Mii de locuitori ai tarii au comemorat, astazi, eroii cazuti in luptele de la Capul de Pod Serpeni

Citeva mii de cetateni din diferite localitati ale tarii au participat, astazi, la mitingul de comemorare a ostasilor cazuti in actiunile militare de la Capul de Pod Serpeni in lupta pentru eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista.

Evenimentul a inaugurat sirul de manifestari consacrate aniversarii a 15-a a proclamarii Independentei Republicii Moldova, comunica MOLDPRES.

Presedintele tarii, Vladimir Voronin, a declarat, in cadrul mitingului, ca intilnirile anuale ale generatiilor, care au loc la Memorialul de la Serpeni, vor deveni o traditie nationala.

"Sper ca ziua de 22 august sa devina o zi in care fiecare dintre noi sa vina pe aceste locuri sfinte pentru a dobindi, in fata focului vesnic de la Serpeni, noi forte", a spus seful statului.

Presedintele a mentionat ca, acum doi ani, a fost reconstituita in detalii una dintre cele mai mari lupte din cadrul Operatiei "Iasi-Chisinau". Prin edificarea acestui monument, am reusit sa invesnicim eroismul, barbatia si devotamentul ostasilor eliberatori, amintirea carora o comemoram astazi, a spus Vladimir Voronin.

Presedintele tarii a primit onorul Garzii de Onoare a Armatei Nationale si a depus coroane de flori la mormintul ostasului necunoscut si la focul vesnic.

Nicolae Gutul, deputat in Parlamentul Republicii Moldova, a spus ca, cu sprijinul Arhivei Centrale a Ministerului Apararii din Federatia Rusa, au fost editate patru volume, in doar un singur exemplar, cu numele celor circa 12 mii de ostasi cazuti in lupta de la Serpeni.

Un sobor de preoti, in frunte cu Mitrpolitul Chisinaului si al intregii Moldove, Vladimir, a oficiat un serviciu divin de comemorare si a depus cele patru volume in Capela Durerii din incinta complexului memorial.

Colective artistice de copii, impreuna cu ostasi din Armata Nationala, au pezentat un spectacol teatralizat.

Copiii au adresat eroilor omagii si ravase de multumire "pentru pace". Citeva zeci de plicuri, legate de baloane in culorile Tricolorului, au impinzit cerul deasupra acestei localitati. Iar ostasii au improvizat un fragment din lupta de pe aceste locuri.

La eveniment au participat, alaturi de seful statului, prim-ministrul Vasile Tarlev, membri ai Guvernului, deputati in Parlament, reprezentanti ai administratiei publice locale din raioanele tarii, ai corpului diplomatic acreditat la Chisinau, oaspeti, veterani, participanti la razboiul din Afganistan si la conflictul armat de pe Nistru.

Complexul Memorial "Capul de Pod Serpeni" a fost finalizat in 2004, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupatia fascista. in aprilie-august 1944, in luptele crincene cu fascistii, au cazut cu moarte de erou circa 12 mii de ostasi ai Armatei 5 si 62 de Garda, ai Armatei 5 de Soc si ai Armatei 57, ai altor unitati militare, noteaza MOLDPRES.
 // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare