O carieră de 15 ani în Endava: Adrian Bugaian, din Moldova în Singapore

Cum este să lucrezi într-o multinațională, o companie IT cu locații în peste 50 de orașe ale lumii? Mai mult, o companie cu rădăcini moldovenești. Corporatist, plictisitor, cu spații deschise și agitație cum am văzut prin filmele americane – ar zice unii.

Ei bine, și da, și nu – mărturisește Adrian Bugaian, Senior Account Group Unit Manager la Endava. Dincolo de funcția ce sună important (care și este), Adrian este un bărbat înalt, carismatic și foarte sociabil. A revenit în Moldova pentru o scurtă perioadă de timp din Singapore, țară unde s-a relocat de ceva timp. Pe lângă faptul că i-a fost dor de acasă, spune că i-au lipsit bomboanele Meteorit.

Și nu doar bomboanele sunt o pasiune. „Îmi place mult să merg cu bicicleta – e un sentiment plăcut când efortul aduce un rezultat direct palpabil şi vizibil, mai ales că poţi vedea multe lucruri într-un timp scurt”, povestește Adrian Bugaian.

Îi mai place și să facă sailing, deși pandemia l-a forțat să ia o pauză. „Am făcut sailing şi foarte mult îmi plăcea, dar cu pandemia şi relocarea nu a fost posibil – o să-l reîncep în curând. Îmi place să citesc şi să mă informez despre lucruri care nu sunt neapărat din domeniul în care activez – să înţeleg cum funcţionează lumea înconjurătoare”, mai punctează Adrian Bugaian.

Curiozitatea și este, de fapt, un mic motor al evoluției lumii. De când era mic, Adrian se arătase foarte interest de IT, în forma pe care o avea pe timpuri.

Eram pasionat de IT de la o vârstă fragedă – în timp ce prietenii meu aveau console de joc video, tatăl meu a luat decizia să-mi ia un Sintez (o clona sovietică de ZX Spectrum). Cu el am început să învăţ programare de bază şi am scris primele mele programe la vârsta de 10 ani. Pasiunea mă însoțea mereu, dar nu credeam că voi ajunge în IT, mă vedeam în sectorul Financiar Bancar. După ce am finalizat liceul, am decis să merg la IT, la facultatea de Informatica la USM, iar încă de pe băncile universității am început să lucrez”.

A început să lucreze la Endava în 2007. „Îmi doream să intru în Endava, însă pe atunci nu erau programe de internship şi nu angajau studenţi. Eu activam la o altă companie din domeniul bancar, când unul din profesorii de la USM mi-a sugerat să aplic la Endava, și iată-mă încă aici”.

Prima poziție în companie a fost una tehnică, ulterior a fost avansat în funcția de Manager de Proiecte în 2008. „Era o perioadă bună pentru proiectele Agile şi am introdus treptat aceste principii în Endava. Timp de un an, între 2010-2011, am fost parte a echipei locale de leadership, ceea ce mi-a permis să înţeleg anumite decizii, mecanisme interne şi operaţionale de conducere. În 2013 am trecut în rolul de Client Engagement Manager, acum Delivery Partner, în oficiul nostru din Londra, de unde, împreună cu echipele noastre regionale, am setat şi crescut unele din cele mai mari conturi curente a Endavei. Din 2021 sunt în Singapore, responsabil de expansiunea şi livrarea serviciilor Endava în Asia de Sud-Est”, povestește Adrian Bugaian.

De fapt, oportunitățile de creștere și dezvoltare pentru cei care își doresc asta sunt multe. Compania pune la dispoziția angajaților un adevărat centru virtual de Learning & Development (Învățare și dezvoltare), cursuri și sesiuni de mentorat care vin să îmbunătățescă abilitățile angajaților și să-i ajute să crească în interiorul companiei.

Adrian Bugaian a avansat până în funcția de Senior Account Group Unit Manager la Endava. Un rol important, care este direct proporțional cu responsabilitatea pe care o poartă. Ce presupune totuși funcția de Senior Account Group Unit Manager în Endava?

Un Delivery Partner conduce o unitate de business în cadrul Endavei – el este punctul de contact pentru client şi poartă responsabilitate pentru relaţia cu acesta, sucesul livrării şi partea contractual-comercială”, menționează Adrian.

O carieră de 10, 15 sau chiar 20 de ani într-o singură companie este ceva mai rar întâlnit astăzi, când statisticile arată o medie de 3-5 ani de retenție a unui specialist într-o companie. Ce l-a determinat pe Adrian să rămână în Endava în tot acest timp? Oportunitatea de creștere și dezvoltare.

Majoritatea companiilor IT din regiune sunt focusate pe un anumit produs, industrie sau serviciu. În Endava, operăm pe câteva verticale industriale (12 la moment) într-un număr vast de tehnologii. Respectiv, un Endavan nu va rămâne blocat în acelaşi produs sau tehnologie, dar va putea acumula experiență vastă atât tehnică, cât şi de business în mai multe industrii.

Un alt aspect este faptul că Endava este în constantă creştere, datorită eficienței și a lucrului bine făcut de către echipele noastre pentru clienți. Cum ne place nouă să zicem – recompensa pentru un lucru bine făcut este și mai mult lucru. Odată cu această creştere oamenii progresează în Endava și pot migra în alte funcții sau discipline.”

Dezvoltarea unei companii precum Endava, din 2000 și până în prezent, nu se datorează doar unor secrete de business. Există un aspect extrem de important care a fost și este valorificat – potențialul uman, explică Adrian Bugaian.

În Endava, în centrul succesului nostru noi plasăm oamenii. Pentru noi este important nu doar portofoliul de proiecte tehnice, inclusiv în noi domenii de business. Noi lucrăm inclusiv la un plan de plan de dezvoltare prin care angajații noștri pot avea success pe termen lung. De fapt, noi lucrăm pentru succesul clienţilor şi a angajaţilor noştri – toţi vor să fie de succes fie prin implicare directă sau prin asociere”.

Oricât de banal ar suna, focusul unei companii pe potențialul angajaților poate face diferența. Atunci când l-am întrebat pe Adrian Bugaian ce apreciază cel mai mult în Endava, a răspuns simplu – oamenii și cultura.

Oamenii şi cultura din Endava sunt un fenomen pe care nu l-am mai văzut în alte companii cu care am lucrat. Abilitatea companiei, prin intermediul oamenilor săi, de a vedea potenţialul în oameni şi de a-i ajuta să crească prin intermediul oportunităţilor din Endava este impresionant”, punctează Adrian.

L-am rugat pe Adrian Bugaian să vină cu 3 sfaturi pentru persoanele începătoare în sfera IT.

„1. Înţelegeţi-vă priorităţile – e firesc ele să se schimbe; 2. Respect faţă de oamenii care sunt de ceva timp în domeniu – de la fiecare poţi învăţa ceva: fie cum să faci ceva mai bine sau cum să nu faci; 3. Învăţare continuă – ca fiecare industrie, IT-ul e în constantă evoluţie. Ca să fim competitivi, noi trebuie la fel să ne îmbunătăţim abilitățile și cunoștințele constant.”

Pe final, nu am putut să nu-l rugăm să povestească un pic despre Singapore și cu ce anume l-a cucerit această țară.

Nu doar ţara, Singapore, dar şi geografia este necunoscută nouă. Indiferent cu cine am vorbit, prietenii pe care i-am făcut aici – perioada de adaptare e considerabil mai mare. Toţi vorbesc engleza, dar e cu un accent regional şi un vocabular specific – Singlish (Singapore English). E o zonă foarte bogat culturală şi cu o bucătărie variată. Chiar dacă am călătorit în regiune în trecut, abia după ce am petrecut aici ceva timp am realizat cât de puţin cunoaştem – cel mai banal exemplu e în calcularea distanţelor. Toţi îşi imaginează totul fiind compact în Asia, pe când doar Indonezia este comparabilă în lungime cu Europa continentală”.

Despre Endava

Endava este o companie publică de servicii IT, cu peste 20 ani de experienţă în domeniu. La 30 septembrie 2022, Endava avea 12.065 de angajați. În iulie 2018, Endava a fost listată la bursa din New York sub simbolul DAVA.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.