Numărul cetățenilor care doresc alegeri anticipate a scăzut considerabil/ Sondaj

Numărul cetățenilor care cred că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă a crescut de trei ori după scandalul legat de frauda bancară care a devenit public în 2015, iar al celor care cred viceversa a scăzut proporțional, tot mai mulți oameni au încrederea în ziua de mâine, în actualul Guvern, iar numărul celor care vor alegeri anticipate a scăzut simțitor, potrivit unui sondaj realizat de prestigioasa organizație americană Institutul Republican Internațional (IRI).

Astfel, potrivit sondajului, o treime din populația Republicii Moldova consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție corectă, asta în timp ce acum un an, doar 11% considerau același lucru. De asemenea, potrivit unor sondaje similare realizate în octombrie 2015 și septembrie 2016, numărul celor care considerau că lucrurile merg în direcție corectă era de 10-13%.

În același timp, 62% din populație consideră că Republica Moldova se îndreaptă într-o direcție greșită, față de peste 80% în anii 2015-2016.

De asemenea a crescut simțitor numărul cetățenilor care se declară satisfăcuți de schimbările din Republica Moldova. De la 1-3% în 2015 și 2016, la 10% în sondajul actual.

Fiecare al șaselea cetățean consideră că situația economică a Republicii Moldova s-a îmbunătățit, față de 7% care considerau același lucru acum un an și 4%, la sfârșitul anului 2015.

A crescut de peste două ori și numărul cetățenilor care consideră că s-a îmbunătățit și situația financiară personală. Deja 28% dintre moldoveni sunt mai optimiști în privința evoluției situației economice a țării în următoarele 12 luni. Acum un an, doar 16% mai sperau că lucrurile vor evolua pozitiv.

Aproximativ similar se prezintă situația și în privința percepției asupra evoluției democrației în Republica Moldova.

Deși corupția rămâne principala problemă a Republicii Moldova pe care o reclamă moldovenii și în această privință lucrurile s-au schimbat – de la 87-89% în sondajele anterioare, la 75% în actuala cercetare sociologică.

Încrederea în Guvernul Filip a crescut de la 25% în septembrie 2016, la 28%, iar numărul celor care or alegeri anticipate a scăzut de la 70% acum un an, la 49 la sută.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 februarie – 7 martie pe un eșantion de 150 respondenți.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.