Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 20:10

Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea. De asemenea, și ziua și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari, a declarat premierul Ion Chicu după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”.

Ora 17:50

28 cazuri noi de coronavirus au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, în urma procesării a 134 de probe. Din cele 28 de cazuri noi de COVID-19 trei sunt de import, iar 25 cu transmitere locală, a anunțat în cadrul unui briefing Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, numărul bolnavilor cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 177.

La același briefing, președintele Igor Dodon a menționat că propune Comisiei pentru Situației Excepționale să declare săptămână vitoare libera pentru angajații din instituțiile publice. De asemenea, ca ieșirea din casa, pe timp de noapte, să fie interzisă, iar toți moldovenii care revin în țară să fie obligați să procure poliță de asigurare medicală.

Ora 16:30

Începând cu data de 27 martie, Serviciul Fiscal de Stat în comun cu Inspecția Financiară va desfășura zilnic verificări la farmacii. Aceasta ca urmare a sesizărilor multiple parvenite din partea societății privind majorarea prețurilor de comercializare a produselor social importante (măști medicinale, mănuși medicinale, dezinfectanți medicali),

Ora 16:00

 Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a prezentat pe pagina sa de Facebook două înregistrări video din interiorul instituției, acolo unde sunt tratați pacienții cu COVID-19. 

Ora 15:45

Toate zborurile regulate de pasageri sunt suspendate până pe 15 mai 2020, ora 23:59.

Ora 15:00

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că, în pofida stării de urgență declarate, declarațiile de avere și interese personale anuale, pentru anul 2019, urmează a fi depuse până la 31 martie curent . așa cum prevede norma legală.

Ora 14:05

Numărul lucrătorilor medicali confirmați cu COVID-19 se ridică la 10. În doar două zile 7 lucrători medicali sunt confirmați cu COVID-19. 6 cazuri sunt înregistrate în raioane și unul în Chișinău, potrivit Ministerului Sănătății, informează Sănătate INFO.

Cinci dintre aceștia sunt de la Serviciul Salvării din Soroca. Totodată, un medic de la Institutul de Medicină Urgentă este, de asemenea, confirmat cu COVID-19.

Ora 13;30

Președintele Igor Dodon solicită tuturor instituțiilor statului să-și reducă cheltuielile, pentru ca resursele financiare economisite să fie direcționate pentru lupta cu COVID-19. Președinția urmează să reducă cheltuielile cu peste 4 milioane lei.

Ora 13:00

300 de militari în termen şi pe contract şi 32 de unităţi de tehnică militară din dotarea armatei, împreună cu echipajele de polițiști și carabinieri, se află în mai multe localități din țară, pentru a patrula şi monitoriza respectarea măsurilor impuse de autorități.

Ora 11:40

Compania Air Moldova a anunțat că suspendă toate zborurile pînă la data de 15 mai 2020 ora 23:59.

Ora 11:11

439 de moldoveni au revenit acasă în ultimele 24 de ore. Pentru transportarea acestora în R.Moldova, autoritățile au asigurat zboruri charter din Anglia și Franța, dar și un culoar tranzit din Federația Rusă.

Ora 10:30

Ministerul Educației a anunțat că perioada de suspendare a procesului educațional  se va prelungi pe toată perioada stării de urgență, adică până pe 15 mai.

Ora 10:00

Autoritățile au decis să activeze două spitale regionale, unde vor fi internate persoanele suspecte sau infectate cu COVID -19.  Este vorba de spitalul republican din Bălți și spitalul din Comrat, a anunțat la briefingul de dimineața ministra Sănătății, Municii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.  

„Sunt două spitale regionale, pe care punem o miză foarte mare și le implicăm în acest circuit ce vizează persoanele suspecte sau infectate cu COVID-19 . Spitalele sunt pregătite, personalul a fost instruit, ieri instituțiile medicale  au ridicat echipamente pentru protecție individuală. Persoanele care sunt suspecte sau confirmate cu COVID-19 vor urma tratamentul în instituțiile medicale respective”, a declarat ministra.

