Connect with us

Social

“Mi s-au adus multe invinuiri…”

“Mi s-au adus multe invinuiri…”

Publicat

pe

Interviu cu primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur

Domnule presedinte, cu ocazia celor 10 ani de la primele alegeri generale si libere, in urma carora ati devenit presedintele Republicii Moldova, JURNAL de Chisinau ar vrea sa initieze o discutie sincera cu dvs. In ce masura sunteti pregatit sa intretineti un dialog sincer?

Mi se pare ca niciodata nu am avut rezerve fata de un dialog sincer cu presa.

In anii dvs. de presedintie, au existat evenimente sau fapte care au ramas necunoscute publicului?

Imi vine greu sa recapitulez acum, ad-hoc, toata aceasta perioada, dar probabil ca, pe parcursul anilor de presedintie si in virtutea situatiei reale de atunci, au avut loc si niste discutii pe care alegatorii nu le-au cunoscut, dar va asigur ca in nici un caz ele nu au fost in detrimentul patriei, al reformelor economice, democratice etc. Am trecut prin toate: si prin mitinguri, si prin huiduielile de sub fereastra casei unde locuiam. Au fost si acestea niste lectii. In acelasi timp, nu cred ca a existat ceva esential care sa nu fi fost facut public.

Ati avut discutii cu presedintele Iliescu, de exemplu in anul 1991, cand se vorbea despre eventualitatea Unirii cu Romania?

Contactele nemijlocite cu domnul presedinte Ion Iliescu au inceput in februarie 1992. Deci nu puteau fi in 1991.

Este adevarat ca exista un moment cand se putea produce Unirea?

Cuvantari de la diferite tribune, inclusiv si de la cea a Marii Adunari Nationale au fost multe. Mircea Druc, dupa cum bine tineti minte, a vorbit despre "sase judete si doua stane", subintelegandu-se ca trebuie sa incepem ceva, dar eu nu vreau sa spun ca nu s-a discutat la aceasta tema. Dar, sustinuti de multimea din Piata, am luat cea mai rationala decizie la moment. Trebuia sa-ti dai bine seama in ce situatie ne aflam, cu armate sovietice pe teritoriul nostru. Sunt convins ca atunci nu se putea infaptui Unirea, deoarece situatia nu era nici pe departe similara cu cea de la 1918. Discutiile incepute din februarie 1992 si pana in prezent, cu domnul presedinte Iliescu, sunt realiste si cele mai fratesti. Va asigur ca in aceste discutii exista o armonie in nazuinte si in ganduri.

Care a fost cea mai mare dezamagire a dvs. din anii presedintiei?

Cea mai mare dezamagire ramane si astazi – dispersarea fortelor sanatoase. Stimez pozitia si parerile fiecaruia si nu am nici un pic de rezerva fata de patriotismul tuturor formatiunilor, personalitatilor politice, dar disperarea cea mare a fost ca nu intotdeauna am fost inteles de unii patrioti. Ca sa fii in fruntea statului, este o misiune dificila si trebuie sa pornesti de la o situatie interna si externa reala.

Crearea ADR in cadrul Parlamentului trecut a fost o alta deziluzie, fiindca, avand posibilitatea sa pretind mai mult, am facut cedari ca sa-i unim pe toti. Si? Pana la urma, deputatii Frontului Popular Crestin-Democrat au dispersat fortele. Vedeti dvs., siretlicurile acestea cu ridicarea pragului electoral urmaresc acelasi scop – ca fortele de dreapta sa nu se mai impace si sa nu mai creeze noi blocuri electorale.

O alta dezamagire mare este esecul colaborarii mele cu Partidul Democrat-Agrar. Am crezut ca fac bine daca ma apropii de niste oameni simpli, care vin de la tara si care trebuie sa fie intelepti, rationali. Dar disensiunile dintre ei au dus la compromiterea reformei si la dezastrul ce a urmat.

Dar cine facea parte din aripa sanatoasa in PDAM?

