Connect with us
"
"

Știință

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

Publicat

pe

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi în România, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București, scrie zf.ro.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, eclipsa de Lună care se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie este una totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07.12 dimineaţa, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06.41 şi are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont, transmite zf.ro.

Pentru ţara noastră, Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în est şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.

Jurnalistă și racheta redacției, omul cu idei și cu metode verificate de a le aduce la viață. Nu există subiect pe care să nu-l îmblânzească Georgeta, cu viteză, talent și atenție la detalii.

Citește mai departe
Advertisement

Știință

Adevărul despre 5G

Publicat

pe

De către

În ultimele săptămâni internetul a fost împânzit de informații, articole și videouri care vorbesc despre 5G. Majoritatea materialelor la subiect au un ton apocaliptic, iar informațiile sunt vagi, prezentând opinia unor oameni de știință anonimi, care spun că 5G este un pericol. Noi am decis să vedem ce este, de fapt, această nouă tehnologie și dacă poate sau nu să ne afecteze sănătatea. 

Să o luăm de la început. Ce înseamnă 5G?

5G este a cincea generație a rețelelor de telefonie mobilă transmise prin unde electromagnetice. Zona de servicii a acestei rețele este împărțită în mici regiuni geografice numite celule. Toate dispozitivele wireless 5G dintr-o celulă sunt conectate la internet și la rețeaua telefonică prin intermediul undelor radio printr-o antenă locală din celulă. Principalul avantaj al noilor rețele este că acestea vor avea o bandă de frecvență radio mai mare, oferind viteze de descărcare mai rapide. Astfel, un film se va descărca nu în câteva minute, ci în câteva secunde. De asemenea, noua tehnologie le va permite producătorilor auto să construiască automobile fără pilot, care vor putea fi teleghidate. Datorită creșterii lățimii de bandă, aceste rețele vor putea fi folosite nu doar de telefonia mobilă, dar și ca furnizori generali de servicii de internet pentru laptopuri și computere. Telefoanele 4G actuale nu vor putea utiliza noile rețele, ceea ce va necesita noi dispozitive wireless 5G activate.

Cu toate acestea, ideea instalării și folosirii noilor tehnologii wireless a generat  zeci de teorii ale conspirației și foarte multe frici. Spațiul online a fost acaparat nu doar de știri despre COVID-19, dar și despre „impactul distrugător” cauzat de 5G. Sinucideri, depresie, cancer, boli cardiovasculare, depresia, încălzirea globală – de toate acestea s-ar face vinovată, spun unii, noua tehnologie, care nu a reușit să fie folosită decât în unele țări

Frica unor internauți

Frica față de noul „inamic” i-a făcut pe mai mulți englezi, la începutul lunii aprilie, să incendieze sau să vandalizeze antenele 5G, relatează The Guardian. „Acestea ne vor ucide copiii și natura”, afirmă unii internauți care au lansat o serie de grupuri anti-5G. Ei folosesc și diferite imagini cu dezastrele naturii, menționând că acestea ar fi cauzate de noua rețea de telefonie mobilă.

La începutul lunii februarie, bufale.net scrie că zeci de păsări din Roma au căzut la pământ, după ce un vânt puternic a răsturnat arborele pe care acestea stăteau. Multe au murit din cauza violenței impactului cu solul, iar altele fiind lovite de automobilele care treceau pe acolo. De asemenea, arborele căzut a rănit și un trecător. Însă, această imagine cu păsările căzute a fost și continuă să fie folosită de cei care se arată împotriva 5G. O internaută folosește această imagine susținând că moartea acestor păsări a fost provocată de testele făcute pentru noua tehnologie. Ea susține că anume aceasta se face vinovată de dispariția insectelor, de creșterea cazurilor de depresie și a sinuciderilor. „5G este arma militară, genocid organizat, iar invocarea evoluției tehnologice pentru beneficiile omului sunt paravanul folosit pentru proștii care nu vor să gândească”, scrie femeia. 

Nu au întârziat să apară postări de acest fel și în Republica Moldova. Mai mult, un grup de oameni a lansat o petiție publică în care vor să ceară Guvernului anularea instalării acestor antene pe teritoriul țării. Pentru că acestea ar cauza, spun ei, cancerul, pierderea sarcinilor, autism, distrugerea ADN-ului, boli cardiovasculare, obezitate, diabet, calitate scăzută a spermei, etc. De asemenea, aceștia spun că 5G ar distruge albinele, insectele și copacii. Petiția a fost semnată online de peste 4100 de internauți, deși autorii petiției susțin că „pentru a învinge” trebuie să fie semnată de peste 300 mii de persoane.

Deși în luna martie 2019, unii furnizori de telefonie mobilă din Republica Moldova au prezentat, în cadrul evenimentelor publice, avantajele și capacitățile noii tehnologii 5G, totuși, aceasta nu a fost oficial lansată, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunță că nu a oferit niciun act permisiv pentru desfășurarea testării și exploatării rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în prezent, furnizorii de servicii și rețele de comunicații electronice terestre mobile au dreptul să utilizeze servicii de comunicații electronice în baza tehnologiilor 2G (GSM), 3G (UMTS) și 4G (LTE). 

Teorii ale conspirației

Mai nou, pe fundalul pandemiei, valul de frici a sporit și mulți au arătat cu degetul spre noua tehnologie, declarând că aceasta ar fi cauzat apariția și răspândirea coronavirusului. La mijlocul lunii martie, o cântăreață populară americană, Keri Hilson, a declarat pe pagina sa de twitter că COVID-19 este cauzat de tehnologia wireless. Hilson a susținut că COVID-19 nu este la fel de răspândit în Africa din cauza absenței 5G. De asemenea, tânăra a distribuit și un video în care un doctor american controversat a spus că virușii nu apar în urma unor mutații ale altor viruși, ci în urma radiațiilor electromagnetice. Exemplul, însă, pe care doctorul îl dă este gripa spaniolă din anul 1918, aceasta a avut loc în perioada introducerii electricității în Europa. De asemenea, el spune că COVID-19 a apărut în China, unde în peste 50 de orașe au fost instalate antene 5G. După ce astfel de mesaje au început să se răspândească online, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ținut să dezmintă orice legătură între noua tehnologie și răspândirea COVID-19. „Virușii nu se pot deplasa prin unde radio sau rețele mobile, iar noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator, în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare”, spun experții OMS. 

Frica îi face pe oameni să nu se informeze, este de părere fizicianul Victor Ceban, care lucrează în calitate de cercetător științific la Institutul de Fizică Aplicată.

„Istoria aceasta cu pericolul, cu radiația, cancerul și că undele electromagnetice ne vor fierbe creierele sunt aceleași de când a apărut telefonia mobilă. Practic, aud asta încă din copilărie, doar că ele vin pe valuri. Inițial a fost când au început să instaleze antene pe acoperișuri și oamenii se plângeau că au să aibă cancer și o să moară. Același lucru a fost când a apărut wifi. Iar al treilea val pe care l-am cunoscut este cel legat de 5G. Aceste frici și scenarii sunt practic identice. De fapt, se temeau că o să moară și că nu vor avea copii și când au început conectările la energia electrică. E uman, cred, să reacționeze oamenii așa la ceva nou. Dar trebuie să te informezi, ca să înțelegi cum funcționează lucrurile și atunci acel necunoscut devine clar”, constată fizicianul.

Explicații și experți

Victor Ceban dă asigurări că radiațiile electromagnetice sunt inofensive și nu afectează sănătatea oamenilor. „Oamenii se sperie când aud de cuvântul radiație, pentru că pun totul la grămadă: radiația nucleară, Cernobîl, Roentgenul, undele electromagnetice, lumina etc”, remarcă fizicianul. El spune că, de fapt, radiațiile sunt de două tipuri: ionizante și ne-ionizante. Radiațiile ionizante sunt cele care schimbă structura chimică a celulei. Efectele acesteia sunt întotdeauna dăunătoare corpului, însă, undele electromagnetice nu fac parte din această categorie.

