Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT

Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea a mai mult de trei persoane în locurile publice, cu excepția familiei.

Mai mult, dacă 1% din populația unei localități este infectată cu COVID-19, autoritățile pot să pună localitatea în carantină. Acestea sunt câteva măsuri stabilite ieri, 26 martie, de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

PE LUNG

Ion Chicu a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale. A fost audiată informația despre evoluția situației epidemiologice, măsurile întreprinse și cele recomandate pentru a administra criza epidemiologică și a atenua efectele ei.

În cadrul Comisiei, a fost emisă DISPOZIȚIA nr. 6 din 26 martie 2020. În urma acestei Dispoziții, va trebui:

1. dacă te duci de acasă, va trebui să ai un act de identitate sau un alt document care să-ți confirme identitatea;

2. să nu vă mai adunați cu prietenii mai mult de trei, în locurile publice. Această regulă nu se referă la membrii familiei; 

3. dacă ești avocat, executor judecătoresc sau notar, trebuie să lucrezi în perioada Stării de urgență, cu respectarea normelor sanitar-epidemiologice. Dacă nu te conformezi, ai putea fi pedepsit.

De asemenea, comisia a stabilit că zilele de 30 martie 03 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția:

1. instituțiilor medico-sanitare, de sănătate publică și servicii auxiliare pentru instituțiile de sănătate publică, serviciilor de salvare, urgență și de asistență socială;

2. autorităților administrative din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naţionale.

Recuperarea acestor zile se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

Regulile pentru carantină

Instituirea regimului de carantină în cadrul unei unități administrativ–teritoriale se decide în situația înregistrării cazurilor unice (sporadice) de infecție, cu afectarea a 1% din populația unității administrativ–teritoriale respective), într–o perioadă de incubație (pentru Covid – 14 zile).

Municipiul Chișinău numără 469 402 oameni. Dacă 4 694 de oameni se infectează cu coronavirus, întreg municiăiul ar putea intra în carantină. Acum sunt 63 de persoane infectate.

Dacă o localitate intră în carantină, autoritățile trebuie să asigure următoarele măsuri:

  1. să izoleze localitatea;
  2. să elibereze permise de circulație
  3. să interzică intrarea sau ieșirea din localitate. Excepție sunt persoanele care desfășoară activități de asigurare a localității cu servicii (poştale, bancare) şi produse (alimentare, farmaceutice, petroliere, sanitaro-igienice), precum și lucrători ai unităților din sectorul agro-alimentar;
  4. să sisteze circulația transportului, cu excepția celui de tranzit și celui care asigură vitalitatea localității;
  5. să interzică aflarea persoanelor în afara domiciliului și în spațiul public. Excepție sunt deplasările în interes de serviciu, dacă activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, deplasări pentru mâncare, medicamente sau pentru acordarea asistenței medicale. De asemenea, excepție sunt lucrările agricole și decesul unui membru de familie;
  6. asistenții sociali, lucrătorii sociali și voluntarii vor asigura livrarea produselor de primă necesitate persoanelor social-defavorizate din localitate, cu respectarea măsurilor de protecție individuală.

Sistarea regimului de carantină poate avea loc, în cazul în care, pe teritoriul respectiv nu se înregistrează nici un caz nou pozitiv de infectare cu COVID–19 pentru o perioadă mai mare de 14 zile de la ultimul caz declarat încheiat, cu informarea în scris a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Foto: Poliția Republicii Moldova

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.