Gheorghe Ciobanu, in semn de protest, a parasit Partidul Democrat-Agrar si a trecut la liberali, pentru ca nu exista intelegere. Valeriu Bulgari este o persoana lucida. De nu s-ar fi amestecat Sangheli… Ati fost cu noi in campania din 1996 si cunoasteti de unde vine dezastrul. Daca nu candida Sangheli la postul de presedinte, daca nu-si propunea candidatura Lucinschi, va asigur ca astazi nu erau comunistii la putere. Cu toate neajunsurile, cu toate dificultatile, cu toate greselile mele personale, pe care le-am recunoscut si pentru care m-am pocait in fata natiunii, nu avea sa se intample asa ceva.

V-ati pocait pentru "Casa noastra…"?

Da, am fost partas la cateva actiuni, inclusiv la organizarea faimosului Congres, inspirat de Druta.

Domnule presedinte, sa ne referim la un episod care, cred, v-a marcat viata – Slanic-Moldova. Credeti ca atunci, cand o discutie sincera, sufleteasca, a fost imprimata si data publicitatii cu scopuri oarecum personal-electorale, credeti asadar, ca in acel moment, Adrian Paunescu v-a tradat?

Imi vine greu sa vorbesc despre acest epizod, dar ar trebui sa concretizam ca imprimarea s-a facut cu asentimentul meu. Discutand ca intre trei frati – Grigore Vieru, Adrian Paunescu si eu -, am decis sa o imprimam cu ajutorul baiatului lui Adrian, pentru posteritate. Nu ma pot pronunta daca se poate vorbi de tradare, dar cert este faptul ca acest gest pentru mine ramane o enigma. Nici nu am fost intrebat. Pe de alta parte, dupa pierderea alegerilor, stiti care a fost reactia lui Adrian Paunescu – a compus o poezie in sustinerea mea, m-a invitat si la unele emisiuni. Dupa acest caz, insa, sunt foarte rezervat. Si e pacat, deoarece uneori trebuie sa spui ce ai pe suflet, pentru ca cel cu care vorbesti sa te inteleaga mai bine. Oricum, acel epizod mi-a jucat, intr-un fel, festa in prezidentialele din "96.

Ati oscilat de la un pol la altul – de la "Casa noastra…" pana la Slanic-Moldova, de la atitudinea dura fata de Rusia, in 1992, pana la cuvantarea istorica in Parlamentul Romaniei. Este vorba de caracterul dvs. sau de anumite lucruri obiective ce tin de politica externa?

Nu doresc nimanui sa treaca prin acele momente, prin care am trecut eu. Acum multi ne critica de faptul ca nu am adoptat modelul tarilor baltice. Insa ei nu tin cont de faptul ca tarile baltice, pana la pactul Ribbentrop-Molotov, au fost monarhii bine organizate. Tarile baltice, imediat ce au parasit URSS-ul, au fost imbratisate de vecinii scandinavi, de catre marea diaspora (lituanienii au o diaspora impresionanta in America). Noi am fost o bucata de pamant, rupta din Romania, fara experienta de guvernare. Va imaginati ca, fara experienta, nu poti face nimic. Politicieni adevarati au inceput sa se formeze dupa 1987, dupa Perestroika lui Gorbaciov. Desi sunt om politic din 1988, consider ca, pana la Perestroika, noi, desi avand carte, eram niste executori. Dupa proclamarea independentei, trebuia sa ai curaj sa interzici existenta armatei sovietice pe teritoriul tarii tale, sa gasesti 1800 de ofiteri moldoveni pentru a crea o armata nationala, o politie nationala. S-au intamplat de toate, dar Moldova a ramas aici. Au existat lozincile "Sa ne tinem de neamuri", dar si "Sa mergem in Europa". Nu Lucinschi, dar umila mea persoana a deschis fereastra spre Europa, semnand toate tratatele principale cu tarile europene, cu Uniunea Europeana, in 1994.

Da, unele formatiuni politice m-au invinuit ca, uite, asta s-a dus la Moscova. Cu cine ar fi trebuit, insa, sa duc tratative pentru a opri macelul de la Nistru? Nu cu rusii? Si insusi faptul ca Eltin a semnat cu Snegur unele acorduri dovedeste ca rusii au fost acei care s-au implicat aici. Deci un conducator, pe acele vremuri, era pus in situatii extrem de delicate.

Erati pregatit pentru o asemenea cariera? Ce simte un politician care se trezeste, brusc, pe umeri cu o asemenea responsabilitate?

Raspunsul se regaseste, partial, in ceea ce v-am vorbit pana acum. Repet, nu numai eu, dar si ceilalti colegi de-ai mei din conducere nu eram pe deplin pregatiti pentru a crea un stat, dar era o mare dorinta de a sustine nazuintele de libertate. Am pastrat R. Moldova in acelasi spatiu spiritual cu Romania, nu s-au facut declaratii de tipul "Uniunea Rusia-Belarus".

Faptul ca, in 1990, impreuna cu Boris Eltin am semnat acordul cu Rusia, a fost un lucru reusit. Fata de tratatul care exista acum, cel de atunci poate fi numit "tratatul demnitatii". Comparati-l cu documentul elaborat astazi.

Daca se va produce fuziunea partidelor de dreapta, cum vedeti urmatorii trei ani ai Republicii Moldova? Ce se va intampla?

N-as dori sa par pesimist, dar vreau sa va spun ca mentalitatea majoritatii mai ramane pro-comunista. Asta e. Pentru ca exista masuri populiste cum ar fi si cea cu privire la majorarea pensiei cu 36 la suta, iar pe omul simplu nu-l intereseaza de unde vor fi luati acesti bani.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca dreapta se va unifica. Si aici vreau sa fac un compliment JURNALULUI de Chisinau, care chiar de la infiintare si mai ales acum, dupa pierderea fulminanta a alegerilor din februarie de catre fortele democratice, a chemat tot timpul la aceasta fuziune,

Dupa fuzionare, trebuie sa mergem in teritoriu si sa cream structuri. In paralel, trebuie sa demascam toate promisiunile desarte ale comunistilor si sa prevenim intoarcerea la regimul totalitar. De asemenea, urmeaza sa lamurim oamenilor ca noua reforma administrativ-teritoriala este un pas in trecut, care afecteaza economia de piata. Astfel, pana la urma, s-ar putea sa ajungem chiar la alegeri parlamentare anticipate. Eu sper ca Dumnezeu este mare si ca idealurile noastre, de la inceputul anilor ’90, nu vor fi calcate in picioare. Trebuie sa revenim, altfel JURNAL de Chisinau, peste 2 ani, va aparea in limba rusa.

Interviu realizat de Val Butnaru // Jurnal de Chisinau

loading...

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Cultură

5 idei de peste hotare pentru reinventarea Cafenelei Guguță

Publicat

pe

PE SCURT

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguță. În continuare, vrem să vă arătăm ce s-ar putea de făcut în clădirea Cafenelei Guguță, prin exemple de spații și clădiri reinventate.

PE LUNG

Lupta nu este terminată, dar aceasta a fost o bătălie crucială pe care am învins-o pentru păstrarea integrității Grădinii Publice Ștefan cel Mare. Este un pas important în lupta cu acele decizii și autorizații care vin în contradicție cu Legea Ocrotirii Monumentelor și care atentează la integritatea monumentelor istorice și naturale”, au scris activiștii Occupy Guguță pe Facebook. 

În continuare, ne întrebăm ce se va întâmpla cu Cafeneaua Guguță, la ce ar putea folosi această clădire. Platforma „Save Chișinău” a fost printre organizațiile care, împreună cu Occupy Guguță au cerut Consiliului Național al Monumentelor Istorice reîntoarcerea clădirii în proprietatea publică. Anneta Dabija, reprezentanta platformei zice că cel mai important lucru acum este ca această clădire să fie restaurată și să primească statut de clădire protejată, să devină monument de arhitectură.

