Muncă și timp liber: cum își petrec vacanțele moldovenii din diasporă

Zilele astea îmi fac planuri de vacanță și îmi amintesc de satul bunicilor vara – locul în care îmi petreceam cea mai mare parte a verii. Satul era cel mai viu anume vara, atunci când sătenii se întorceau de la Moscova, iar câțiva ani mai târziu – din Italia. Și tot atunci se apucau de reparații prin case.

Mai târziu, când am plecat și eu din țară, nu-mi puneam problema ce să fac în vacanțe. Pur și simplu mergeam acasă, la fel ca toți prietenii mei. De sărbători și în vacanțe revedeam și toate rudele și vecinii care munceau peste hotare.

În ultimii ani, tendințele migraționale s-au schimbat – mai mulți oameni se mută în alte țări, se stabilesc acolo și, la fel ca mine, nu-și mai petrec tot concediul în Moldova. Am povestit cu moldoveni stabiliți peste hotare despre cum și-au schimbat preferințele de vacanțe de când au plecat din țară.

Echilibrul dintre viața personală și profesională

Tatiana Buianina s-a mutat în Suedia în 2018. În Moldova, lucra ca psihologă și lectoră universitară, dar a ales să se mute acolo după ce s-a căsătorit cu un suedez. 

În Suedia se vorbește mult despre echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Pe lângă faptul că suedezii își permit financiar să călătorească mai mult, activitățile „extracurriculare” sunt încurajate de stat printr-un șir de politici sociale și culturale. Oamenii de aici frecventează cluburi de dans, cursuri de desen, cântă în trupe.

„Când eram mică, mama organiza vacanțele. Iarna mergeam la munte, vara – la mare. Când am început să lucrez, vacanțele nu mai erau o prioritate. Uneori mai rupeam câteva zile să merg în Odesa sau la Istanbul și eram fericită. Întrebarea ce facem în vacanță a apărut după ce m-am căsătorit și asta datorită soțului meu, care face diferența dintre viața personală și cea profesională.”

Tatiana călătorește mult cu bicicleta prin Suedia. Anul trecut a cutreierat zona în care locuiește, iar în acest an își propune să meargă prin nordul țării. E fascinată de pădurile Suediei și de mirosul de conifere. Ea și soțul ei aleg să meargă la mare în noiembrie, când în Suedia începe noaptea polară. 

Speră să poată merge la mare și să vină și în Moldova după ce se vaccinează cu a doua doză. Îi este dor de zilele cu soare și de mâncarea de la noi, care, spre deosebire de fructele și legumele de acolo, chiar are gust. 

Mai puțin echilibru și mai greu de obținut pentru migranți

Irina Dicusară s-a mutat în Copenhaga în 2013, când avea 19 ani. Deși în Danemarca tot se pune accent pe echilibrul dintre muncă și viața privată, Irina spune că este important să înveți să spui NU atunci când șefii au pretenții exagerate, mai ales în domeniul serviciilor, unde lucrează mulți imigranți și unde mulți șefi sunt sexiști și cu pretenții exagerate. Ei i-a luat 4 ani ca să impună niște limite și să ceară să-i fie respectate drepturile. 

Împreună cu soția ei, a învățat să aibă mai multă grija de sine, să petreacă timp împreună, să călătorească. În perioada pandemiei au mers în drumeții prin țară, au ieșit săptămânal la restaurant, ca să compenseze că nu puteau pleca din țară. 

„La moment, sunt pentru o săptămână la Atena, iar înainte de asta petrecut o săptămână la Roma. Ceea ce este diferit, în comparație cu perioada dinainte de pandemie, este că lumea e mai atentă la igienă și distanță socială. Sunt și tare, tare multe reduceri peste tot”, spune Irina.