Ionel Bălan, șeful Direcției Autorizări, Garanții, Securitate Nucleară și Radiologică, spune că radiațiile electromagnetice nu produc ionizări, ceea ce înseamnă că nu afectează starea de sănătate a oamenilor. „Majoritatea gadget-urilor folosesc radiații electromagnetice radio. Ele nu produc ionizări. Ele pot doar să încălzească un corp. De exemplu, când ții mai mult telefonul mobil la ureche, simți cum el se încălzește. Același lucru face și cuptorul cu microunde și toate celelalte tehnologii care produc radiații electromagnetice”, susține specialistul în radiație. Până în prezent, nu există date care ar demonstra că gadget-urile ar fi radioactive și periculoase pentru organism. Dar frica există.

„Acesta este fenomenul radiofobiei. Ne este frică pentru că nu suntem bine informați și pentru că organele de simț nu pot reacționa la radiația ionizantă. «Eu nu simt și asta înseamnă că eu mă iradiez». Aceste gânduri duc la așa-numita insuflare care naște radiofobia. Anume ea a fost cea care a provocat apariția mai multor maladii, cum ar fi dereglări psihice, dereglări ale sistemului circulator, cardiac etc. Auto-insuflarea este o chestie destul de serioasă. Probabil, de multe ori ați auzit oameni care spun: uite, mă doare capul, mi se pare că aici este radiație. Însă, noi nu avem capacitatea de a simți imediat efectele radiației”, menționează Bălan. 

Însă, el spune că nu trebuie să ne fie frică de radiație, atâta timp cât corpul nostru tot este radioactiv, pentru că noi conținem izotopi ai potasiului care intră în structura mușchilor și a sângelui.

„Suntem transparenți ca o sticlă”

„Oamenii trebuie să înțeleagă că pentru aceste unde electromagnetice, noi suntem transparenți ca o sticlă, adică ele trec prin noi și nu se opresc ca să ne cauzeze vreo daună, de asta și sunt numite radiații ne-ionizante. Noi nu le absorbim. Ele ne traversează și se duc mai departe în treaba lor. Această proprietate le permite să traverseze tot pământul”, completează fizicianul. 

Psihologa Mariana Boaghe susține că e firesc să ne fie frică și să încercăm să explicăm prin metode diferite lucrurile noi, necunoscute, mai ales în această perioadă de pandemie, când suntem tot mai izolați, ne-am schimbat rutina zilnică din una activă, în alta pasivă și ne lăsăm cuprinși de gândurile negre. „Frica de necunoscut este cauzată de lipsa de siguranță, de care noi avem nevoie pentru sănătatea noastră psihică. Și atunci când oamenii au senzația că cineva sau ceva atentează la siguranța lor, ei ajung să dezvolte diferite comportamente mai puțin sănătoase, ajungând la careva extreme”, spune specialista.

Potrivit ei, efectul de autoconservare generează tendința de a elabora mai multe scenarii negative, apocaliptice, mai ales referitor la lucruri necunoscute. „Acum, în situația de stres și criză mai greu mergi spre ceva nou. Mulți nici nu prea vor să citească statistici sau date științifice, pentru că astfel aduc și mai mult necunoscut în viața lor. Dar asta depinde de educația lor și de unde obișnuiesc să se informeze și pe cine să creadă”, completează psihologa. 

NB: Probabil ți-ai dat seama că titlul articolului nostru este inspirat din mulțimea de teorii ale conspirației care circulă pe internet. Am făcut-o intenționat. În primul rând, pentru că, pe bune, ne propunem să scoatem la iveală adevărul despre 5G, iar într-al doilea – pentru că sperăm că acest articol va ajunge și la oamenii care consumă astfel de titluri. Nu în ultimul rând, sperăm ca acest material să-ți fie de folos pentru discuțiile cu familia și prietenii care au nevoie de informații veritabile și verificate din mai multe surse. Promitem să nu mai abuzăm de astfel de titluri în viitor, decât foarte rar 🙂 Mulțumim că ne citești!  

Citește mai departe

Lifestyle

Au început primele testări în Europa. Când am putea avea un vaccin anti-COVID-19?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Peste 70 de echipe de cercetători din întreaga lume lucrează asupra unui vaccin pentru Covid-19. Unele universități au stopat proiectele la care lucrau pentru a se dedica în totalitate cercetării, iar testele se fac atât pe oameni, cât și pe animale. Primele testări pe oameni au început în SUA pe 16 martie, iar pe 23 aprilie primul vaccin a fost injectat unui voluntar în Marea Britanie. 

Cu toate astea, chiar dacă am putea avea un vaccin elaborat până la vară, oamenii de știință susțin că acesta ar putea ajunge în condiții sigure la populație în 12-18 luni. 

PE LUNG

Goana după vaccin

Deși e clar că răspândirea coronavirusului de tip nou poate fi diminuată prin distanțarea fizică, iar cercetătorii lucrează de zor la un tratament, victoria va fi deplină doar atunci când vom avea și un vaccin dezvoltat împotriva virusului. 

The Guardian scrie că aproape 80 de companii și instituții academice lucrează asupra producerii unui vaccin. Dintre acestea, cel puțin cinci deja își testează vaccinul pe oameni. 

Prima companie care a intrat în competiția pentru vaccinul anti Covid-19 este Moderna din Boston, SUA, care a injectat vaccinul experimental unui voluntar pe 16 martie. Deși tehnologia de care dispune Moderna i-a permis să genereze rapid o versiune, niciun vaccin provenit de la companie încă nu a fost licențiat. Multe dintre potențialele soluții testate acum ar putea ajunge la licențiere, ultimul stadiu de aprobare al unui vaccin. Totuși, chiar și acelea ar putea întâlni probleme mai târziu. 

Și la Pasteur Institute din Paris se lucrează la un potențial vaccin anti Covid-19, care se află încă în stadiul de laborator. Datorită faptului că Institutul are deja un vaccin licențiat pentru rujeolă, procesul este accelerat de tehnologiile existente.

Testarea unui potențial vaccin pe oameni a avut loc și pe continentul european. BBC scrie că în Oxford, Marea Britanie, două persoane au fost injectate, dintr-o listă de peste 800 de voluntari recrutați pentru studiu. Jumătate dintre ei vor primi vaccinul elaborat pentru Covid-19, iar cealaltă jumătate va primi un vaccin care protejează de meningită, dar nu și de Covid-19. Voluntarii nu vor ști care dintre vaccinuri le-a fost injectat, această informație o vor avea doar medicii. 

Ce este un vaccin și cum funcționează el?

Vaccinul funcționează ca un antrenament pentru sistemul nostru imunitar. Vaccinul indică spre virus sau bacterie, iar sistemul imunitar învață cum să lupte cu aceștia. Asta înseamnă că data viitoare, atunci când vom avea boala cu adevărat, corpul nostru va fi capabil să lupte cu ea. 

Atunci când oamenii de știință creează un potențial vaccin, el trebuie testat de multe ori în laborator, astfel încât produsul final să fie eficient și fără efecte adverse. Chiar și după aceste etape, vaccinul trebuie produs la o scară foarte largă, distribuit și livrat oamenilor din întreaga lume. 

Primul vaccin testat în Europa

Cercetătorii de la Oxford au creat vaccinul în mai puțin de trei luni. Sarah Gilbert, profesoară de vaccinologie la Jenner Institute, care a condus cercetarea referitoare la vaccin, declară că are „un grad înalt încredere în acest vaccin”.

„Desigur, este nevoie să-l testăm și să obținem datele de la oamenii testați. Trebuie să demonstrăm că vaccinul funcționează și să stopăm procesul de infecție printre oameni chiar înainte de a folosi vaccinul pentru întreaga populație.” Deși, mai devreme, Gilbert declara că este „80% sigură” că vaccinul va funcționa, acum preferă să nu dea o cifră exactă, spunând doar că este „foarte optimistă”. 

Cum vom ști dacă vaccinul funcționează?

Vaccinul este produs dintr-o versiune mai slabă a virusului răcelii simple (numit și adenovirus) de la cimpanzei, care a fost modificat astfel încât să nu se poată dezvolta la oameni. 

Folosind aceeași metodă, echipa din Oxford deja a dezvoltat un vaccin împotriva MERS, un alt tip de coronavirus, iar rezultatele testelor de laborator au fost promițătoare. 

Singurul mod în care echipa de la Oxford va înțelege dacă vaccinul funcționează este comparând numărul de oameni din cele două grupuri care se infectează cu coronavirus în următoarele luni. 