„Vrem să fie restaurată clădirea Cafenelei Guguță. Ea poate fi transformată într-un centru cultural sau o cafenea. Poate fi orice, atât timp cât clădirea rămâne intactă.

Moldova.org a „răsfoit” Internetul și a identificat cinci spații și clădiri vechi de peste hotarele Republicii Moldova, care au fost reinventate și reutilizate în alte scopuri.

1. Danemarca

În 2004, o companie a câștigat competiția pentru transformarea Turnului de apă Jaegersborg într-o clădire cu utilizare mixtă. Clădirea se află în Copenhaga.

Acum, etajele de sus ale clădirii sunt spații de cazare pentru studenți. La etajele de mai jos, există un centru pentru tineret.

2. Franța

În orașul Sizun din Franța, un hambar din secolul al 17-lea a fost transformat într-un studio de artă.

Exteriorul a păstrat identitatea arhitecturală locală, iar interiorul este netezit și vopsit în alb, astfel încât să lumineze spațiul.

3. Olanda

În orașul Vuren din Olanda, un buncăr a fost transformat într-o casă de vacanță pentru două familii.

Proiectul a făcut parte dintr-o campanie publicitară. Datorită succesului renovării, s-a decis ca buncărul să fie mereu deschis pentru cazare. Mai mult, buncărul este protejat și susținut de către Comisia olandeză pentru monumente.

4. Spania

În orașul Cadiz din Spania, un abator din secolul al 19-lea a fost transformat într-o școală de bucătari profesioniști.

Casele din această regiune sunt cunoscute pentru pereții lor albi și acoperișurile ceramice. Prin urmare, cei care au restaurat abatorul au respectat stilul orașului. Arhitectura vechiului abator cu pereții de cărămidă și coloanele feniciene a fost păstrată.

5. Cehia

În Praga, subsolul unei clădiri mici folosite anterior pentru depozitarea rufelor a fost transformat în spațiu pentru expoziții, prelegeri, concerte și biblioteca privată a lui Franz Kafka.

Un spațiu întunecat și mic a fost transformat, fapt ce a revitalizat clădirea. Clădirea are un singur etaj și găzduiește Centrul Societății Franz Kafka. Designerii au împărțit spațiul subsolulu în două părți: una albă și alta neagră. Există o ușă cu rafturi de cărți care se rotește la 360 de grade și desparte birourile directorului de coridor.

loading...

Citește mai departe

Economie

Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de ajutor UE din vecinătatea europeană

Publicat

pe

PE SCURT

Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de ajutor UE pe cap de locuitor în vecinătatea europeană, anunță platforma proiectelor de asistență tehnică finanțate de UE în Republica Moldova, eu4moldova.md.

PE LUNG

Uniunea Europeană a investit în Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, agricultură, economie și dezvoltarea afacerilor, energie, transport și infrastructură, mediu și dezvoltare durabilă, justiție și poliție, administrație publică, cultură, știință și educație, sănătate și incluziune socială, societatea civilă și drepturile omului, cooperare transfrontalieră.

70% din exporturile moldovenești și 56% din comerțul total din anul 2018 au plecat spre UE

Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător

DCFTA (Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător) a beneficiat de peste 36 milioane de euro (36,029,205.00 euro), fiind investiți în proiecte care au fost deja implementate sau sunt în derulare (proiecte din 2013 până în 2024). De exemplu, din 2014 până în 2024 se desfășoară proiectul Facilitatea ZLSAC de sprijinire directă a IMM-urilor”. Obiectivul este de a îmbunătăți accesul la finanțare prin asigurarea unor sisteme de garanții și a unei asistențe tehnice pentru sporirea numărului proiectelor viabile derulate de IMM-uri. Proiectul acesta costă peste 10 milioane de euro, fiind unul dintre cel mai mare.

