Moneda unică europeană pierde din teren

De Mariana Nicolaev/ Chișinău / Moldova.ORG / — Din ce în ce mai mult criza datoriilor îngroapă economia Uniunii Europene, iar cel mai elocvent exemplu este ţara care a avut de suferit cel mai mult până acum, Grecia.

Criza şi în continuare stârpeşte şi nimiceşte un şir de alte state, precum Irlanda, Spania, Portugalia.

Moneda unică europeană a pierdut teren în faţa celorlalte valute importante, iar dobânzile la obligaţiuni au mai luat încă o rundă de recorduri.

După situaţiile create, agenţiile de rating lovesc fără milă în aceste ţări descurajându-le şi dezarmându-le de orice speranţă care le-ar putea reântoarce pe făgaşul pozitiv al economiei la nivel mondial. Însă unele din problemele de care se tot vorbeşte că se confruntă economia, nu sunt de azi.

Atât de nocive economiei, ele au devenit defapt fiind completate cu altele, uneori nici nu atât de importante, dar care au contribuit la greutatea în ansamblu al acestora.

Încă din start, de când moneda unică europeană, euro, a pornit să facă adevărate ravagii, în sensul bun al cuvântului, dornică să ocupe un teritoriu cât mai vast de întrebuinţare, printre ţările pilon, au fost Italia, Belgia, care de când s-au pornit la acest drum, erau împotmolite de datorii, prima, cu 18 la sută depăşea valoarea Produsului Intern Brut, iar Belgia a avea un defict de 117,5 puncte procentuale.

Şi Grecia, cea care a intrat în 2001 în zona euro, a păşit, sărind tot din datorii, 103,4% din PIB.

Viitorul frumos pe care îl promitea moneda, pentru unele state s-a dovedit o stagnare, unde drep exemplu poate fi pomenită Portugalia, care a încetinit considerabil şi şi-a pierdut din competitivitate în anul 1999.

Grecia, însă pe cât este de straniu, ţara care se află cu jumătate de picior în prăpastie, a avut cele mai frumoase rezultate după adoptarea monedei euro, iar aceasta pentru că au fost investiţii de la bugetul de stat destinate proiectelor de infrastructură şi creşterea puternică a consumului.

De la o vreme încoace tot mai mult se discută că unele state care doreau să purceadă în zona euro, acum stau la îndoială, iar cele care există deja, ar prefera să se întoarcă la valuta naţională, printre aceşti potenţiali doritori, este şi Germania.

În cazul în care Germania se întoarce la marcă, întreaga economie a UE ar trece printr-o zdrunciunare puternică.

Moneda s-ar aprecia rapid şi puternic, datoria publică exprimată în euro va fi mult mai ieftin de plătit în noua monedă, şi creditorii internaţionali ar suferi pierderi colosale. Pe de altă parte, cei care aveau datorii în euro contractate în afara ţării vor plăti mult mai puţin cu ajutorul mărcilor puternice.

"După 13 ani de politică monetară, ar fi corect şi rezonabil să se constituie şi o politică fiscală a zonei euro", este de părere preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet.

Atunci când s-ar părea că Republica Moldova, nu face parte din Uniunea Europeană, de aici nici în zona euro desigur, aceste crize ale monedei europene nu ar trebui să ne deranjeze.

Noi însă avem alte probleme care ne leagă de euro, sunt zecile şi chiar sutele de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotarele ţării, adică pe teritoriul monedei europene.

Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a Moldovei, suma remitenţelor din ultimile 5 luni, a constituit 509,34 milioane de dolari, rezultat ce demonstrează o creştere cu 84 milioane de dolari faţă de perioada similară a anului trecut.

Dintre care tocmai 43,3 la sută din transferuri sunt în euro, după care urmează transferul în dolari-42,1 la sută şi cel în ruble ruseşti-14,6%.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.