi propune să vină mai des la Chişinău, cel puţin pentru început, iar dacă îi va merge bine, promite să nu se oprească aici: “Împreună cu soţul meu avem multe idei de afaceri şi sunt convinsă că în R. Moldova pot fi făcute multe lucruri”.

Articolul poate fi citit integral în revista infogov. /Sursa foto: stirilocale.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare