Mesaj din diasporă: Cu optimism, despre criza politică din Republica Moldova/ OPINIE

Răul de Filat

Mai mulți comentatori politici, precum și diferite asociații ale diasporei moldovenești, și-au exprimat părerea de rău cu privire la criza politică din Republica Moldova, care a dus la moțiunea de cenzură și căderea guvernului Filat. Oamenii au dreptate. Tocmai în momentul când eram foarte aproape de încheierea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, a trebuit să izbucnească războiul fratricid dintre componentele alianței de guvernământ. Sfada dintre politicieni ar putea foarte ușor să compromită acordul din toamnă, de la Vilnius. Și deci, e legitimă întrebarea: dar oare ce nu le mai ajunge, de ce se sfădesc? Și cine a început gâlceava? Filat! Răspunsul e pe buzele tuturora, el e răul! Anume Filat a cerut demisia prim-vicepreședintelui parlamentului Plahotniuc. Anume el a declarat că PLDM, partidul său, iese din AIE și cere constituirea unui nou acord între partidele Alianței.

O moldoveancă din Italia, Nina Gorincioi-Cadoppi, îi trage mâța pe spinare premierului zicându-i: „ Cum credeți că te pot susține acei moldoveni necăjiți care pe timp de arșiță, în timpul zilei de muncă, veneau de la 400 km să-și dea votul pentru democrație, libertate și integrare europeană, dar dumneata ieși pe 13 februarie și dai foc la Alianță? Sau credeți că vă susțin acele mame cu copii care pe viscol stăteau în rând ca să voteze Alianța, iar dumneata ai distrus-o? Ați crezut că sunteți Mesia, aroganța v-a adus acolo unde ați ajuns. Anticipatele bat la ușă, țara e pe buză de prăpastie, iar Filat crede că toată lumea e încântată de el. Corupția a pătruns ca o caracatiță în guvern, iar dumneata ne crezi așa naivi că veți avea în continuare sprijinul nostru, al Diasporei?” Într-adevăr, Filat crede că diaspora îl va susține. A și făcut o declarație în care asigură diaspora că el își va depune toată priceperea și toată „dedicația” în numele democrației și prosperității. Sperând poate că în felul acesta va păstra nestins focul iubirii pe care diaspora moldovenească, mai bine zis asociațiile, îl nutrește pentru guvernele de acasă – de fapt toate guvernele, chiar și cele comuniste.

Unul mai rău decât altul

Bine, dar să vedem totuși cât e de gravă situația și cât e de mare vina lui Filat. Amintesc, toată daravera a început cu celebra vânătoare de mistreți din Pădurea Domnească, unde a fost împușcat mortal Sorin Paciu. Încercarea de a ascunde de opinia publică faptele vânătorilor, oameni din eșaloanele superioare ale puterii, a făcut ca în Republica Moldova să izbucnească un scandal uriaș. Au fost demiși mai mulți demnitari. Dar, așa cum funcțiile de stat, de la rangurile cele mai înalte și până la paznici, sunt împărțite în alianță după un strict algoritm, și așa cum capetele care au căzut erau de greutăți diferite, Alianța s-a pomenit dezechilibrată. S-au dezlănțuit lupte intestine. Și a ieșit în evidență cu multă claritate un lucru bine știut de mult, cu toate că nedovedit de justiție: tumoarea de unde iradiază o influență malignă în toate structurile statului este oligarhul Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Parlamentului, fruntaș al Partidului Democrat. Filat a propus eliminarea funcției pe care Plahotniuc o deținea și, prin votul unit al liberal-democraților și al comuniștilor, Plahotniuc a fost înlăturat. Dar nicio faptă fără plată, răzbunarea acestuia a venit imediat. Sunt făcute publice, de către oamenii lui Plahotniuc, niște interceptări – ilegale – ale convorbirilor telefonice ale premierului. Care scot la iveală că Vlad Filat guvernează prin mijloace deloc curate, dă ordine să fie obstrucționați anumiți întreprinzători ori să fie amendate cu sume mai mici anumite companii – cu alte cuvinte, face un adevărat trafic de influență. Publicarea interceptărilor dă o nouă putere învinuirilor care pluteau de mult în aer că Filat are controlul asupra vămilor și guvernează gândindu-se în primul rând la propriul buzunar, fiind și el unul din cei mai bogați oameni ai Moldovei. Succesele sale sunt deci uitate, i se amintește însă că nu a obținut mare lucru în dezrădăcinarea promisă a sărăciei și în integrarea europeană. Egoiști și invidioși, Lupu și Ghimpu, doi demagogi încâlciți la vorbă și lipsiți de carismă, întorc armele împotriva tovarășului lor mai talentat. Și guvernul Filat cade. Iar dacă Alianța nu reușește să formeze un alt guvern, sunt inevitabile alegerile anticipate. Într-adevăr, situația e gravă, căci anticipatele ar putea să însemne resurecția comuniștilor. Dar vina nu e a lui Filat. E a vânătorilor de mistreți, poate.