Agricultură

Uniunea Europeană a investit peste 73 de milioane de euro (73,620,670.00 euro) în agricultură. Cel mai mare proiect finanțat este Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD) cu 53 de milioane de euro. Acesta a început în 2015 și va dura până în  2020. Proiectul are obiectevele generale de 1) asistarea Guvernului Republicii Moldova în eradicarea sărăciei, promovarea creșterii durabile și incluzive, consolidarea și îmbunătățirea guvernării democratice și economice; 2) să încurajeze consolidarea încrederii în Republica Moldova, urmărind – prin intermediul unei componente specifice – regiunile și unitățile administrativ-teritoriale cu statut special.

Economie și dezvoltarea afacerilor

Peste 56 de milioane, în total (56,964,299.00 euro), au fost livrați către economie și dezvoltarea afacerilor. Cel mai mare proiect, de 23 de milioane de euro, au fost livrați către proiectul Regiuni-țintă UE: Cahul și Ungheni, abilitarea economică inclusivă a regiunilor-țintă din Republica Moldova”. Programul are ca scop de a consolida coeziunea economică, teritorială și socială din Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale inclusive, durabile și integrate și îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor în zona așa-numitele „microregiuni” Ungheni și Cahul.

Energie

În acest domeniu au fost investiți peste 78 milioane de euro (78,785,339 euro). Cel mai mare proiect de aproape 40 de milioane de euro sunt destinați pentru construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și eficiența energetică în clădirile publice (2018-2021). În cadrul proiectului se vor construi și vor fi puse în exploatare 10 sisteme de Aprovizionare cu Apă și de Canalizare, precum și vor fi implementate 8 proiecte de Eficiență Energetică în școli din întreaga țară. Este singurul proiect care încă mai este în desfășurare în acest domeniu.

UE a renovat 700 de kilometri de drumuri și a oferit locuitorilor din Chișinău și Bălți troleibuze moderne

Transport și infrastructură

Peste 174 de milioane de euro (174,476,600.00 euro) au ajuns în domeniul transportului și infrastructurii. Cel mai mare proiect: de peste 119 milioane euro sunt destinate proiectului de restructurare a Căilor Ferate din Moldova. BERD a acordat un împrumut CFM pentru realizarea proiectului, care are ca scop îmbunătățirea infrastructurii feroviare și modernizarea materialului rulant pentru a permite CFM să sporească eficiența și siguranța serviciilor feroviare și să îmbunătățească performanța generală a operațiunilor feroviare.

Mediu și dezvoltare durabilă

Acest domeniu a primit, în total, de la Uniunea Europeană peste 68 de milioane de euro (68,603,109.00 euro). Cel mai mare proiect (Programul de Asistenţă a Politicii Sectoriale în Domeniul Apei) a costat peste 35 de milioane de euro și a fost implementat în perioada 2009-2012. În general, proiectele din acest domeniu au început să fie finanțate de UE încă din anul 2007, când Partidul Comuniștilor al Republicii Moldova avea majoritate în parlament, iar țara era condusă de pro-rusul Vladimir Voronin.

15700 de persoane au acces la apă potabilă, datorită apeductelor construite cu sprijinul UE

Justiție și poliție

Peste 83 de milioane de euro (83,668,994.5 euro) au fost investiți în justiție și poliție. Cel mai mare program implementat de UE este „suportul UE pentru reforma poliției în Republica Moldova (Suport Bugetar)” în valoare de 57 de milioane de euro. Acesta a început în 2017 și se va finaliza în 2020. Un alt proiect de peste 2 milioane de euro, la fel, este destinat reformei poliției. Alți bani s-au dus pentru: sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova, pentru sprijinirea prevenirii eficiente și combaterii corupției în sectorul justiției.

Administrație publică

Reforma administrației publice a beneficiar de peste 33 de milioane de euro (33,263,413.9 euro). Aproape 2 milioane de euro s-au investit în îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova. Obiectivul general al proiectului a fost să sprijine Moldova în avansarea coeziunii sale economice, sociale și teritoriale cu accent pe dezvoltarea politicii, cadrului legal și instituțional pentru o dezvoltare eficientă a regiunilor Moldovei.