PE LUNG

UPDATE. 20:10

„Creșterea numărului de pacienți în fiecare zi ne vorbește că la data de 10 aprilie putem atinge cifra de 2 000 de infectați. Dacă ajungem la acest număr sistemul medical  va fi pus la grea încercare.. Am văzut evoluțiile în ultimele săptămâni în alte țări, care au investit în sistemele lor medicale, cum ar fi Italia, Franța și Spania, și care nu fac față provocărilor. Evident și sistemul nostru nu va face față… Am rugat colegii să găsească spații alternative de acomodare a noilor pacienți, inclusiv hoteluri, săli, etc, dar acestea vor fi spitale improvizate, fără un nivel de asistență medicală pe care îl avem acum. Depășirea numărului de 3000-4000 de afectați va însemna ca nu vom putea acorda asistență medicală tuturor. Dacă vom fi iresponsabili, vor muri mulți”, a declarat Ion Chicu.

UPDATE. Ora 17:50

Alte 28 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore, potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Printre cele 28 de cazuri noi sunt și cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican, care anterior au fost testați la un laborator privat.

Viorica Dumbrăveanu a mai spus la briefing că 25 de pacienți internați la Spitalul „Toma Ciorbă” nu mai prezintă semne clinice de îmbolnăvire, dar rămân internați pentru că testele au arătat că încă mai sunt infectați cu COVID-19. 

La același  briefing, președintele Igor Dodon a anunțat că propune Cimisiei pentru Situației Excepționale adoptarea  unor noi măsuri de combatere a COVID-19.  Astfel, se propune ca toți medicii din Republica Moldova, care luptă în prima linie pentru a identifica și a trata infecția cu coronavirus, să fie testați gratuit la coronavirus. Estimativ, este vorba de circa 10 000 de medici. De asemenea, testarea urmează să fie organizată și pentru colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și pentru cei de la Poliția Frontieră.

În plus, se propune ca moldovenii care revin de peste hotare să fie obligați să procure poliță de asigurare medicală. Excepție se va face pentru copii și persoanele în etate. Totodată, toți moldovenii care revin în țară ar putea fi testați contra COVID-19. 

„Propunem ca săptămână vitoare să fie declarată săptămână libera pentru angajații din instituțiile publice, cu păstrarea salariului.  Urmează să vedem cum vom face cu cei de la privat”, a mai spus Igoor Dodon.

Șeful statului a mai propus ca ieșirea cetățenilor din casa, pe timp de noapte, să fie interzisă. 

UPDATE. Ora 16:30

Începând cu data de 27 martie 2020, Serviciul Fiscal de Stat în comun cu Inspecția Financiară va desfășura zilnic verificări la farmacii, unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, pentru a verifica respectarea modului de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante.  SFS informează că în cazul care consumatorii vor constata o majorare a prețurilor la mărfurile social importante, față de perioadele anterioare, informația poate fi comunicată la Linia Centrului de apel al Serviciului Fiscal de Stat 0 8000 1525.

Autoritatea fiscală precizează că monitorizează zilnic activitatea a 812 farmacii, privind prețurile de livrare a produselor social importante. Ca urmare a acțiunilor întreprinse, au fost efectuate 54 controale fiscale, în urma cărora au fost stabilite 6 cazuri de încălcare fiscală.

UPDATE. Ora 16:00

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a decis să publice două înregistrări video din interiorul instituției, acolo unde sunt tratați pacienții infectați cu COVID-19.

„După cum puteți vedea, medicii noștri sunt echipați corespunzător în timpul intervențiilor, iar pacienții primesc tratamentul prescris”, se arată în mesajul instituției.

UPDATEOra 15:45

„În baza deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și directiva Autorității Aeronautice Civile din 25.03.2020, toate zborurile regulate de pasageri sunt suspendate până pe 15 mai 2020, ora 23:59”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook al Aeroportului Internațional Chișinău.

