Numai un sfert din populatia Moldovei respecta riturile bisericesti

"Doar un sfert din cetatenii Republicii Moldova indeplinesc cu regularitate riturile si obiceiurile prescrise de religie, circa doua treimi fac acest lucru doar uneori, in timp ce 10 la suta din populatie in genere nu respecta obiceiurile religioase", atesta studiul sociologic "Omul – Religia – Societatea" realizat de catre Serviciul Independent de Sociologie si Informatii (SISI) "OPINIA".

Potrivit "OPINIA", circa 90 la suta din populatia republicii considera ca religia este una dintre cele mai importante valori ale vietii cotidiene. Totodata, circa 3/4 din populatie se considera credinciosi, numarul lor s-a majorat cu 30%, fata de anul 1991. In prezent, doar 27% din populatie se declara ateisti sau nu s-au determinat in acest sens.

Studiul SISI "OPINIA" confirma datele statistice oficiale cu privire la confesiunile din tara: 97% din locuitorii Moldovei sint crestini ortodocsi si doar 3% apartin altor confesiuni religioase.

"In comparatie cu cele mai importante institutii din tara, biserica se bucura astazi de cea mai mare popularitate in rindul populatiei republicii, gradul de incredere in Ea, potrivit cercetarilor noastre in repetare, majorindu-se comparativ cu anul 1992 de circa doua ori si atingind in ultimii ani cota de 70 – 75 la suta", se arata in studiu.

Potrivit sondajului, marea majoritate a populatiei republicii sau de 86% din concetateni frecventeaza biserica si slujbele religioase, din care 19% – cel putin o data in luna, 35 la suta – de citeva ori pe an, iar 32% – rareori. Doar 14% din populatia tarii nu frecventeaza deloc biserica.

De asemenea, majoritatea populatiei frecventeaza cimitirele, vizitind mormintele rudelor si prietenilor decedati.

Peste o jumatate din populatia tarii, conform studiului, considera ca in societatea noastra predomina oamenii rai si doar 43% au opinat ca majoritatea cetatenilor sint oameni buni.

Potrivit cercetarilor SISI "OPINIA", doar o patrime din populatie au apreciat starea actuala a valorilor morale si spirituale in tara drept "buna" si "relativ buna", pe cind 70% din cetatenii moldoveni au spus ca situatia in societate este "proasta" si "foarte proasta".

Tudor Danii, directorul general SISI "OPINIA" sustine ca biserica a devenit acea institutie care armonizeaza convietuirea sociala si doar credinta asigura un echilibru spiritual si da noi forte pentru a rezista intemperiilor de astazi.

"Reiesind din realitatea vietii noastre (criza si degradarea valorilor morale si spirituale, comportamentul deviant, coruperea si criminalitatea, alte vicii sociale) circa doua treimi sau 64% din populatia republicii sustin si pledeaza pentru introducerea religiei ca obiect de studiu in invatamant", a afirmat Danii. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare