Locuitorii satului Chitcani au blocat traseul Chitcani-Tighina

Asociatia "Promo-Lex" a sesizat opinia publica despre cazurile de incalcare a drepturilor la libera circulatie a cetatenilor Republicii Moldova, care locuiesc in localitatile Copanca, Valea Verde si Plop-Stiubei si a solicitat organelor competente si partilor implicate in solutionarea diferendului inlaturarea posturilor de graniceri, vama, militie etc de pe traseul Chitcani-Tighina.

Intr-o declaratie difuzata luni, 4 iulie, organizatia "Promo-Lex" mentioneaza ca in localitatea Chitcani, aflata sub jurisdictia Republicii Moldova (cel putin astfel de informatie contin hartile teritorial-administrative ale Republicii Moldova), regimul separatist de la Tiraspol a instaurat posturi militare de control, care limiteaza dreptul la libera circulatie. Totodata, locuitorii satelor respective nu-si pot transporta productia agricola spre Chisinau sau alte localitati din Republica Moldova, deoarece reprezentantii autoritatilor neconstitutionale percep taxe enorme pentru transportarea marfurilor (intre 20 si 100 la suta din valoarea productiei), iar cetatenilor Republicii Moldova li se percepe taxa pentru tranzitarea teritoriului ocupat. "Autoritatile publice locale si locuitorii satelor mentionate au inaintat numeroase propuneri si demersuri intru solutionarea problemei respective, insa pana la moment nimeni nu a reusit sa le apere drepturile si libertatile lor constitutionale. Nici autoritatile constitutionale de la Chisinau, nici OSCE si nici reprezentantii statelor-garant nu au fost in stare sa rezolve situatia creata", se arata in declaratia "Promo-Lex".

In aceasta situatie, locuitorii satului Copanca au decis la adunarea satului din 28 iunie curent sa blocheze traseul Cremenciug-Chitcani, in semn de protest fata de actiunile separatistilor. "Satul Cremenciug, potrivit hartilor teritorial-administrative ale Republicii Moldova se afla, de asemenea, sub jurisdictia autoritatilor constitutionale, insa administratia locala se afla sub controlul regimului separatist. Locuitorii din Cremenciug se pot deplasa spre Tighina, Slobozia, Tiraspol sau Chisinau doar daca tranziteaza satului Copanca si satului Chitcani, deoarece localitatea respectiva este inconjurata de raul Nistru. Astfel, in urma actiunilor de protest deplasarea rutiera spre/din Cremenciug este interzisa", se arata in declaratia "Promo-Lex".

Potrivit sursei citate, cetatenii sunt dispusi sa tina blocat traseul pana cand reprezentantii autoritatilor locale ilegale de la Tiraspol le vor permite sa circule liber pe teritoriul intregii tari, in special pe traseul ce leaga regiunea respectiva de capitala Republicii Moldova.

Studiind problema si deplasandu-se la fata locului, expertii "Promo-Lex" au constatat prezenta diverselor posturi pe traseul Chitcani-Tighina, care creeaza disconfort locuitorilor din regiune si le ingradeste drepturile si libertatile fundamentale ale omului, in special dreptul la libertatea de circulatie. "Totodata, trezeste nedumerire si ingrijorare construirea la intrarea in orasul Tighina a unui obiect ce are destinatia unui post vamal. Acest obiect este edificat conform standardelor de constructie a unei vami moderne, avand toate componentele acesteia (parcare, spatii special amenajate, sala de control etc.). Acest fapt reprezinta o incalcare flagranta a principiilor si normelor pe care se bazeaza un stat modern, or in interiorul unui stat nu pot exista posturi vamale si nu se pot percepe taxe si impozite doar de la cetatenii cu drepturi depline ai acestei tari. Mai mult, potrivit armistitiului din 21 iulie 1992, incheiat intre autoritatile Federatiei Ruse si Republicii Moldova, orasul Tighina trebuie controlat de catre fortele organelor constitutionale de la Chisinau", se arata in declaratia "Promo-Lex".

Potrivit expertilor organizatiei "Promo-Lex", construirea postului vamal la intrarea in Tighina denota faptul ca reprezentantii autoritatilor constitutionale au fost izgoniti din acest oras in totalitate, iar aceasta situatie persista si in alte regiuni ale Republicii (Rabnita, Dubasari, Camenca etc.). In opinia expertilor "Promo-Lex", in situatia data are loc violarea dreptului la libertatea de circulatie, prevazut de alineatul 1 al articolului 27 din Constitutia Republicii Moldova si articolul 2 al Protocolului nr. al Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale. "In acelasi context, are loc violarea dreptului prevazut de articolul 1 al Protocolului aditional al Conventiei, care prevede dreptul la respect pentru bunuri. Incasarea ilegala chiar si a sumei de 6,25 lei de la cetatenii Republicii Moldova reprezenta o grava incalcare a dreptului de proprietate", se arata in declaratia "Promo-Lex".

Avand in vedere situatia critica din localitatea Copanca, Asociatia "Promo-Lex" solicita organelor competente si partilor implicate in solutionarea diferendului urmatoarele inlaturarea posturilor de graniceri, vama, militie etc. de pe traseul Chitcani-Tighina; asigurarea liberei deplasari a cetatenilor Republicii Moldova pe teritoriul ocupat si controlat de catre regimul separatist de la Tiraspol; anularea taxelor si platilor pentru tranzitarea teritoriului tinut sub ocupatie straina; interzicerea constructiei si demolarea obiectelor cu destinatie ilegala la intrarea in orasul Tighina (Bender), precum si a altor constructii capitale.

De asemenea, "Promo-Lex" cere sesizarea organelor de drept ale Republicii Moldova in vederea atragerii la raspundere penala a persoanelor care atenteaza la drepturile si libertatile cetatenilor moldoveni, atributele si suveranitatea Republicii Moldova, mai informeaza AP FLUX. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.