Ministerul sanatatii cauta fonduri pentru vaccinul impotriva parotiditei

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova plănuieşte să achiziţioneze suplimentar 600 mii doze de vaccin împotriva parotiditei epidemice.

Solicitat de Agenţia INFOTAG, Vasile Sohoţchi, vicedirectorul pentru epidemiologie al Centrului Naţional Medicină Preventivă, a precizat că vaccinările împotriva parotiditei sînt parte din Programul Naţional de Vaccinări, dar anual se fac alocaţii doar pentru activităţile planificate. Pentru stoparea epidemiei de parotidită, care s-a declanşat în urmă cu trei luni, trebuie vaccinate suplimentar trei grupuri de risc, cărora nu li s-a administrat vaccinul la timpul respectiv, din diverse motive. Ministerul are nevoie de cel puţin 8 mln. lei pentru cumpărarea dozelor de vaccin suplimentare. Dar chiar dacă fondurile vor fi găsite acum, vaccinurile nu vor sosi în Moldova în curînd. „Nici un producător de vaccin nu lucrează pentru depozit. Se produc exact atîtea vaccinuri cîte au fost comandate, iar pentru a creşte viruşii care vor fi incluşi în vaccin ulterior e nevoie de circa trei luni”, a menţionat Sohoţchi.

De la începutul acestui an, în ţară au fost înregistraţi 2 mii de bolnavi de parotidită epidemică. Cei mai mulţi bolnavi sînt la Chişinău şi în centrul republicii, cei mai puţini – în nord. Incidenţa maximă se atestă în rîndul adolescenţilor cu vîrste de 12-19 ani. 2/3 din numărul celor infectaţi au primit anterior o singură doză de vaccin, pe cînd după regulile de vaccinare, vaccinul se administrează de două ori, la 1 an şi la 6 ani.

Acţiunilor de căutare a fondurilor pentru vaccin ar putea să li se alăture în curînd şi Consiliul Municipal Chişinău. Mihai Magdei, consilier din fracţiunea Alianţa „Moldova Noastră”, a cerut, marţi, Centrului Municipal Medicină Preventivă şi Direcţiei Sănătăţii un raport privind cauzele extinderii maladiei, iar conducerii capitalei – să găsească fonduri pentru procurarea vaccinului, în condiţiile în care 2/3 din bolnavi au fost înregistraţi la Chişinău. Edilii municipali însă, au amînat discutarea chestiunii cu o săptămînă.

Pentru a face faţă fluxului de pacienţi, o secţie a spitalului clinic orăşenesc nr. 4 a fost reprofilată în secţia de boli infecţioase. Pacienţii sînt internaţi, în principal, în spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă” şi în Spitalul Municipal Infecţios de Copii, dar numărul de paturi de acolo nu răspunde nici pe departe solicitărilor.

Medicii avertizează că parotidita epidemică se transmite pe calea aerului şi prin picături în timpul atingerii bolnavului sau comunicării cu acesta. Perioada de incubaţie durează 17–21 de zile. Printre primele semne se numără febra, frigurile, durerile de cap, durerile în gît şi în jurul urechilor. Simptoamele se manifestă cu 2-3 zile înainte de mărirea specifică a glandelor salivare. Temperatura corpului se ridică la 37,8°–39,4° С şi, de regulă, se menţine timp de circa trei zile. Maladia poate avea complicaţii – meningită, pancreatită, miocardită, orhită, care pot provoca sterilitate. Copiii bolnavi trebuie izolaţi pe parcursul a 9 zile de la apariţia primelor semne ale parotiditei. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.