Connect with us
"
"

Sănătate

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

Publicat

pe

PE SCURT

17:30 

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali la Spitalul Clinic Republican. De asemenea, premierul a anunțat că în total sunt 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv.

17:00

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a publicat ordinul prin care se amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

16:15

Primarul satului Condrița, mun. Chișinău a anunțat că primăria va achita compensații tuturor locuitorilor pentru utilitățile din luna martie și aprilie.

14:30

Un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă este infectat cu COVID-19. Una dintre secțiile Institutului a fost astăzi închisă.

12:10

Reprezentanții PDM solicită că examenele de la sfârșitul clasei a IX-a și bacalaureatul să fie anulate. Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020. În online-ul moldovenesc, deja există o petiție prin care i se cere Ministerului Educației, Culturii și Cercetării anularea examenelor de bacalaureat.

11:30

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

11:25

Unul dintre medicii infectați cu COVID-19 de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, povestește ce s-a întâmplat în ultimele zile în cadrul spitalului.

10:45

Patru lucrători medicali de la Spitalul Raional Ialoveni, în carantină, după ce au contactat cu o persoană infectată cu COVID-19.

10:20

Oficiul Avocatului Poporului va reduce cheltuielile prevăzute pentru anul 2020 cu aproximativ un milion de lei și este dispus să le restituie în bugetul de stat pentru ca aceste mijloace financiare să fie redirecționate în susținerea măsurilor de combatere a pandemiei de Coronavirus de tip nou.

9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19 a fost înregistrat astăzi în Republica Moldova. Victima lucra de mulți ani în asistența medicală urgentă prespitalicească.

PE LUNG

UPDATE. 17:30

Opt lucrători medicali din cadrul
Spitalului Clinic Republican, infectați

Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt lucrători medicali și toți sunt de la Spitalul Clinic Republican. Ministra Muncii, Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că în celelalte trei instituții-cheie în care sunt tratați oamenii cu coronavirus, nu există niciun lucrător medical infectat.

De asemenea, premierul a anunțat că suntîn total 40 de persoane infectate cu coronavirus din focarul Poceaev. Mai mult, sunt doi preoți testați pozitiv. Este vorba de preotul care a organizat excursia la mănăstirea Poceaev, Ucraina și un preot al Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Chișinău.

Enlarge

pcoceaev
Infografic realizat cu datele de până la 25 martie 2019

Autoritățile au anunțat că 9 persoane au făcut testul repetat și ambele au fost negative. În următoarea săptămână, aceștia vor fi încă o dată testați. Dacă testele vor ieși negative și a treia oară, vom putea vorbi de încă 9 cazuri tratate.

UPDATE. 17:00

Sunt amânate examenele pentru cei mici

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suspendă desfășurarea Olimpiadelor Republicane la disciplinele de studiu până la data de 18 mai 2020 și amână desfășurarea testării candidaților la examenele naționale de absolvire, stabilite pentru perioada 30 martie-11 aprilie, pentru o perioadă care va fi anunțată suplimentar.

Prin urmare, examenele de absolvire a claselor primare vor fi amânate. De asemenea, vor fi amânate pretestările pentru clasele a IX-a și a XII-a.

AICI puteți vedea ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

UPDATE. 16:15

Compensații pentru tot satul

După ce a anunțat că cei care vor denunța vecinii care nu respectă carantina, vor primi remunerări oficiale, primarul satului Condrița a mai anunțat despre o măsură pe placul sătenilor. Andrei Donică spune că Primăria s. Condrița va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix (în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020. Potrivit primarului, compensații vor primi toți locuitorii s. Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.

Bugetul Primăriei Condrița, de exemplu, pentru anul 2019 a ajuns la 1 171 400 lei. Satul numără 595 de oameni, potrivit BNS.

Primăria s.Condrița, va compensa în mărime de 100% toate serviciile comunale casnice, inclusiv telefonul fix ( în afară de internet și TV), pentru lunile martie și aprilie 2020.Compensații vor primi toți locuitorii s.Condrița, din Bugetul Local al Primăriei Condrița, indiferent de statutul social: pensionar, invalid, angajat, șomer, student ș.a.STAȚI ACASĂ!Примэрия с. Кондрица объявляет о полном (100%) копенсировании коммунальных услуг, включая телефонную стационарную связь (исключая оплату услуг интернета и телевидения), за месяцы март, апрель 2020 года.Компенсация предназначается всем жителям с. Кондрица, из средств местного бюджета Примэрии с. Кондрица, независимо от социального положения : пенсионерам, инвалидам, рабочим, безработным, студентам, и т.д.

Geplaatst door Andrei Donică op Vrijdag 27 maart 2020

Primarul de Condrița Andrei Donică a venit cu un apel către locuitorii comunei de a-l informa telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată, prevăzută în sumă de 22 500 lei. Citește AICI mai multe detalii.

UPDATE. 14:30

O secție din cadrul Institutului
de Medicină Urgentă a fost închisă

Secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost închisă pentru carantină. Decizia a fost luată după ce un pacient internat cu ictus a fost confirmat cu COVID-19. Informația a fost confirmată de către Vasile Șovgur, șeful Departamentului Clinic de Medicină Urgentă, anunță publika.md.

Site-ul de știri Sănătatea.info scrie ieri, 26 martie, că un medic din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost testat pozitiv cu COVID-19. „Acesta a făcut gărzi la noi în Departamentul de Primiri Urgente, dar el face gărzi și la CNAMUP. Acum ne ocupăm de identificarea contacților”, a declarat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu. Potrivit managerului, după infectarea medicului, personalul medical și pacienții au fost izolați acasă.

„Pacientul cu AVC a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Cu toate că pacientul a fost izolat în salon aparte, în secția de boli cerebro-vasculare. După transferul pacientului, secția a fost supusă decontaminării totale, cu izolarea personalului și pacienților. Aceștia sunt izolați la domiciliu. În prezent secția lucrează în regim normal pentru pacienții STROKE și cei cu boli cerebro-vasculare”, a precizat Mihai Ciocanu, ieri înainte de a se închide una dintre secții.

UPDATE. 12:10

Anularea examenelor?
Ce spune Ombudsmanul Copilului

Într-o conferință de presă, deputatul PDM, Pavel Filip, a declarat că bacalaureatul și examenele de la sfârșitul treptei gimnaziale trebuie anulate, dacă elevii nu vor reveni în școli până la sfârșitul perioadei stării de urgență (15 mai).

De asemenea, s-a elaborat o petiție către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin care se cere anularea examenelor de bacalaureat. „Din cauza situației în țară, dorim adoptarea tehnicii din Olanda:  validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute de-a lungul anilor de liceu”, se arată în petiție.

Totuși, Ombudsmanul Copilului propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Ombudsmanul Copilului consideră inoportună desfășurarea pretestării candidaților la examenele naționale de absolvire, sesiunea de examinare 2020. Maia Bănărescu de asemenea propune elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Într-un demers adresat ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, pledează pentru renunțarea la mecanismul de pretestare în situația în care procesul de învățământ are loc la distanță. Acest exercițiu, în opinia Ombudsmanului Copilului, nu-și va atinge scopul și va provoca un stres suplimentar pentru copii. Scopul organizării pretestărilor este de a observa nivelul de pregătire a elevului pentru examenele naționale și pentru a-i arăta acestuia un model de test similar celui care va fi în cadrul evaluării finale. În condițiile instruirii la distanță nimeni nu poate garanta că elevul va rezolva testul respectiv de sine stătător sau nu va folosi surse din internet, astfel, rezultatul testării fiind din start compromis. Maia Bănărescu recomandă MECC plasarea pe site-ul ministerului și ale instituțiilor subordinate a modelelor de teste fără a efectua procedura de pretestare, cu stabilirea obligației pentru elevi de a soluționa sarcinile din teste.

De asemenea, Ombudsmanul Copilului consideră oportună elaborarea testelor pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materialului predat până la data de 2 martie 2020.

Maia Bănărescu își argumentează poziția prin faptul că procedura de studiere la distanță este una pilot pentru sistemul național de educație din Republica Moldova, eficiența acesteia urmează a fi evaluată din punct de vedere al corespunderii cerințelor educaționale și din domeniul protecției drepturilor copilului. Astfel, pentru a asigura o echitate socio-juridică pe segmentul evaluărilor naționale de absolvire pentru anul 2020, acestea urmează a fi elaborate doar în baza materialului care a reușit să fie predat până la intrarea în vigoare a măsurilor speciale instituite prin Hotărârea nr. 6 din 10 martie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 18 martie 2020.

UPDATE. 11:30

Credit de la FMI pentru diminuarea
impactului provocat de coronavirus

FMI a demarat procedura de acordare a creditului de 117 milioane dolari Republicii Moldova pentru diminuarea impactului provocat de COVID-19.

„În cazul Republicii Moldova, vorbim de un volum de finanţare RCF şi RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursaţi integral şi cât mai curând posibil”, transmite FMI, printr-un comunicat oficial.

Deputatul Igor Munteanu a comentat momentul.

Bun. FMI poate oferi prima contribuție pentru atenuarea impactului pandemiei în RM, prin RCF (Mecanismul de creditare…

Geplaatst door Igor Munteanu op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 11:25

Un medic infectat cu COVID-19 povestește ce s-a întâmplat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Într-o petiție online, medicul reanimatolog, Iulian Namolovan, cere autorităților ca în Comisia pentru Situații Excepționale să fie obligatoriu cel puțin 3 medici epidemiologi cu renume în țară și șefii spitalelor strategice. Ministrul Sănătății să fie numit un medic care cunoaște sistemul de sănătate. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcție imediat.

Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. În aceste momente critice pentru țară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii, pentru că ei sunt cei care au pregătirea și cunoștințele necesare cum să lupte și să învingă epidemia!

În Comisia pentru Situații Excepționale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juriști, 7 ingineri, 5 economiști, 4 reprezentanți ai structurilor de forță, 1 diplomat și 1 pedagog!

Ministerul Sănătății este condus de un jurist.

Cel mai mare spital din țară, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost decapitat” de Comisia pentru Situații Excepționale și ministrul sănătății, pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienții și să protejeze medicii, inclusiv pe mine, Iulian Namolovan, medic reanimatolog din acest spital”, scrie medicul în petiție.

În dimineața zilei de 23 martie, la sfârșitul gărzii de noapte, în secția cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus șefului meu că am febră. L-am rugat pe directorul nostru, prof. Anatol Ciubotaru să ne ajute să fim testați toți de urgență, pentru ca să nu devenim o problemă pentru cei din jur. Eu cu soția mea așteptăm un copil. Ea este însărcinată în ultima lună cu al doilea nostru copil, pe primul l-am pierdut la scurt timp după naștere… Dr. Ciubotaru a organizat prompt testarea noastră. A două zi am aflat că sunt infectat eu și alți 3 colegi.

Mulțumim prof. Ciubotaru că ne-a testat, izolat și a dispus imediat tratamentul nostru. Cine știe câte vieți a salvat cu această decizie…? Dar în aceeași zi, pe 24 martie ministrul sănătății, NEMEDIC, a prezentat acțiunile Directorului nostru ca încălcare a procedurilor și neglijență de serviciu în fața Comisiei pentru Situații Excepționale formată din NEMEDICI, care a decis să-l concedieze imediat. Decizia a fost anunțată de Prim-ministru, NEMEDIC și el.

Noul director numit a anunțat astăzi dimineața că spitalul nu va plăti testele medicilor și că fiecare din noi trebuie să-și plătească singuri asemenea analize, dacă insistă să fie testați. Nu am cuvinte.

Eu vreau să pot să ajut să fie tratați TOȚI pacienții cu COVID-19 și fără, eu vreau ca soția mea să fie sănătoasă și să avem un copil sănătos, eu vreau toți din această țară să fie sănătoși și ca pandemia cu COVID-19 să nu mai facă jertfe omenești. Din păcate, asemenea jertve vor fi, mai ales dacă deciziile importante le iau nespecialiștii, iar cei mai buni specialiști, așa cum este Directorul nostru, doctorul Anatol Ciubotaru, sunt dați afara pentru profesionalismul lor.

VĂ ÎNDEMN SĂ SEMNAȚI ACEASTĂ PETIȚIE pentru ca medicii să fie lăsați să își facă munca și să fie protejați, pentru că doar așa vă putem salva pe cît mai mulți.

Petiția poate fi văzută AICI.

UPDATE. 10:45

4 lucrători medicali din Spitalul
Raional Ialoveni, în carantină

După ce ieri s-a depistat un caz nou de coronavirus la Dânceni, Ialoveni, astăzi, administrația Spitalului Raional Ialoveni a decis să pună în carantină mai mulți lucrători medicali.

