Moldova.org recomandă: DOR și Recorder

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Decât o revistă: Ultima soluție în lupta cu o bacterie dificilă: transplantul de fecale

Într-un spital din România în care sălile de operație arată ca interiorul unor nave spațiale, iar chirurgii operează cu roboți, o doctoriță amestecă fecale într-un recipient steril. Un asistent toarnă lichid peste compoziție. „Se prepară cu ser fiziologic și trebuie filtrat”, spune femeia. „Amesteci până iese ca o cremă.”

Mai eficientă decât omorârea bacteriilor pare să fie refacerea florei intestinale, care să țină C. diff sub control. Transplantul de materii fecale dă rezultate pozitive în peste 80% din cazuri încă de la prima doză, potrivit unui studiu olandez. Chiar și așa, puțini medici fac efectiv procedura, iar pacienții sunt și ei reticenți. Le e greu să accepte că excrementele altcuiva ajung în propriul lor organism.

Recorder: Sistemul bugetar văzut din interior: „E ca un clan. Nu ești întrebat ce știi să faci, ci cu cine ești prieten”

Aparatul bugetar din România numără 1,4 milioane de angajați, împărțiți în două tabere. De o parte sunt amantele, verii, nepoții și lipitorii de afișe pe care partidele îi răspândesc prin instituții ca să-și mulțumească armata din teritoriu. Iar de cealaltă parte sunt funcționarii care duc greul și rămân pe poziții indiferent cine vine sau pleacă de la putere.

Cu toții sunt parte a unui sistem apatic și lipsit de eficiență, în care principala preocupare e să țină de locul acela călduț, cu salariu indexat în fiecare an, cu sporuri și cu weekend-uri prelungite.

Doar că uneori se întâmplă să te lovească un fel de revelație: îți moare tatăl în spital de la nosocomiale, îți vezi copilul crescând și te temi că în curând o să-ți pună întrebări, rămâi blocat pe drumuri înguste, gândindu-te la autostrada pe care ministerul în care lucrezi ar fi trebuit să o construiască. Și începi să te întrebi dacă mai vrei să faci parte din asta?

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.