În același timp, dacă numărul infecțiilor cu Covid-19 din lume va scădea rapid, s-ar putea ca oamenii de știință să nu aibă suficiente informații. Cercetătorii încearcă să recruteze cât mai mulți lucrători medicali în testarea vaccinului, pentru că ei sunt cei mai expuși virusului.

Deși infectarea voluntară a subiecților cu coronavirus ar fi o metodă rapidă și sigură de a afla dacă vaccinul este eficient, aceasta ridică întrebări etice, pentru că încă nu există un tratament pentru Covid-19. 

Va fi prea târziu?

La nivel mondial există încă foarte multe aspecte necunoscute despre potențialul vaccin. De exemplu, pentru cât timp ar putea proteja corpul uman de virus? Pot oamenii care s-au tratat de coronavirus să se îmbolnăvească din nou? Deși există câteva cazuri posibile de re-infectare, fenomenul nu este înțeles până la capăt de oamenii de știință. 

Odată cu apariția unui vaccin sigur, vor mai exista și multe bariere politice înainte ca acesta să ajungă la oameni. Fiecare țară va trebui să decidă individual când este eliberat și cine primește vaccinul mai întâi. 

Peste 12 luni, când un vaccin ar putea fi aprobat, am putea fi în fazele finale ale acestei pandemii. Dar chiar și atunci, acesta va fi foarte util. În primul rând, Covid-19 ar putea fi un virus sezonier. În al doilea rând, acest vaccin ar putea fi extrem de folositor în cazul apariției unui alt tip de coronavirus. Chiar dacă un vaccin îndepărtat nu va oferi consolare victimelor acestei pandemii sau rudelor lor, umanitatea va ști cum să se protejeze mai bine în viitor.

Citește mai departe

Sănătate

Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă carne, iar celebrul compozitor Ludwig van Beethoven și-a pierdut auzul din cauza plumbului, au arătat recentele studii ale oamenilor de știință. De asemenea, cercetătorii au stabilit  de ce persoanelor supuse radioterapiei le strălucesc ochii.

PE LUNG

Obezitatea poate învinge cancerul

Un nou studiu realizat de oamenii de știință australieni a arătat că excesul de greutate poate ajuta la combaterea unor tipuri de cancer. Australienii au descoperit că pacienții obezi cu cancer au răspuns mai bine la un medicament antitumoral puternic (atesolizumab) decât pacienții cu greutate normală sau redusă.

Atesolizumab (Tecentriq) este un medicament imunoterapeutic care este prescris pacienților cu cancer pulmonar cu celule non-mici . Oamenii de știință de la Universitatea Flinders din Australia au monitorizat peste 2.000 de pacienți cu acest diagnostic. Această boală este cea mai frecventă formă de cancer pulmonar – variază între 85% și 90% din toate tipurile de cancer pulmonar.

Aproximativ jumătate dintre participanții la experiment aveau o greutate normală, 34% erau supraponderali și 7% obezi. Rezultatele au arătat că pacienții supraponderali care au primit tratament au avut mai multe șanse să supraviețuiască – până la 32%.

Vegetarienii și veganii suferă mai tare de mahmureală 

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Utrecht din Olanda a arătat că vegetarienii și veganii suferă mai tare de mahmureală decât cei care consumă carne. n timpul experimentului, participanții  au înregistrat tot ce au mâncat și au băut. Drept urmare, s-a dovedit că cei care aveau în dieta lor zilnică mai puțin acid nicotinic și zinc sufereau de o mahmureală mai severă. Conținutul scăzut de zinc în dietă a condla greață și vărsături, iar un conținut scăzut de acid nicotinic a provocat simptome generale mai severe ale unei mahmuri – iritabilitate, amețeli, transpirație, palpitații, dureri de cap. Medicii remarcă faptul că atât zincul cât și acidul nicotinic se regăsesc în special în produsele de origine animală. Anume aceste două elemente sunt implicate în neutralizarea etanolului care circulă în fluxul sanguin și metaboliții săi toxici.

De ce oamenilor supuși radioterapiei le strălucesc ochii

Pacienții de la Centrul oncologic din Dartmouth, SUA au raportat un fenomen ciudat care a provocat o mulțime de întrebări în cercurile medicale. Potrivit bolnavilor de cancer, ei au văzut licăriri de lumină în fața ochilor în timpul procedurii de radioterapie. Aceste sclipiri au fost observate chiar atunci când aveau ochii închiși.

Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să surprindă acest fenomen în timp real și să explice natura fenomenului „strălucirii ochilor” pacienților cu cancer în timpul radioterapiei.

Pentru analiză, a fost utilizată tehnologia sistemului de imagini cu camere CDose, ceea ce a făcut posibilă captarea radiațiilor de lumină care emană din ochi. După ce au analizat compoziția spectrală a imaginii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „senzațiile vizuale” apar pe principiul efectului radiației Cherenkov ( Radiația Cerenkov este radiație electromagnetică emisă atunci când o particulă încărcată electric (cum ar fi un proton) trece printr-un dielectric cu o viteză mai mare decât viteza de fază a luminii în acel mediu). Această ipoteză a fost prezentată de mult timp, dar nu a fost demonstrată.

În filmul Cernobîl, în timpul exploziei de la reactor era emanată o lumină de neon. După cum s-a dovedit, această lumină albastră sinistră este un fenomen real și se numește radiația Cherenkov – care este strălucirea optică a mediului lichid, cauzată de mișcarea  la o viteză foarte mare a particulelor încărcate. Particula încărcată care se mișcă rapid excită electronii moleculelor de apă. Acești electroni absorb energia și o eliberează sub formă de fotoni (lumină) atunci când revin la echilibru. De obicei, unii dintre acești fotoni se anulează reciproc, așă că atunci strălucirea nu poate fi văzută. Dar când o particulă se mișcă mai repede decât lumina și poate trece prin apă, unda de șoc creează o interferență constructivă, care poate fi văzută ca o strălucire.

În timpul trecerii particulelor încărcate prin ochi în condiții speciale, se formează o strălucire de neon, pe care pacienții au putut-o vedea în momentul radioterapiei.

Oamenii de știință spun că descoperirea lor va ajuta în viitorul apropiat la îmbunătățirea metodelor de radioterapie.

De ce a surzit Beethoven

Există diverse teorii legate de pierderea auzului compozitorului Ludwig van Beethoven. Până astăzi, oamenii de știință nu au putut numi cauza exactă a pierderii auzului lui. Unii au considerat boala autoimună drept cauza principală, alții – considerau că de vină au fost tifosul sau sifilisul. Unii cercetători au sugerat chiar că pierderea auzului compozitorului a fost cauzată de obiceiul acestuia de a-și afunda capul în apă rece.

Ludwig van Beethoven a început să-și piardă auzul la vârsta de ani, iar la 41 de ani a asurzit complet. Unele dintre cele mai importante ale sale lucrări au fost scrise în ultimii 10 ani de viață, când el nu auzea nimic. 

Cu toate acestea, acum oamenii de știință din Italia au lansat o nouă versiune și în aceasta i-a ajutat o pacientă, care avea aceleași simptome, pe care le avea Beethoven: pierdere progresivă a auzului, slăbiciune generală și dureri abdominale.

Testele de sânge și urină ale pacientei au arătat o concentrație sporită de plumb, care a pătruns în corp femeii, din cauza unei cratițe vechi, în care stratul ceramic protector era uzat.

După tratamentul corespunzător și după ce femeia a încetat să mai folosească vechea cratiță, majoritatea simptomelor au dispărut, însă pierderea auzului a fost ireversibilă.

Mostrele de păr și țesut osos ale lui Beethoven conțineau, de asemenea, un nivel ridicat de plumb. Beethoven a fost un iubitor al vinului, pe care l-a băut din paharul său cu elemente de plumb. Tot pe vremea lui Beethoven, în unele vinuri pentru îmbunătățirea gustului se adăuga plumb.

Cu toate acestea, oamenii de știință italieni au adăugat că nimeni nu poate spune cauza exactă  pentru surditatea legendarului compozitor, deoarece au trecut mai mult de 200 de ani de la moarte  lui Beethoven.

Sursa: Currenttime

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social7 ore în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Biroul Regional OMS a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică22 de ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

SocialO zi în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

SocialO zi în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social2 zile în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Advertisement

Politică

Divertisment3 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică7 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031