MAIA va prezenta Guvernului programul de stat de consolidare a terenurilor agricole

Presedintele Vladimir Voronin a cerut conducerii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA) sa prezinte Guvernului, pina la finele luni noiembrie, proiectul perfectionat al Programului de Stat de consolidare a terenurilor agricole, cu un plan calendaristic concret de realizare.

De asemenea, Voronin a cerut, joi, in cadrul sedintei Colegiului MAIA, sa fie creata o directie speciala pentru problemele consolidarii terenurilor in cadrul MAIA, candidatura la functia de conducator al acesteia urmind a fi inaintata spre aprobare la urmatoarele sedinta a Guvernului.

Proiectul Programului de Stat pentru consolidarea terenurilor, prezentat in cadrul sedintei de catre ministrul AIA, Anatolie Gorodenco, propune crearea unui Fond de finantare pentru consolidarea terenurilor, a sistemului de creditare ipotecara, elaborarea si implementare proiectelor-pilot cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale si cu sustinerea Bugetului de Stat. De asemenea, proiectul prevede crearea cadrului legislativ normativ, asigurarea metodico-stiintifica, informationala a populatiei, instituirea comisiilor de coordonare a lucrarilor de consolidare la nivel local si pregatirea cadrelor in domeniu.

Gorodenco a mentionat ca masurile de consolidare a terenurilor urmeaza sa imbunatateasca situatia in agricultura si in sectorul rural. „Privatizarea suprafetelor agricole a dus la parcelarea acestor terenuri, care constituie unul din motivele nedezvoltarii sectorului agricol in ultimii ani”, sustin specialistii MAIA.

Reprezentantii stiintei au subliniat ca procesul de consolidare a terenurilor trebuie sa fie sustinut financiar, deoarece altfel nu se va reusi realizarea lui. Savantii s-au pronuntat si pentru necesitatea dezvoltarii acelor culturi agricole care ar stimula consolidarea terenurilor.

Potrivit informatiilor MAIA, Republica Moldova deja dispune de o practica, deocamdata insuficienta, dar proprie de consolidare a terenurilor, care presupune consolidarea parcelelor ce apartin unei familii, consolidarea terenurilor procurate dispersat in teritoriu de catre agentii economici si consolidarea individuala, bazata pe acordul de utilizare in comun a terenurilor.

in prezent, aproximativ 1,1 milioane proprietari detin 1,7 milioane hectare, divizate in peste 3 milioane parcele, cu o suprafata medie de 0,3-0,5 hectare, amplasate la o distanta considerabila de la sat. / Ludmila Moraru // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.