Lukoil îşi vinde staţiile PECO din Ucraina şi Europa de Est. Urmează R.Moldova?

Compania rusă Lukoil şi-a vândut  staţiile de alimentare cu combustibil din Cehia, Ungaria şi Slovacia la două companii din Ungaria-MOL Plc. şi Norm Benzinkút Kft. Este vorba de 138 de  staţii, dintre care 44 din Cehia, 75 din Ungaria şi 19 din Slovacia. Anunţul a fost făcut luni, 4 august, iar suma tranzacţiei nu a fost anunţată. La finele săptămânii trecute, Lukoil a declarat că intenţionează să-şi vindă şi  toate 250 de staţii de alimentare din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al companiei  Lukoil, decizia de a-şi vinde activele din Europa de Est este dictată de “necesitatea optimizării businessului în domeniul comercializării produselor petroliere”. Şeful de la Lukoil Vaghit Alekperov a declarat că o parte din activele din Europa de Est sunt vândute, pentru a se focusa pe proiectele din Rusia. Deşi suma tranzacţiei nu a fost anunţată, presa rusă, citând experţi în domeniu, scrie că o staţie de alimentare cu combustibil ar costa în ţările din Europa de Est circa 500-700 mii de dolari SUA, mai ieftin decât în ţările din Europa de Vest.

Săptămâna trecută, Lukoil a declarat că îşi vinde activele din Ucraina. Este vorba de şase depozite petroliere  si 250 de staţii de alimentare cu combustibil. Drept cumpărător s-a oferit compania caustriacă AMIC Energy Management GmbH. În context este de remarcat că la începutul anului trecut Lukoil şi-a vândut rafinaria de la Odesa.

Solicitaţi de Moldova.org despre o posibilă tranzacţie cu staţiile de alimentare Lukoil din R.Moldova, mai mulţi experţi economici au declarat un atare scenariu nu este exclus, dar că totuşi în viitorul apropiat ar fi puţin posibil. ” Nu există informaţii, nici la nivel de zvon, despre o posibilă vindere a activelor din R.Moldova”, au declarat experţii. Aceştia au mai spus că o atare tranzactie ar fi posibilă cel mai probabil odată cu activele din România. Expertul economic, Roman Chircă a opinat că Lukoil îşi retrage activele din cele trei ţări de teama unor noi sancţiuni economice din partea UE. “În R.Moldova numărul de staţii alimentare cu combustibil nu este atât de mare, în raport cu alte ţări europene, încât să le vândă”, a menţionat Roman Chircă.

Lukoil deţine circa o treime din piaţa produselor petroliere din R.Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.