Pe 25 martie, persoana infectată a fost dusă cu ambulanța la Spitalul Raional Ialoveni. A contactat cu mai mulți medici, asistente medicale, infirmiere, fără protecție. Asta se întâmplă pentru că personalul medical din instituțiile medicale raionale nu dispune de echipamente speciale, care au fost repartizate doar instituțiilor strategice. A fost trimis la Chișinău să facă testul, iar testul a ieșit pozitiv”, a anunțat avocata Olga Diaconu.

Directorul Spitalului Raional Ialoveni, Mihail Cotovan, a confirmat informația. „Un medic, o asistentă medicală, un felcer și o infermieră sunt izolați la domiciliu. Pacientul a fost identificat la secția de internare cu febră și tuse. A fost examinat și ulterior a fost expediat cu salvarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, a explicat specialistul.

Primara satului Dănceni, Ialoveni, Victoria Butuc-Guranda, a confirmat cazul și a îndemnat ca oamenii să rămână acasă, iar în caz contrar, polițistul de sector va pune amenzi.

⛔⛔⛔Din păcate cazul suspect din localitate a fost confirmat!Persoana dar și membrii familiei au fost în contact cu mai…

Geplaatst door Victoria Butuc – Guranda op Donderdag 26 maart 2020

În raionul Ialoveni sunt confirmate 10 cazuri de COVID-19.

Stimați cetățeni, după cum ați aflat și de la Știri, astăzi avem deja confirmate 10 cazuri de infectare cu Covid-19 in…

Geplaatst door Consiliul raional Ialoveni op Vrijdag 27 maart 2020

UPDATE. 10:20

Avocatul Poporului va reduce cheltuielile
cu aprox. 1 mln. lei pentru lupta cu COVID-19

Reducerea alocațiilor pentru Oficiului Avocatului Poporului cu aproximativ un milion de lei este posibilă grație revizuirii compartimentelor de cheltuieli destinate procurărilor de bunuri materiale și echipamente, deplasărilor în interes de serviciu, organizării unor activități planificate de instituție în anul de referință întru realizarea atribuțiilor Avocaților Poporului.

Avocații Poporului și echipa Oficiului Avocatului Poporului dau curs apelului Președintelui Republicii Moldova și cheamă instituțiile publice să-și revadă bugetele pentru anul curent în scopul de a identifica resurse care să fie îndreptate spre combaterea pandemiei de COVID-19 sau a urmărilor crizei cauzate de aceasta.

UPDATE. 9:45

Al doilea deces cauzat de COVID-19
și 33 persoane în stare gravă

A decedat încă o pacientă. Potrivit minstrei Viorica Dumbrăceanu, femeia este din domeniul asistență medicală urgentă prespitalicească. Avea 79 de ani și suferea de insuficiență cardiacă și diabet. A fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pe 19 martie, însă pe 24 martie a fost transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, pentru că i se agravase starea de sănătate.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

25 – în stare gravă

60 – stare medie

44 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internate 10 persoane: doi maturi și opt copii.

4 – stare medie

6 – stare satisfăcătoare

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate 10 persoane.

2 – gravitate medie

8 – evoluție gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt internate 14 persoane.

4 – stare medie

10 – stare satisfăcătoare

La Institutul Mamei și Copilului este internată o mamă în stare medie.

În total, astăzi avem 177 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Ieri seara (26 martie), după ședința Comisiei Situații Excepționale din 26 martie 2020, premierul Chicu a declarat că începând de astăzi (27 martie), moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea.

De asemenea, și ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Foto simbol: Washingtonpost.com

Sănătate

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu aceeași infecție. Cu toate acestea, nu există date suficiente care să demonstreze eficiența plasmei. Chiar și puținele cifre prezentate de două spitale din Moldova nu o demonstrează. 

Dar plasma va fi în continuare folosită în cadrul tratamentului, pentru că ar fi printre ultimele remedii cu care doctorul încearcă să salveze pacientul.

PE LUNG

Oamenii de știință de pe întregul glob lucrează asiduu asupra unei strategii eficiente de tratament. Deocamdată, lupta cu Covid-19 se rezumă la tratarea simptomelor, îngrijiri paliative și mai ales măsuri preventive. 

Unul dintre tratamentele posibile existente este transfuzia de plasmă de la pacienții care s-au tratat de coronavirus. 

 „În organismele persoanelor sănătoase s-au produs substanțe biologic active numite anticorpi. Anticorpii sunt foarte activi și recunosc unde se află în organism virusul. Îl găsesc și-l dezarmează sau îl neutralizează. Astfel, printr-o metodă activă concentrația de viruși în organismul pacientului grav și foarte grav se reduce considerabil”, explică directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, cum plasma convalescentă îi poate trata pe pacienții grav bolnavi de COVID-19.

Cu toate acestea, încă nu există date suficiente care să demonstreze eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă. Pe 24 aprilie a fost administrată prima transfuzie de plasmă convalescentă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Astfel, au fost administrate 131 doze de plasmă convalescentă. 

De aceasta au beneficiat 57 pacienți, dintre care: 

13 au fost vindecați

14 au decedat

5 și-au ameliorat starea

25 continuă tratamentul

Enlarge

la
Foto: MSMPS

În cadrul Institutului de Medicină Urgentă au fost administrate 15 doze de plasmă convalescentă. 

Din 7 persoane în stare gravă, 

2 pacienți au stare de ameliorare

5 pacienți au decedat.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Șefa Secției Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Galina Chiriacov, a fost întrebată, în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, dacă tratamentul cu plasmă este salvator. E discutabil… Sunt maladii în care ajută. E un fel de tratament al disperării. E printre ultimele remedii prin care medicul încearcă să salveze pacientul”, a spus specialista.

Terapia cu plasmă convalescentă a fost eficientă în timpul focarelor de SARS în 2002/2003, H1N1 în 2009 și MERS în 2012. 

Enlarge

plasma
Foto: MSMPS

Un studiu exploratoriu anterior asupra SARS și gripei severe efectuat în 2014, care a inclus 32 de studii separate, a identificat o reducere a ratei mortalității după transfuzie. Studiul a arătat riscuri de mortalitate reduse după terapia cu plasmă convalescentă, comparativ cu tratamentul placebo sau fără tratament. Un studiu retrospectiv la 19 pacienți infectați cu SARS a arătat mortalitate redusă, precum și o ședere mai scurtă în spital după transfuzia de plasmă convalescentă, se arată într-un articol publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA. Centrul are scopul să dezvolte noi tehnologii informaționale care să ajute la înțelegerea proceselor moleculare și genetice fundamentale care controlează sănătatea și bolile.

Persoanele vindecate de COVID-19 care vor să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, nu suferă de boli cronice, are cel puțin 14 zile de însănătoșire completă.

Citește mai departe

Externe

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

Publicat

pe

De către

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de soția sa și o echipă de medici de la Hospital de Mar din Barcelona, Spania

Pacientul a spus că este „încântat” de acest tratament și că astfel a sărbătorit faptul că testul de Covid-19 a venit, în sfârșit, negativ.

Aceste ieșiri terapeutice pe plajă, care fac parte dintr-un program de umanizare a unității de terapie intensivă a spitalului, au fost întrerupte în timpul perioadei mai dificile a pandemiei, dar au putut fi reluate odată cu ameliorarea situației. 

Reprezentanții spitalului au declarat că acest tratament „îi ajută mult pe pacienți pentru că le permite să intre din nou în contact cu realitatea”.

Pacientul, care a fost internat pe 9 aprilie, a petrecut jumătate de oră pe plajă, împreună cu soția lui și cu o echipă de medici care au avut grijă atât de pacient, cât și de securitatea pietonilor care se plimbau pe faleză în acel moment.

Sura: elperiodico.com

Sursa foto: GETTY IMAGES / DAVID RAMOS

Citește mai departe

Social

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

223 de cazuri noi. Bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 9 018 de persoane

223 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Alte 223 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 11 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1 449 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9 018 cazuri.

Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 22 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 7, asistenți medicali – 10, personal auxiliar – 5.

Până la ora actuală, 5 009 persoane au fost tratate.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Deces 315: Femeie de 78 ani, din Sîngerei. Internată la data de 29 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: cancer ovarian gr. IV, canceromatoză, ascită, pleurezie bilaterală.

În cadrul briefingului de prezentare a datelor, secretarul de Stat, Constantin Rîmiș a reiterat apelul său către populație: “Adaptarea treptată a măsurilor de restricție, nu înseamnă sfârșitul pandemiei. De fiecare dintre noi, depinde cât de ușor și sigur vom trece peste această perioadă dificilă”.

Expert: Carantina a prăbușit piața valutară

Expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță susține că Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică, iar lucrul acesta se vede pe piața valutară și în mod special prin vânzările de valută ale persoanelor fizice, care în două luni de carantină au înregistrat cea mai profundă cădere din istoria Republicii Moldova.

„În perioada martie – aprilie avem o prăbușire a pieței valutare față anul precedent. Persoanele fizice au vândut 350 mil. USD față de 560 mil. USD. Asemenea cădere nu a mai fost înregistrată din 2009. Practic, cetățenii nu au vândut valută în lunile menționate. Explicația este că moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei. Astfel, cel mai mic volum de valută vândut a fost înregistrat în aprilie 2020 – 135 milioane USD, cel mai redus volum din ultimii zece ani. Un volum slab al vânzărilor de valută a fost anii 2015, 2016 – ca urmare a crizei bancare – 175 mil. USD”, a menționat Ioniță.

Un alt element care explică volumul scăzut al vânzărilor de valută, potrivit lui Ioniță, este că populația nu a avut consum în lunile martie – aprilie. Potrivit expertului, aici avem două explicații: nu au lucrat majoritatea unităților de comerț nealimentare, ori aceste bunuri reprezintă peste 40% din cheltuielile populației. A doua explicația este că pe timp de criză populația își schimbă brusc comportamentul. Un detaliu este scăderea de două ori a vânzărilor de automobile noi. Oamenii care au un venit stabil se dezic de acest lucru deoarece suntem în criză și nu le arde a mașini. Asta după ce am avut câțiva procurările de automobile întrecea cu mult media europeană.

265 de pacienți sunt în stare gravă. Au fost anunțate alte patru decese

265 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 19 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 648 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 109 persoane cu suspecție la COVID-19, a anunțat în dimineața zilei de astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 8 795 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 019 în Transnistria.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 691 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-399, farmaciști-21, asistenţi medicali-667, felceri-89, personal auxiliar-515 persoane.

În ultimele 24 de ore 146 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 5009.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Este vorba despre patru bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 73 de ani.

Deces 311: Bărbat de 61 ani, din raionul Ștefan-Vodă. Internat, în stare gravă, la data de 1 iunie, la Spitalul Raional Ștefan- Vodă. Comorbidități: hipertensiunea arterială.

Deces 312: Bărbat de 67 ani, din raionul Orhei. Internat la data de 26 mai, la Spitalul Clinic Republican. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 313: Bărbat de 73 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 2 iunie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 314: Bărbat de 45 ani, din mun. Chișinău. Internat la data de 12 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: osteosarcom, ganglioni limfatici paraaortali, intoxicație endogenă canceroasă avansată.

Din 15 iunie se reiau cursele aeriene regulate de pasageri

Începând cu 15 iunie, sunt reluate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri. O hotărâre în acest sens a fost luată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Potrivit deciziei, Aeroportul Internațional Chișinău va asigura:

– organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare: verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială;
– dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Operatorii aerieni naționali și străini vor asigura:

– respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri;
– informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare;
– imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

Operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura:

– transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare;
– dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale.

Primăria din Comrat, în carantină

Primăria din Comrat a intrat în carantină pentru două săptămâni, după ce doi consilieri locali au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat primarul municipiuluiui Serghei Anastasov pentru Gagauzinfo.md

Potrivit lui, alți câțiva consilieri municipali, dar și lucrătorii primăriei au simptome precum febră și tuse.

„Nu lăsăm pe nimeni să intre în clădirea primăriei, toți angajații au intrat în carantină timp de două săptămâni. Zilele de audienţe au fost anulate. Anterior, am decis să desfăşurăm şedinţele online, fără vizitatori. Și deși unii consilieri au cerut anularea acestei decizii şi chiar s-au adresat în instanţe, viaţa a demonstrat că decizia a fost corectă. Numărul de cazuri putea fi mai mare “, a spus Serghei Anastasov.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe9 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social10 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930