Am văzut că după înlăturarea lui Plahotniuc nu erau semne de criză de guvern. Deci, căderea guvernului nu a fost decât răzbunarea Păpușarului, moftul acestuia, și dovedește cât de încurcată în socotele este politica de la Chișinău. Pare că Lupu și Ghimpu au devenit pionii lui Plahotniuc. Pare că Filat este și el compromis, iar un nou acord dintre cei trei corifei și al patrulea din umbră, după cum afirmă și Sergiu Mocanu, ar semăna mai mult a conspirație criminală contra statului.

Nu avem alternative? Să le propunem!

Dar oare avem o alternativă? Dacă vin anticipatele, avem partidul progresist pe care să-l votăm cu toată inima? Nu, ăsta e corupt, ăla e regresist, celălalt e extremist. Și va trebui, după cum s-a mai și întâmplat, să-l susținem pe cel mai bun dintre cei răi. De ce? Pentru că, vedeți dumneavoastră, politica este o treabă murdară. Nu ne place să ne implicăm pentru că ne mânjim mâinile. O lăsăm deci pe seama hoților. Ne complacem în a fi spectatori și a critica politica de acasă de pe divan, după cum fac și eu chiar acuma. Și mă gândesc la intelectualii de la Chișinău, pe care îi tot văd pe facebook și pe ziare, cu articole și păreri de tot respectul despre situația politică. Domnule, mă gândesc, dar oare aceștia de ce nu intră în partide, de ce nu se angajează energic cu mințile lor luminate în lupta politică directă? E plin Chișinăul de opinioniști și comentatori politici, în loc să-și tot dea cu părerea, ar face poate mai bine să se infiltreze în partide, ar lupta pentru detronarea folcloricului Ghimpu din partidul liberal, l-ar sfătui pe îmfumuratul Filat să scoată lăudăroasa fotografie cu Merkel de pe profilul de fb, l-ar convinge pe Lupu să nu-și schimbe părerile chiar în toată ziua. Politica trebuie controlată, corectată, dresată, înnobilată.

Politica, a spus Roberto Benigni, poate, trebuie să fie cea mai nobilă și mai frumoasă dintre ocupații. Și mă bucur că italienii n-o lasă doar în seama ticăloșilor. Alegerile italiene recente au fost de o efervescență deosebită, oamenii s-au implicat cu tot sufletul pentru că nu sunt indiferenți, e drept că rezultatul a fost un rahat. Trebuie să ne ocupăm de politică. Că de altfel se va ocupa politica de noi, mințindu-ne, furându-ne. Iar faptul că atâtea urâțenii ale politicii moldovenești au ieșit în acest început de an la suprafață, nu trebuie să ne întristeze, ci să ne bucure. Democrația încă e vie. Și nu trebuie să fim pesimiști ca unii care zic că mai rău nu poate să fie. Eu sunt optimist. Și cred că poate, poate să fie și mai rău.

Autor: Victor Druţă, moldovean din Italia
 

Stimați moldoveni din diasporă, vă încurajăm să luați atitudine față de evenimentele politice și nu numai din Republica Moldova. Așteptăm opiniile voastre la adresa de email [email protected], asigurându-vă că toate opiniile vor fi găzduite de site-ul nostru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.