Memorialul închinat „păcii” de la Şerpeni (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Curgerea meandrică a Nistrului, de lângă satul Şerpeni, raionul Anenii Noi, oglindeşte în apele sale liniştea şi pacea răscolită dur în timpul celui de-al doilea război mondial.

Atunci când se declanşează un război, sunt doar câţiva indivizi cărora le este necesar acest conflict şi vor continuarea lui, ei fiind de obicei foarte departe de locul conflictului. Însă marea majoritate a celor implicaţi direct sau indirect în luptă, nu-l vor (războiul) şi chiar îl detestă. De aceea, când se construieşte un memorial în scopul comemorării soldaţilor căzuţi ai uneia dintre părţile implicate în conflict, el de fapt este închinat „păcii” şi păstrării acesteia. Acesta este şi cazul memorialului de la Şerpeni.

Dedicat soldaţilor sovietici căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial, în operaţiunea Iaşi – Chişinău, memorialul de la Şerpeni stă ca o mărturie vie, o rană mereu deschisă a durerii şi tragediei pe care le aduce războiul.

Centrul memorialului este constituit din două valuri de pământ, ce simbolizează cele două forţe care se aflau în luptă, aranjate în cerc. Cercul este străbătut de două simboluri ce au menirea de a aduce pacea şi liniştea în sufletele oamenilor, stând ca strajă la apărarea păcii.

Primul simbol este crucea ridicată mult deasupra tuturor lucrurilor şi tuturor oamenilor, dorind, parcă, implantarea adânc în sufletele oamenilor pentru a şterge orice urmă de răutate şi ură, principalii factori de declanşare a conflictelor militare.

Cel de-al doilea simbol este un safeu încadrat într-o bisericuţă care păstrează în interior numele celor 11.000 de soldaţi morţi pe acest teritoriu în anul 1944.

Memorialul a fost inaugurat pe data de 24 august 2004 pe locul fostului câmp de luptă din timpul celui de-al doilea război mondial. La Şerpeni s-a dat, după datele istorice scrise, una dintre cele mai sângeroase bătălii de pe teritoriul republicii.

Păstrarea păcii şi bunei înţelegeri îşi au începutul în sufletele fiecăruia dintre noi. Pacea începe cu noi înşine.

Dacă vom crede cu toată suflarea noastră acest adevăr, el va deveni realitate.

Distanţa de la Chişinău până la Şerpeni este de 69 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare