Moldovenii alungati de-acasa de statul inuman, ii aduc acestuia valuta cat

Intr-un cimitir din orasul italian Sforzatica, a aparut, recent, un mormant pe care nu-l viziteaza si nu-l va vizita nimeni niciodata. Pe cruce este scris, in italiana: "Aliona Pseniac, nascuta la 29 decembrie 1974 – decedata la 3 martie 2000".

Despre Aliona Pseniac, FLUXUL a scris un material amplu, la doar cateva zile de la moartea ei, in imprejurari infioratoare, intr-un hotel din orasul Sforzatica, regiunea Bergamo. Ea a fost strangulata si impuscata de un italian, cu cateva zile inainte de intoarcerea ei acasa. La Clisova, judetul Orhei, au ramas orfani doi copii, de 4 si 6 ani. Parintii Alionei, ambii tintuiti in carucioare de invalizi, nu au avut cei 3 mii de dolari necesari pentru a aduce acasa corpul neinsufletit al fiicei. Saracia i-a silit sa-si dea acordul ca sa fie inmormantata in pamant italian. Pe sofaua din Casa mare au asteptat, timp de cateva luni de zile, multime de pomeni pe care parintii le-au pregatit ca sa le dea satenilor de sufletul Alionei, la inmormantare…

Exodul cetatenilor R. Moldova, in cautarea unui loc de lucru, a atins proportii uriase in ultimii ani. Cu anumite aproximari, directorul Serviciului de Informatie si Securitate, Valeriu Pasat, a numit cifra de 600 mii de persoane, plecate in Italia, Portugalia, Turcia, Franta, Germania, parasindu-si familiile in lipsa locurilor de munca, din cauza salariilor de mizerie, a taxelor si a platilor disproportionat de mari pentru servicii comunale, studii etc, in comparatie cu venitul familiilor lor.

Conform datelor prezentate de Directia generala consulara a Ministerului Afacerilor Externe, in primele trei luni ale anului curent, au decedat in strainatate 39 de cetateni ai R. Moldova. Din 1997, numarul deceselor de acest gen, inregistrate la MAE, a fost intr-o permanenta crestere. Daca in acel an au murit departe de casa 30 de moldoveni, anul trecut, numarul deceselor s-a dublat – 65 de cazuri.

Majoritatea celor decedati sunt persoane tinere. Cauzele mortii sunt diverse: accidente de munca, in special pe santierele de constructii, accidente rutiere, omoruri. Au avut loc si cazuri de suicid, in urma starii de depresie, cauzata de complicatiile financiare.

Cu toate acestea, de ani de zile, guvernul si parlamentul nu au luat nici o atitudine in aceasta problema. Ba mai mult, in cazul in care se intampla ca un cetatean moldovean sa decedeze peste hotare, statul nu-si asuma nici o responsabilitate, dand vina pe nechibzuinta acestor nenorociti, care, chipurile, nu s-au gandit ce fac.

Concluzia este simpla: statul nu este interesat ca sa opreasca exodul cetatenilor R. Moldova peste hotarele ei. Exista cateva supozitii. Prima e ca statul stimuleaza indirect, prin inactivitatea sa, exodul, pentru a scadea tensiunea din republica. Cei mai activi si mai inraiti cetateni – potentiali lideri ai unei revolte de proportii – pleaca la lucru in strainatate. Astfel, "aburii fierbinti" sunt eliminati din societate si explozia de revolta impotriva conducerii nu se mai produce.

Statul stimuleaza, indirect, exodul peste hotare, pentru ca are un enorm profit de pe urma lui

Potrivit unor experti in economie, mai exista un argument forte – cel financiar -, care explica inertia statului fata de aceasta problema. Expertii spun ca banii pe care cetatenii R. Moldova ii castiga ilegal peste hotare si ii trimit acasa asigura un aflux stabil de valuta in republica si mentin, astfel, cursul leului moldovenesc.

Atunci cand aceasta valuta este convertita in lei, in structurile bancare, acestea acumuleaza rezerve valutare. Aceasta valuta este contravaloarea leilor care sunt in circulatie. Astfel, banii cetatenilor care lucreaza peste hotare sunt o parghie de mentinere a monedei nationale.

In nici un raport statistic nu e fixata suma totala a banilor care vin in republica, dar ea poate fi estimata cu aproximatie. Daca admitem ca, din cele 600 mii de persoane, numai 300 de mii castiga si trimit lunar acasa doar cate 100 de dolari, in R. Moldova se inregistreaza un aflux valutar de 30 milioane de dolari! Aceasta cifra depaseste suma de 300 milioane de lei – sau 10 la suta din bugetul republicii! Raportate la un an intreg, aceste calcule denota ca nenorocitii care lucreaza in conditii de rob aduc inca un buget de stat, gestionat de Ministerul de Finante.

Judecand dupa aceste calcule, apare intrebarea: pe cat de nefondate sunt afirmatiile precum ca statul nostru stimuleaza indirect exodul, fiind dovedit ca are un profit enorm de pe urma celor care pleaca? // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.