Cultură, știință și educație

La acest capitol, Uniunea Europeană a investit cei mai puțin bani: peste 25 de milioane de euro (25,994,607.00 euro). În schimb, au fost finanțare proiecte pici la nivel local cum ar fi: studiou foto în s. Avdarma, Comrat; școală de robotică, școală de meșteșuguri și altele. Cei mai mulți bani (14 milioane) sunt destinați proiectului Erasmus + Moldova.

Sănătate și incluziune socială

Aproape 14 milioane de euro (13,956,505.3 euro) au fost livrați către diferite proiecte din sănătate și incluziune socială. Trei milioane de euro au fost investiți, de exemplu, în evaluarea capacității și modernizarea Spitalului Clinic Republican.

Societatea civilă și drepturile omului

Aproape 18 milioane de euro (17,819,529.3 euro) au fost investiți în societatea civilă și drepturile omului. În acest domeniu s-au făcut multe proiecte (20), cele mai multe destinate societății civile, drepturile femeilor, tinerilor, vârstnicilor, minorităților naționale, persoanelor cu dizabilități.

Cooperare transfrontalieră

În acest domeniu au fost livrați peste 40 de milioane de euro (40,388,373.4 euro). Cei mai mulți bani au fost destinați suportului pentru implementarea Planului de Acțiune privind Liberalizarea Vizelor: peste 15 milioane de euro. Tot 15 milioane de euro au fost destinați proiectului „Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră între Moldova și Ucraina (EUBAM)”. Acesta a început în 2005 și are scopul de a armoniza standardele și procedurile de gestionare a frontierelor vamale și comerciale cu cele din UE, de a contribui la cooperarea transfrontalieră și consolidarea încrederii, ajutând la îmbunătățirea eficienței, transparenței și securității de-a lungul frontierei moldo-ucrainene. Misiunea are sediul central în Odessa (Ucraina), oficiile statale în Ucraina și Moldova și 6 birouri teritoriale. Proiectul de încheie în 2020.

Uniunea Europeană a investit cei mai mulți bani în domeniul transportului și infractructurii. Cei mai puțini bani au fost livrați spre sănătate și incluziune socială.

loading...

Citește mai departe

Externe

Copila care luptă cu „giganții” mondiali

Publicat

pe

De către

PE SCURT 

Greta Thunberg este o tânără elevă, activă, luptătoare și directă. Ea spune lucrurilor pe nume și îi înfruntă pe liderii mondiali, numindu-i „trădători”.

„Nu v-ați maturizat suficient ca să puteți să le spuneți lucrurilor pe nume. Vă ascundeți după vorbe goale și aveți interese ascunse. Vă prefaceți că nu vedeți cum distrugeți mediul și cum ne spulberați viitorul”, a declarat Greta de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, dedicată schimbărilor climatice, „Climate Action Summit”, care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, în New York. 

PE LUNG 

Greta Thunberg este o activistă de mediu, în vârstă de 16 ani. Greta s-a născut în ianuarie 2003, în Suedia. Ea încearcă să oprească încălzirea globală. În august 2018, a devenit o figură proeminentă pentru începerea primei greve școlare pentru climă. De atunci, mai mult de un milion de studenți i s-au alăturat. Discursurile ei au convins parlamentele Marii Britanii și Irlandei să declare stare de „urgență climatică”.

„Până nu demult, tinerii nu acordau vreo atenție la schimbările climatice, dar acum o fac. Deci, ea a fost un fulger sau un catalizator al acestui lucru”, este de părere Anders Wijkman, președinte al Asociației Suedeze a Industriilor de Reciclare și membru al Consiliului Autorității Suedeze pentru Dezvoltare, precum și fost membru al Parlamentului European. Potrivit lui, imaginea adolescentei și convingerile ei sunt folosite de unele partide, iar Greta are un  rol esențial pentru promovarea stării de „urgență climatică”.  

