Moldova în limba engleză: HISTORICAL DICTIONARY OF MOLDOVA

Ex-ambasadorul SUA în R. Moldova, John Todd Stewart, a venit la Chişinău pentru a participa la lansarea ediţiei a doua a cărţii HISTORICAL DICTIONARY OF MOLDOVA (Dicţionarul istoric al Moldovei), care a avut loc, ieri, la Uniunea Scriitorilor. Volumul a apărut la iniţiativa profesorului român Andrei Brezianu, care în anul 2005, aflându-se la o conferinţă la Washington, i-a propus lui Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei „Moldova” din capitala americană, să pregătească împreună o nouă ediţie. Dicţionarul a fost adus din America, direct din tipografie.

Academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul acţiunii, a menţionat importanţa apariţiei unei asemenea enciclopedii, care este foarte utilă şi necesară pentru R. Moldova. „Cu toată odiseea ei, imaginea Basarabiei nu este cunoscută în lume. Nu ne cunosc nici Europa, nici America, nici organismele internaţionale, care discută problemele noastre. Chiar dacă pentru cititorii noştri, volumul e practic inaccesibil, deoarece costă 95 de dolari, sperăm că vom găsi o modalitate de a-l difuza măcar organismelor europene”, a menţionat academicianul.

La rândul său, John Todd Stewart a spus că enciclopedia este deosebit de utilă pentru oricare străin, vorbitor de engleză, care poate obţine o informaţie rapidă despre ţara noastră. Ex-ambasadorul a remarcat faptul că volumul poate fi comparat cu cele mai bune cărţi de istorie din SUA şi că este scris foarte bine, deşi autorii nu sunt vorbitori de engleză. „Am fost impresionat de bogăţia materialului şi de caracterul netendenţios al autorilor. Dicţionarul este foarte util şi pentru vorbitorii de engleză, care activează la Chişinău”.

Şi Andrei Brezianu, unul dintre autori, a declarat că volumul are o valoare de premieră, fiind cel dintâi dicţionar istoric, în limba engleză, al Moldovei istorice, R. Moldova şi Basarabiei.

În afară de cei doi autori, la lansare au participat scriitori, istorici, publicişti, analişti politici, printre care: Petru Lucinschi, Dumitru Diacov, Dumitru Braghiş, Vitalia Pavlicenco, Veaceslav Untilă, istoricul Gheorghe Paladi şi alţii. La 19 septembrie, lucrarea va fi lansată la Bucureşti, iar apoi – la Washington. De Pavel Păduraru // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.