Moldova pretinde la fabricile vinicole din Kiev si Lviv

Primul-ministrul Vasile Tarlev a prezidat, la sfirsitul saptaminii trecute, o sedinta de lucru, dedicata situatiei intreprinderilor vinicole moldovenesti, amplasate peste hotare. in cadrul sedintei s-a declarat ca autoritatile vor face propuneri concrete Ucrainei privind recunoasterea dreptului de proprietate al Moldovei asupra i.S. „Fabrica de vinuri din Kiev” si SA „Fabrica de vinuri „Moldvinprom” din Lviv.

Potrivit agentiei Infotag, Vasile Tarlev a mentionat ca redobindirea intreprinderilor vinicole, amplasate peste hotare, conduce la pastrarea si extinderea pietelor de desfacere pentru productia vinicola moldoveneasca, precum si la promovarea intereselor nationale ale Moldovei.

„Este necesar sa se efectueze o analiza suplimentara a situatiei de la aceste intreprinderi, cu deplasare la fata locului, si sa se formuleze propuneri concrete de solutionare a problemelor existente. De asemenea, trebuie trimise scrisori pe adresa autoritatilor centrale ucrainene si administratiei publice locale de a acorda asistenta necesara in vederea pastrarii patrimoniului Moldovei pe teritoriul Ucrainei si urgentarea recunoasterii acestuia”, a subliniat Tarlev.

El a mai spus ca aceasta chestiune ar trebui inclusa pe ordinea de zi a sedintei comisiei mixte moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economica, preconizata pentru februarie curent si in cadrul careia urmeaza a fi semnate documentele de recunoastere a doua obiective ucrainene pe teritoriul Moldovei si a 15 obiective moldovenesti pe teritoriul Ucrainei.

Solicitat de reporterul agentiei Infotag, specialistul in relatii cu publicul al Agentiei agroindustriale „Moldova-Vin”, Iurie Mudrea, a declarat ca, in perioada sovietica, Moldova avea amplasate pe teritoriul URSS circa 30 intreprinderi vinicole, iar cele doua fabrici din Ucraina sunt in pragul falimentului si, pentru a gasi investitori care sa le readuca la viata, trebuie rezolvate problemele legate de patrimoniul acestor intreprinderi.  // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.