„În cazul în care liderii noștri se comportă ca niște copii, va trebui ca noi, copiii, să ne asumăm responsabilitatea pe care ar fi trebuit să o ia cu mult timp în urmă”, a declarat adolescenta, la summitul ONU privind schimbările climatice din anul trecut. La fel de dură, Greta a fost la summitul și din acest an, unde a spus: „Nu v-ați maturizat ca să le spuneți lucrurilor pe nume. Ne-ați dezamăgit. Tinerii încep să înțeleagă cum ne-ați trădat. Mi-ați furat visurile și copilăria cu vorbele voastre goale. De aceea, anume aici, tragem linia și vă chemăm la acțiune, în caz contrar să nu vă așteptați că vă vom ierta greșelile” a răbufnit ea. Cu toate acestea, Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a ironizat pe seama adolescentei. „Ea pare foarte fericită și se vede că va avea un viitor luminos”, a comentat Trump pe Twitter, scrie The Guardian. Menționăm că anume Trump a fost cel care a retras SUA din Acordul de la Paris, din 2015, privind schimbările climatice. Mai mult, șeful de la Casa Albă a retras încălzirea globală de pe lista „amenințărilor” la adresa Statelor Unite.

La sfârșitul verii, Greta Thunberg a navigat pe Oceanul Atlantic într-un iacht ecologic, pentru a-și răspândi mesajul privind schimbările climatice în Statele Unite, Canada, America Centrală și America de Sud. În timpul călătoriei, ea a refuzat să vorbească cu președintele Donald Trump, afirmând că va fi o pierdere de timp. Însă, ea s-a întâlnit și discutat cu fostul președinte american Barack Obama. După întâlnirea cu activista, Obama a scris pe Twitter: „Deși are doar 16 ani, Greta este deja unul dintre cei mai mari susținători ai planetei. Ea înțelege că anume tânăra generație va resimți pe propria piele schimbările climatice și de aceea, nu îi este frică să treacă la acțiuni concrete”.

Recent, Greta împreună cu scriitorul și activistul George Monbiot a creat un scurtmetraj despre criza climatică. În video, tânăra vorbește despre importanța opririi arderii combustibililor fosili. „Dar asta nu va fi suficient”, spune ea. Monbiot explică semnificația copacilor sau a „mașinilor magice” așa cum le numește. Această „soluție climatică naturală” aspiră carbonul din aer, este relativ ieftină și se construiește. „Natura este un instrument pe care îl putem folosi pentru a repara climatul nostru spart”, spune el.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, umanitatea are mai puțin de 12 ani pentru a preveni o criză a schimbărilor climatice. Un raport publicat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) la sfârșitul anului 2018 a solicitat „schimbări imediate” la toate aspectele societății. „Dacă nu acționăm, creșterea temperaturilor globale reprezintă un risc ridicat de dezastre sociale și de mediu, inclusiv inundații, secetă, incendii și deficiențe alimentare pentru milioane de oameni”, găsim în concluziile făcute de ONU.

Foto: slate.com

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie40 de minute în urmă

Vinul pe care-l produce R. Moldova astăzi, mai puțin, dar mai bun

PE SCURT  În jur de 250 de mii de cetățeni ai R. Moldova își câștigă existența din industria vinului. De...

Alegeri15 ore în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Divertisment17 ore în urmă

Cum a ajuns Chișinău pe una dintre cele mai populare platforme de călătorii din lume

PE SCURT Chișinăul a apărut pe harta aplicației Spotted by Locals, una dintre cele mai populare platforme pentru călătorii. Timp...

Cultură18 ore în urmă

5 idei de peste hotare pentru reinventarea Cafenelei Guguță

PE SCURT Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcția unui centru multietajat în...

Lifestyle20 de ore în urmă

În an aniversar, rețeaua Linella va număra 100 de magazine – De 100 de ori mai aproape de tine (VIDEO)

La împlinirea a 18 ani de la înființare, Linella – cea mai mare rețea națională de magazine din Republica Moldova,...

Alegeri24 de ore în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Recomandare de film: Dolittle și lumea fantastică a animalelor

PE SCURT Un film plin de culoare și fantastic de frumos, așa pare să fie „Dolittle”. Personajul principal este un bărbat...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031