Misiunea OSCE a lansat o retea de observare a proceselor de judecata

Misiunea OSCE in Republica Moldova a lansat, marti, 21 martie, o retea de observare a proceselor de judecata, care este menita sa sporeasca increderea cetatenilor in sistemul judiciar si sa stimuleze cunoasterea procedurilor de judecata de catre societatea civila.

Astfel, 30 de studenti la facultati de juridica, juristi incepatori si reprezentanti ai ONG-urilor au primit in seara zilei de ieri certificatele de observatori in cadrul proceselor de judecata.

Seful misiunii OSCE in Moldova, William Hill, a declarat, citat de Info-Prim Neo, ca acest proiect va ajuta la aplicarea noilor standarde in anul viitor, la implementarea noii legislatii in instantele nationale, si, astfel, se va dezvolta parteneriatul intre Guvern si societatea civila. El a precizat ca populatia va cunoaste mai bine cum lucreaza justitia in Moldova. Referindu-se la sistemul judiciar din Moldova, Hill a subliniat ca s-au miscat lucrurile, dar mai trebuie de facut multe.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Raisa Botezatu, a subliniat ca observatorii trebuie sa fie pregatiti, sa cunoasca profund prevederile procedurale, sa vegheze daca aceste prevederi sunt respectate in cadrul procesului de judecata de toti actorii, si, nu in ultimul rind, de a fi obiectivi si impartiali. Ea a mai spus ca realizarea proiectului va aduce beneficii societatii, partilor si instantelor deoarece se vor scoate la iveala probleme care impiedica la asigurarea principiului publicitatii in sedintele de judecata.

Monitorizarea este programata sa se inceapa in aprilie 2006 si sa dureze pina in aprilie 2007. Membrii acestei retele vor observa aplicarea protectiei legale substantiale in domeniile traficului cu fiinte umane, violenta domestica, crime impotriva administrarii justitiei si coruptie.

Programul de observare a proceselor de judecata a fost lansat in parteneriat cu Oficiul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), Asociatia Americana de Avocati (ABA/CEELI), Institutul Reformelor Penale, Consiliul Suprem al Magistraturii si Oficiul Procurorului General. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare