Noul punct de trecere a frontierei de la Palanca a fost dat în exploatare// FOTO

Punctul de trecere a frontierei Palanca, operat în comun de vameşii şi poliţiştii de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina, a fost dat astăzi în exploatare.

Astfel, persoanele care vor traversa frontiera moldo-ucraineană prin punctul de trecere a frontierei  „PalancaMayakiUdobnoie” vor fi supuse unui singur control, iar timpul de așteptare în vamă se va reduce considerabil.

Cu o investiţie de 4,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și 1,68 milioane de euro din partea Guvernul Republicii Moldova, punctul de trecere a fost edificat din temelie în cadrul unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Construcția este amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare și include o clădire administrativă modernă cu trei etaje, peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, spații special amenajate pentru controlul mărfurilor, autoturismelor și camioanelor etc.

Cu sprijinul UE, toate încăperile au fost dotate cu echipamente moderne, necesare pentru activitatea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, tehnică de calcul şi mobilier.

În premieră, la Palanca a fost construit un post de control pietonal pentru oamenii care au terenuri agricole după şoseaua Odesa-Reni.

Prin acest post, frontiera va putea fi traversată pe jos sau cu bicicleta.

Noul punct de trecere este legat de șoseaua șoseaua Odessa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat 630.000 euro. Acesta dispune de iluminare stradală şi are trei benzi de circulație.

Premierul Pavel Filip a declarat, în cadrul inaugurării, că această investiție este un exemplu de utilizare eficientă a banilor oferiți de UE în beneficiul direct al cetățenilor, iar avantajele controlului comun vor fi resimțite de fiecare persoană care va traversa frontiera.

Cetățenii nu vor mai sta ore în șir la coadă, iar vameșii și polițiștii de frontieră vor putea procesa de 2 ori mai multe mașini decât până acum.

„Acest punct de trecere, construit după standarde europene ne aduce și pe noi mai aproape de Europa și vine în primul rând în folosul celor care vor traversa frontiera. Am reușit să construim aici infrastructură modernă. În același timp, vorbim și despre condiții mai bune de lucru pentru angajații de la Poliția de Frontieră și Vamă ”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, președintele Petro Poroşenko a remarcat importanța proiectelor comune și unificării eforturilor în aspirațiile europene ale celor două țări.

„Evenimentul de astăzi este un exemplu de unitate – numai prin efort comun am putut  asigura un nivel înalt al securității și stabilității în regiune”, a subliniat președintele Ucrainei.

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere: „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „BriceniRossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Cuciurgan-Pervomaisc” și  „Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare