Connect with us

Politică

Lupu despre negocieri: Dacă vrei să blochezi, pui condiții/ INTERVIU

Publicat

pe

Interviu telefonic cu președintele PDM, Marian Lupu, despre decizia luată de Consiliul Politic Național al PLDM cu privire la participarea la negocierile pentru formarea guvernării

Era o decizie așteptată? 

Desigur, conducerea PLDM deja nu mai putea evita să își asume public această decizie. Ei au reușit prin diferite tertipuri să amâne, dar deja presiunea din teritoriu asupra conducerii PLDM era teribilă, ei au fost practic somați să adopte această decizie. În plus, există și acea recomandare foarte clară pe care au transmis-o liderii europeni, ca liberal-democrații să termine cu jocurile și să vină la discuții.

PLDM  nu vine oricum la negocieri, ci cu niște condiții. Cum le comentați?

Nimic nou, sunt aceleaşi pe care le plimbă prin presă de ceva timp, ca pretext să nu negocieze. Dacă vrem să blocăm negocierile, toți putem începe să punem condiții. Și noi am putea să punem condiții PLDM-ului, în primul rând să-și ceară scuze de la cetățenii pe care reprezentanți ai acestui partid i-au furat, le-au furat banii din depozitele de la BEM, pentru că toate s-au întâmplat în timp ce acest partid deținea funcțiile de premier și ministru al Finanțelor. Repet, dacă vrei să blochezi orice discuție, asta e modalitatea cea mai simplă: pui condiții. Iar PLDM este singurul partid care pune condiții, de ce credeți că aplică această tehnică? E foarte clar.

Până la urmă nu natura condițiilor provoacă blocajul, ci atitudinea, mimarea dialogului. Iată la videoconferința pe care am avut-o săptămâna trecută cu reprezentanții familiilor politice europene, Valeriu Streleț nici nu a binevoit să participe, ci a delegat un vicepreședinte al partidului lor.

Chiar și partenerii europeni au spus atunci foarte clar: așezați-vă și discutați, fără precondiții! De aceea, astăzi pe nimeni nu interesează condițiile PLDM. ‎Să vină la discuții și o să afle poziția noastră.

Noi suntem gata să avem discuții cu toate partidele.

Cei care însă vin cu condiții, vor pleca așa cum au venit, cu tot cu condiții. În momentul în care pui condiții publice, înainte să discuți subiectele respective cu partenerii de negocieri, să vezi dacă nu cumva unele dintre ele se găsesc deja și pe agenda lor, e clar că de fapt mimezi dorința de dialog și că atitudinea ta rămâne a fi una de blocaj. Deducem că PLDM are o astfel de abordare pentru că nu e capabil să se adune și să vină cu voturile tuturor deputaților liberal-democrați la formarea noului Guvern.

Dar veți accepta prezența presei, așa cum solicită PLDM? 

Unde ați văzut în lumea asta negocieri politice în prezența presei? PLDM de fiecare dată înaintea negocierilor pune această condiţie în mod populist. Presa și societatea trebuie să fie informate despre negocieri, ceea ce vom face cu siguranță, dar noi avem nevoie de discuții politice, nu de show-uri în care unii să vină să facă spectacol. ‎ PLDM nu are decât să stea după fiecare negociere în fața presei și să facă spectacol ore întregi, la negocieri însă discutăm și lucrăm. Așa cum am spus, fără condiții predefinite.

Conducerea PLDM vine cu astfel de sugestii tocmai pentru că vrea să facă show și să blocheze discuțiile. Ei încă nu s-au trezit, ci acționează doar ca să nu-i mai certe europenii și să nu-i părăsească filialele teritoriale, din cauză că refuză negocierile. Parerea mea este că e o decizie impusă mai degrabă, decât una sinceră.

Dar mai faceți alianță sau mergeți pe ideea pe care ați anunțat-o săptămâna trecută, de a forma majoritatea parlamentară în jurul Guvernului?

Eu cred că subiectul unei coaliții politice între partidele pro-europene este deja unul depășit, tocmai din cauza comportamentului PLDM. Inclusiv atitudinea ambiguă a liberal democraţilor de astăzi arată că nu ne mai rămâne decât să vedem în ce fel putem să găsim voturile necesare pentru formarea unei majorități parlamentare care să poată investi cât mai repede noul Guvern. Noi suntem gata să discutăm, aşa cum am anunţat de la bun început, să căutăm o formulă de a face o majoritate parlamentară în jurul noului guvern, cred că acest lucru îl putem face şi fără să facem neapărat o alianţă. Îi vom întreba în primul rând pe colegii din PLDM dacă vin la discuţii, câţi deputaţi reprezintă în mod real, ca să ştim cum discutăm şi ce lipsă de voturi avem, e un amănunt important. Pentru că una e dacă ne bazăm pe voturile a 10-12 deputaţi de la ei şi alta e dacă pe toţi 18.

Va fi un Guvern tehnocrat? Domnul Ghimpu a spus ca nu e de acord

Guvern funcțional, în primul rând, și sprijinit politic.

Eu nu cred în Guvern tehnocrat, mai ales în situația de instabilitate politică de la noi, dar am spus că PDM este gata să discute și o astfel de variantă, tocmai pentru că noi suntem pentru a construi, pentru a dialoga, nu pentru a sta blocați printre condiții și printre alte gesturi de acest fel.

PLDM a cerut premier neafiliat, sunteţi de acord? 

Noi am spus că discutăm orice variante, însă mă întreb de ce PLDM timp de şase ani nu a vrut premier neafiliat politic? Cât timp se fura de la BEM era bun premierul afiliat politic PLDM, după ce au fost prăbuşite trei bănci, gata, nu mai trebuie premier afiliat politic. O să discutăm şi o să vedem ce premier vom avea, afiliat sau neafiliat, în funcţie de ce majoritate politică vom avea.

Și când am putea avea numele noului premier?

Dacă reușim ca săptămâna aceasta să cădem de acord asupra modului în care vom vota Guvernul, cred că la sfârșitul acestei săptămâni deja am putea să propunem un premier. Toate partidele se vor consulta cu privire la această candidatură.

Cineva din PDM? 

Nu anticipați. Eu am spus că PDM este gata să-și asume guvernarea, dar mai mult, deocamdată, câtă vreme nu sunt finalizate dezbaterile cu partenerii din celelalte partide, orice discuție despre nume de candidați este inutilă.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Andrei Năstase cere Procuraturii să solicite Parlamentului ridicarea imunităţii deputaţilor Plahotniuc și Șor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, solicită Procuraturii Generale să ceară ridicarea imunității deputaților Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, dar și a altor parlamentari care ar fi fost implicați în uzurparea puterii în stat.

„Insist pe necesitatea şi le cer în mod expres celor de la PG, să solicite Parlamentului RM ridicarea imunităţii lui Plahotniuc, Şor şi altor deputaţi implicaţi în procesul de uzurpare a puterii în stat. Doar aşa vom putea să aflăm adevărul”, a declarat astăzi Andrei Năstase.

PE LUNG

Ministrul a menționat că a observat ieri când a fost audiat la Procuratura Generală în cazul denunțului său cu privire la uzurparea puterii în stat că se încearcă o mușumalizare a acestui caz.

„Se încearcă o obstrucționare a justiției din partea actualului procuror general interimar, se încearcă dacă vreți tărăgănarea acestor procese până când Parlamentul va pleca în vacanță”, a menționat ministrul de Interne.

În acest context, el a declarat că le cere în mod expres celor de la PG, să solicite Parlamentului RM ridicarea imunităţii lui Plahotniuc, Şor şi altor deputaţi.

El a explicat că și Plahotniuc și Șor dețin imunitatea parlamentară, doar că în cazul lui Ilan Șor este deja inițiată o cauză penală în legătură cu trecerea ilegală a frontierei. Legat de fostul lider PDM, Năstase a declarat că insistă pe inițierea cauzei penale și ridicarea imunității.

Precizăm că acum două zile și președintele Igor Dodon s-a arătat sigur că în timpul apropiat Procuratura va veni în Parlament, pentru a cere ridicarea imunității unor deputați. Doar că în cazul furtului miliardului.

Citește mai departe

Politică

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții, suspendat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții este suspendat. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful statului Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Președintele a precizat că mâine Parlamentul va adopta un act legislativ în acest sens. „Sunt întrebări referitor la companiile care sunt implicate. Da, există o companie internațională, cu bun nume, care a fost atrasă în acest proiect, dar sunt și câteva companii mai mici, inclusiv moldovenești, cu proprietari dubioși”, a menționat Igor Dodon.

PE LUNG

Șeful statului a precizat că până la momentul actual au fost depuse 34 de cereri.

„Unele au fost examinate, altele se află în proces de examinare. Mai departe comisia nu va primi alte cereri”, a spus Igor Dodon, precizând că sunt necesare mai multe clarificări privind desfășurarea acestui program.

„Vom merge mai departe cu acest program sau nu, decizia o vom lua după ce ne clarificăm cu toate detaliile, dar programul la ziua de astăzi este suspendat”, a declarat Igor Dodon.

Reamintim că programul de obținere a cetățeniei în schimbul investițiilor a fost aprobat în 2018 de Guvern. Autoritățile au declarat atunci că speră să atragă în republică cel puțin 1,3 miliarde de euro în următorii cinci ani.

Potrivit programului, un investitor străin poate obține cetățenia Moldovei dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică. Programul este promovat de un consorțiu internațional selectat în cadrul unui concurs deschis. Din consorţiu fac parte MIC Holding LLC, Henley & Partners Holdings Ltd, Henley & Partners Government Services Ltd și Henley & Partners International Ltd.

Autoritățile au promis că cetățenia R. Moldova prin investiții va fi acordată numai solicitanţilor care „corespund celor mai bune standarde internaționale”.

De notat că legea a fost criticată de deputații blocului ACUM care au declarat că aceasta generează riscuri majore pentru securitatea statului și siguranța cetățenilor. Anterior, Maia Sandu a declarat că cumpărătorii de cetățenie a RM, cu siguranță, nu vor fi cetățeni ai UE pentru că aceștia nu au niciun motiv să investească într-o economie măcinată de corupție.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu: Un grup criminal încearcă să privatizeze sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca. Cine ar sta în spate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că un grup criminal organizat încearcă să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca ( Ucraina), care aparține Confederației Naționale a Sindicatelor din R. Moldova. Potrivit ei, în spatele acestui abuz ar sta deputatul democrat Vladimir Andronachi.

Ea a precizat că sanatoriul nu este proprietatea statului, ci a Confederației, de aceea Guvernul nu poate să intervenă prin decizie și să stopeze ilegalitatea. Maia Sandu a făcut apel către managementul Confederației să analizeze ce se întâmplă și să ia decizii respective.

PE LUNG

„ Există informații că un grup criminal organizat, cred că pot să-i spun așa, desfășoară o amplă operațiune de preluare a sanatoriului „Zolotaia Niva” din orașul Sergheevca, care aparține Confederației. Nu este proprietatea statului, dar este proprietatea Confederației. În situația, când Procuratura Generală doarme în continuare și nu reacționează la aceste informații , Confederația trebuie să ia toate măsurile, să se întrunească în ședință pentru a opri aceste abuzuri care sunt împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu în debutul ședinței de Guvern.

Ea a spus că va solicita ajutorul  autorităților de la Kiev  ca să nu să se permită acest abuz.

„Evident ar trebui și Procuratura să se sesizeze pentru că se comite o ilegalitate. Noi o încercăm să solicităm și autorităților de la Kiev să ne ajute ca să nu să sepermită acest abuz”,a spus Maia Sandu.

Ministrul de Interne Andrei Năstase a făcut apel către reprezentanții Confederației să se adreseze la MAI cu toate documentele, toate probele la MAI. „În limita competențelor pe care le avem, să stopăm aceste ilegalități dacă se produc”, a spus Năstase.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică12 ore în urmă

Andrei Năstase cere Procuraturii să solicite Parlamentului ridicarea imunităţii deputaţilor Plahotniuc și Șor

PE SCURT Ministrul de Interne, Andrei Năstase, solicită Procuraturii Generale să ceară ridicarea imunității deputaților Vlad Plahotniuc și Ilan Șor,...

Divertisment13 ore în urmă

Sindicatele despre implicarea unui grup criminal în privatizarea sanatoriului „Zolotaia Niva”: Nu deținem informații

PE SCURT Confederația Națională a Sindicatelor a venit cu o reacție, după ce prim-ministra Maia Sandu a declarat astăzi că...

Social14 ore în urmă

Un nou val de caniculă va lovi Europa. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade

PE SCURT Un nou val de caniculă ar putea lovi Europa săptămana viitoare. Prognoza meteo arată că va fi afectată...

Politică14 ore în urmă

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții, suspendat

PE SCURT Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții este suspendat. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful...

Politică15 ore în urmă

Maia Sandu: Un grup criminal încearcă să privatizeze sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca. Cine ar sta în spate

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că un grup criminal organizat încearcă să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva”...

Externe16 ore în urmă

Prima femeie numită în fruntea Comisiei Europene

PE SCURT Membrii Comisiei Europene și-au ales noul președinte. Este vorba despre Ursula von der Leyen, prima femeie care ajunge...

Politică17 ore în urmă

Filip a renunțat la șefia fracțiunii PDM din Parlament. Diacov îi va lua locul

PE SCURT Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlament va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului Dumitru Diacov. Decizia...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com