Numărul cazurilor confirmate de rujeolă a ajuns la 281. Luni au fost înregistrate 3 cazuri suspecte la Tiraspol și Chișinău

Numărul cazurilor confirmate de rujeolă în Republica Moldova a ajuns la 281. Cea mai mare creștere a numărului de îmbolnăviri s-a atestat în luna august, când au fost înregistrate 239 cazuri confirmate. Pe întreg teritoriul țării se menține Cod Portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că în luna septembrie au fost înregistrate 5 cazuri, iar alte 7 sunt suspecte și se află în proces de investigare. Luni, 10 septembrie, au fost înregistrate 3 cazuri suspecte – 2 la  Tiraspol și un caz la Chișinău.

Teritoriile afectate de rujeolă în ultima perioadă sunt raioanele Ceadîr-Lunga – 147 cazuri, Vulcănești – 34 cazuri, Ungheni – 20 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 8 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri.

ANSP a îndemnat toată populația să se vaccineze cât mai urgent. Vaccinarea este metoda cea mai sigură şi mai eficientă de protejare a copiilor împotriva unor boli extrem de severe.

Anterior, Ministerul Sănătății a declarat că analiza cazurilor și a statului vaccinal demonstrează că în majoritatea cazurilor înregistrate (87%) persoanele nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin ROR. Doar 9% dintre aceștia au fost vaccinați cu o singură doză, 3% cu două doze și (1%) cu trei doze, care au făcut o formă ușoară a maladiei, fără complicații ulterioare.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.