Totuși, nu în toate țările lumea stă bine la capitolul concedii și echilibru dintre muncă și timp liber. Nico locuiește de 7 ani în Statele Unite, în Florida. Deși e într-un stat în care e tot timpul cald și unde domină mereu un aer de vacanță, e mai greu să profite de ea. „De obicei, lumea are doar 14 zile de concediu și mai puține zile libere de sărbători decât în Moldova, iar în acele perioade totul e de două ori mai scump”, povestește el. 

Fotografii: Irina Dicusară

Vacanțele cu familia și vacanțele acasă, în Moldova

Rodica Petrușevschi e stabilită în Marea Britanie împreună cu soțul ei și fetița lor de aproape 3 ani. Au început să călătorească toți trei de când copilul avea doar 4 luni, iar când avea un an, au mers în Brazilia, în vizită la părinții soțului ei. „Dacă noi suntem calmi, organizați și nu ne stresăm, și copila e la fel”, spune Rodica.

Ea are rude și prieteni la distanță în mai multe țări, pentru că s-a mutat de mai multe ori. A făcut facultatea în Bulgaria, a locuit o perioadă în Statele Unite, iar în vacanțe se vede cu oamenii apropiați. În fiecare an merge în Moldova, de obicei alege perioadele în care e și vreo nuntă sau cumătria cuiva din rude sau prieteni. 

„Când revii în Moldova, toată lumea vrea o bucățică din tine – se pregătește, face masă mare, se supără dacă nu vii sau nu mănânci sau bei. N-am reușit încă să-i arăt soțului meu Chișinăul, pentru că tot timpul este programat cu vizite la rude și prieteni. E complicat, pentru că sunt doar 2 săptămâni și nu avem timp sau energie pentru toate vizitele. Vreau să nu fac nimic câteva zile, să mă duc în grădină, să mănânc cireșe, să povestesc cu mama.”

A început să-și organizeze vacanțele cu părinții la mare. Speră să ajungă în Grecia anul ăsta, dar nu e sigură că o să le permită restricțiile de călătorie. 

În pandemie, au explorat împrejurimile orașului în care locuiesc – ieșeau în parc și la piscină, au mers la un castel, au fost la o fermă de căpșuni. Săptămâna trecută au fost în prima călătorie cu cortul împreună cu fetița lor, au mers la plajă. Rodicăi îi plac vacanțele astea – petrec timp relaxat în familie, iar plusul cel mare este faptul că soțul e bucătar și se ocupă de grătar și gustări.

Mitul vacanțelor mai ieftine în apropierea Moldovei

Tatiana Buianina povestește că, locuind în Moldova, și ea era obișnuită cu faptul că lumea de la noi mai mult călătorește prin țările mai „de lângă casă”, pentru că ar fi mai ieftine. A fost surprinsă să afle de la o prietenă că aceasta a plătit recent 150 de euro pentru o noapte la un hotel din Odesa, pe când în insulele Canare poți găsi cazare decentă cu 30 de euro. Într-adevăr, făcând o scurtă cercetare pe internet, am găsit că în Gran Canaria există mai multe opțiuni de cazare, care pornesc de la 18 euro noaptea pentru o cameră dublă. În Odesa, însă, există puține opțiuni la acest preț, majoritatea pornind de la 25 de euro pe noapte. 

În România, o noapte la un hotel de 3 stele în stațiunea Eforie Nord e mai scumpă decât la un hotel de 5 stele la Nisipurile de Aur din Bulgaria. Și prețurile din Grecia sunt mai mici decât cele din România. 

Deși zborurile și mesele la restaurant pot fi mai scumpe în stațiunile de pe plajele Mediteranei, faptul că vacanțele în Ucraina sau România sunt mai ieftine e un mit. Așa că, dacă mergem în vacanță, e important să ne gândim ce fel de odihnă ne dorim, cum vrem să petrecem aceste zilele și să ne informăm ce opțiuni există.

Imagini galerie și foto reprezentativă: Rodica Petrușevschi. 

Se încadrează în definiția de „diasporă”, deși nu se identifică astfel. Are familia în două țări și prieteni în toată lumea și a venit la Moldova.org să schimbe retorica despre moldovenii migranți.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.