Ministerul Sănătății este nemulțumit de activitatea Institutului Mamei și Copilului

La 28 octombrie, Ministerul Sănătății a instituit un grup de lucru care a verificat respectarea regimului sanitaro-epidemiologic şi a condiţiilor de spitalizare a pacienţilor în cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului. Acesta control a fost determinat în urma mai multor petiții venite în adresa Ministerului Sănătății. În rezultatul evaluării s-au constatat mai multe abateri.

Deficienţele identificate în cadrul controlului, în procesul de asistenţă cu medicamente a bolnavilor spitalizaţi denotă faptul că, în cadrul Instituţiei nu sunt stabilite reguli şi proceduri interne, ce ar constitui un sistem de măsuri menite să asigure la un nivel adecvat gestionarea eficientă a mijloacelor financiare în acest proces.

În rezultatul evaluării Formularului farmacoterapeutic al instituţiei au fost constatate următoarele:

  • La momentul controlului, din 415 medicamente sunt prezente 340 medicamente (83%), 75 (17%) medicamente lipsesc.
  • În unele grupe farmacologice ale Formularului, integral nu sunt prezente medicamente. Exemplu: miorelaxanţi, antidiuretice, stimulatori biogeni, preparate hormonale ale hipofizei, preparate hormonale ale glandei tiroide, ganglioblocante, anabolice steroidiente, imunostimulatoare etc.
  • Totodată unele grupe de preparate din Formular sunt prezente în sortiment complet.

În rezultatul evaluării fişelor medicale cu foile de prescripţie a medicamentelor, pentru luna septembrie 2015, din unele secţii ale Centrului Ştiinţifico-Practic Chirurgie pediatrică s-a constatat că cheltuielile totale pentru medicamente și produse pararfarmaceutice, pentru pacienți variază de la 0,68 lei pînă la 855,1 lei. Circa 26% pacienți au primit tratament cu indicarea medicamentelor de către medicul curant în foia de prescripție, dar medicamentele din farmacia spitalului n-au fost decontate, ceea repetat demonstrează procurarea medicamentelor de către pacienți.

IMSP Institutul Mamei şi Copilului a fost acreditat în luna februarie 2013. În pofida recomandărilor Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în rezultatul evaluărilor repetate ale instituţiei laboratoarele medicale (clinico-diagnostic şi bacteriologic) până în prezent nu au fost acreditate, iar administraţia Institutului timp de 2 ani şi 8 luni nu a întreprins măsurile necesare pentru acreditarea acestora.

Rezultatele unor analize de laborator nu întotdeauna ajung la pacient, şi drept rezultat se păstrează în laborator, dar nu în fişa medicală a pacientului (lunile mai, iunie, august, septembrie).

Ministerul se referă și la aspectul sanitar-epidemiologic:

  • Secţiile sunt insuficient asigurate cu surse locale pentru obţinerea apei calde în volumul necesar pe perioada lipsei în reţea, inclusiv încăperi cu semnificaţie epidemiologică: bloc de operaţii, săli de pansamente şi proceduri bufete şi băi.
  • În secțiile curative este prezent un flux sporit de pacienți, mame și vizitatori ce influențează direct asupra majorării sarcinii de curățenie, dar și uzura spațiilor exploatate.
  • În Blocul de operație practic lipsește filtrul sanitar.
  • Sistemul artificial flux-aflux de ventilaţie nu funcţionează.
  • În secția urologie prevăzută pentru 40 paturi la momentul evaluării erau spitalizați 46 pacienți în prezența a 30 mame, respectiv suprafața pentru un pat este diminuată.
  • Dotarea cu lenjerie nu asigură 3 seturi per pat, iar numărul de plapume este mai mic decât cel al copiilor spitalizaţi: secţia urologie (60,8%).
  • Secțiile insuficient sunt asigurate cu veselă pentru felul III – căni, inclusiv urologia – 54,3%.
  • Saltelele necesită renovare, nu sunt acoperite cu huse lavabile necesare pentru curățare și dezinfecție (decontaminarea prin etuvă nu este posibil de realizat).
  • Majoritatea dulapurilor de sterilizare au termenul de exploatare depăşit.
  • Personalul inferior, angajat este suprasolicitat, astfel devenind extrem de dificil/imposibil de a efectua curățenia curentă de 2 ori în zi pe toată suprafața existență, precum şi curățenia generală conform graficelor, evacuarea deșeurilor, transportarea casoletelor, schimbul lenjeriei, etc.
  • Tratarea deşeurilor infecţioase se efectuează prin metoda de dezinfecţie chimică, ceea ce nu corespunde Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei de gestionare a deşeurilor medicale în RM pentru anii 2013-2027, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.652 din 06.06.2013.
  • Pentru colectarea deşeurilor tăietoare-înțepătoare sunt utilizate diverse recipiente acomodate (sticle din masă plastică) ce prezintă risc pentru personalul medical implicat în gestionarea deșeurilor respective. Sacii, atît de culoare galbenă cît şi neagră, nu sunt de înaltă densitate. IMC dispune de spaţii destinate pentru depozitarea temporară a deşeurilor medicale periculoase, însă acestea nu sunt avizate de SSSSP.

Concomitent s-a constatat că dl Ştefan Gaţcan, Director General al Institutului Mamei şi Copilului, avînd acordul Ministerului Sănătăţii privind activitatea profesională pe 0,25 salariu ca medic specialist, pe parcursul a 9 luni curent a efectuat cca 160 intervenţii chirurgicale pacientelor internate în diverse subdiviziuni ce constituie cca 6,5% din numărul total de intervenţii chirurgicale efectuate în această perioadă în domeniul obstetricii şi ginecologiei în cadrul instituţiei, comparativ cu ceilalţi 66 medici specialişti.

Tot în acest context, de menţionat că în unele zile ale lunii ianuarie, februarie, aprilie, iunie, august şi septembrie Directorul General al instituţiei a efectuat cîte 3-4 intervenţii consecutiv.

Întregul mesaj al Ministerului Sănătății poate fi citit pe site-ul oficial al instituției.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.