Nouă candidați la funcția de Guvernator! Cine sunt ultimii înscriși

Astăzi este ultima zi de depunere a dosarelor pentru funcția de Guvernator al Băncii Naționale. Șase persoane candidează până la această oră la funcția de guvernator al Băncii Naționale.

Ultimii patru candidați care au depus dosarele luni sunt Victor Timotin și Valeriu Chițan, Gheorghe Dimitrov, Sergiu Iachim și Vladimir Munteanu.

victor timotinVictor Timotin a absolvit ASEM și deține o diplomă de master la Carlson School of Management, University of Minnesota. Și-a început activitatea în calitate de consultant la Agenția pentru Restructurarea întreprinderilor și acordarea Asistenței tehnice (ARIA), Moldova, după care a activat ca ofițer Finanțe la compania CONSECO Finance din SUA. Apoi ofițer Investiții la Global Financial Markets International Finance Corporation, Washington.

Din 2007 activează în Federația Rusă. Inițial ca director, Șef Grup Instituții Financiare, Corporate Finance UniCredit, Moscova, iar din 2013 este șef Piețe de Capital și Relații cu Investitorii, Membru al Comitetului pentru Finanțe pe lângă Consiliul de Administrație Orient Express Bank.

Valeriu Chițan a fost ministru al finanțelor în perioada 1994-1998, anterior deținând funcția de viceministru. Din 2011 este membru al Curții de Conturi.

Amintim că în cursă s-au înscris și: Roman Cernîșev (cade deține și cetățenia Israelului), Vadim Brînzan (fondator și partener principal la LOGOS ADVISORS, LLC, companie de investiții cu capital privat în SUA), Sergiu Cioclea (director gerant, șeful Departamentului Finanțe Corporative la BNP PARIBAS ZAO, Moscova), Serghei Melnik (președinte al Corporației Wolf Blitz, Companie de Consultanță Corporativă),  Gheorghe Dimitrov (manager în relații de business în cadrul UniCredit Polonia) , Sergiu Iachim (Consultat în cadrul Credit Agricole, Luxemburg) și Vladimir Munteanu (consultant în politică monetară în Sudan).

De la proclamarea independenței, Republica Moldova a avut doi Guvernatori: Loenid Talmaci și Dorin Drăguțanu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.