Pasagerii, care au procurat bilete pentru această perioadă, sunt rugați să contacteze companiile aeriene care urmau să opereze zborurile pentru a afla mai multe detalii.

UPDATE. Ora 15:00

„Autoritatea Națională de Integritate reiterează termenul-limită de depunere a declarațiilor de avere și interese personale anuale, pentru anul 2019, care expiră la 31 martie curent, specificând faptul că, în pofida stării de urgență declarate, careva derogări de la norma legală nu au fost instituite de către organul abilitat”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, pe perioada stării de urgență, ANI a dispus suspendarea accesului persoanelor străine în sediul Autorității Naționale de Integritate. Interacțiunea cu persoanele juridice și fizice se va face prin utilizarea legăturii telefonice, corespondenței scrise sau a celei electronice. De asemenea, au fost suspendate concursurile demarate, activitățile de organizare și participare la întruniri, ședințe, audiențe și citări de persoane.

UPDATE. Ora 14:05

Lucrătorii medicali și pacienții dintr-o secție a Institutului de Medicină Urgentă, în carantină din cauza COVID-19. Numărul lucrătorilor medicali confirmați cu COVID-19 se ridică la 10, informează Sănătate INFO. În doar două zile 7 lucrători medicali sunt confirmați cu COVID-19.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu a confirmat pentru Sănătate INFO că un medic este bolnav. „Acesta a făcut gărzi la noi în Departamentul de Primiri Urgente, dar el face gărzi și la CNAMUP. Acum ne ocupăm de identificarea contacților”.

Managerul a precizat că cel mai probabil medicul s-a infectat de la un pacient, care a fost adus la Institut cu accident vascular cerebral (AVC). Însă din acest motiv personalul medical și pacienții au fost izolați la domiciliu.

UPDATE. Ora 13:30

„Pentru a depăși efectele provocate de criza COVID-19, urmează ca instituțiile statului să vină cu propuneri concrete de diminuare a bugetelor de cheltuieli, astfel încât să putem direcționa o cât mai mare parte a resurselor financiare către lichidarea consecințelor crizei respective”, a declarat președintele Igor Dodon.

Șeful statului a anunțat că „ la nivel de Președinție” a fost finalizat un prim plan de reducere a cheltuielilor cu peste 4 milioane lei. Este vorba despre sistarea achizițiilor care nu sunt absolut necesare, reducerea bugetului pentru deplasări și a primelor pentru personal, precum și tăiate alte costuri.

UPDATE. Ora 13:00

Ministerul Apărării a anunțat că xirca 300 de militari în termen şi pe contract şi 32 de unităţi de tehnică militară din dotarea armatei, împreună cu echipajele Inspectoratului Național de Patrulare şi Inspectoratului General de Carabinieri, se află în mai multe localități din țară, pentru a patrula şi monitoriza respectarea măsurilor impuse de autoritățși pentru a informa cetățenii despre riscurile răspândirii și îmbolnăvirii cu virusul COVID- 19.

Echipele mixte de militari, poliţişti şi carabinieri asigură respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență.

De asemenea, militarii şi carabinierii monitorizează situaţia în staţii şi unităţile de transport public pe teritoriul oraşelor Chişinău, Cahul şi Bălţi, iar alte echipaje comune inspectează localitățile raioanelor Cahul, Hîncești, Sîngerei și Bălți.

UPDATE. Ora 11:40

Compania aeriană Air Moldova a anunțat că  suspendă toate zborurile până la data de 15 mai 2020 ora 23:59. Pentru pasagerii care au procurat bilete, compania propune următoarele opțiuni:

* Schimbul gratuit de dată pentru aceeași destinație până la 24 octombrie 2020
* Rambursarea conform regulilor tarifului biletului procurat.

UPDATE. Ora 11:11

Poliția de Frontieră a anunțat că 439 de conaționali au revenit acasă în ultimele 24 de ore, fiind asigurate, de către autoritățile naționale, zboruri charter din Anglia și Franța, dar și un culoar tranzit din Federația Rusă.

Moldovenilor eveniți în țară li s-a măsurat temperatura și li s-a solicitat includerea datelor de contact corecte în fișele epidemiologice. La fel, ei au fost informați despre sancțiunile prevăzute de lege odată cu încălcarea regimului de autoizolare și li s-a reamintit îndemnul că în această perioadă să evite deplasările, întâlnirile cu rudele, prietenii sau alte activități care nu sunt urgente.

Prin tranzitarea teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat 10 mijloace de transport care au transportat 35 de cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară două rute charter din Anglia și din Franța, fiind aduși acasă 404 cetățeni moldoveni.

UPDATE.Ora 10:30

 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul privind prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, pe toată durata stării de urgență.

Conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile vor trebui să asigure organizarea procesului educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale,

Ora 10:00

Viorica Dumbrăveanu a menționat că este necesar de a activa cele două spitale regionale , pentru a evita transportările pacienților și de a descărca activitatea spitalelor din Chișinău.

Până în prezent, în lupta cu COVID-19 erau identificate patru instituții strategice: Spitalul Toma Ciorbă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de boli contagioase pentru copii și Institutul Mamei și Copilului. Ulterior, s-a decis activarea și Spitalului Ministerului Sănătății din Chișinău.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că dacă vor exista cazuri grave în teritoriu, pacienții vor fi aduși la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Femeile gravide și copii, de asemenea, vor fi aduși la spitalele din Chișinău. 

Totodată, ministra Sănătății a precizat că până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 149 de cazuri de infecție cu COVID-19. 49 de cazuri sunt de import și 100 de cazuri sunt cu transmitere locală.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că 28 de persoane cu COVID-19 se află în stare gravă – 25 se află la Spitalul „Toma Ciorbă”, iar trei la Spitalul Clinic Republican.

Astfel, la Spitalul Clinic de Boli Infecțiose „Toma Ciorbă”, 25 de persoane sunt în stare gravă, 73 de persoane au o stare medie, alte 25 au o stare satisfăcătoare.

La spitalul Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, sunt internate 10 persoane cu gravitate medie.

La Spitalul Clinic Republican, sunt internate patru persoane, trei dintre care în stare gravă.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 – conectați la respirație asistată 

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 sunt conectați la respirație asistată

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că 346 de pacienți sunt în stare gravă, dintre 27 care  pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 998 sunt stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 au fost internate 78 persoane cu suspecție la COVID-19.

Alte 265 persoane au fost tratate şi externate. În total, 13 298  persoane au fost tratate de COVID-19

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Numărul victimelor răpuse de noul Coronavirus a ajuns la 658.

Studentă antrenată în lupta cu COVID-19: Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte

„Să fiu sinceră, e îngrozitor. Cu toţii aşteptam ca numărul de pacienţi să scadă, dar el creşte în continuare şi avem din ce în ce mai multe internări”, a povestit pentru IPN Mariana Covali, studentă, care activează ca asistentă medicală în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din capitală.  Tânăra crede că și echipamentele impuse de situație creează o barieră psihologică între pacient şi lucrătorul medical. „Pacienţii sunt la fel de înfricoşaţi, cum de fapt suntem şi noi”. Cele mai dificile au fost primele ture, își amintește Mariana. „Pentru că nu ştiam ce ne aşteaptă şi asta ne crea un sentiment de spaimă”. Circa 400 de studenţi din totalul de 3460 de studenţi naţionali sunt antrenaţi ca asistenţi medicali în cadrul instituțiilor medicale din capitală.

Profesorii și elevii vor avea acces gratuit la instrumentele Google pentru Educație

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și gigantul american Google vor iniția un parteneriat care va asigura accesul gratuit pentru profesorii și elevii din Republica Moldova la tehnologiile și instrumentele Google pentru Educație, din pachetul G Suite, care facilitează predarea, învățarea, evaluarea și interacțiunea participanților la procesul de studiu, inclusiv la distanță, oferind o platformă securizată și eficientă pentru sistemul educațional din Moldova. Printre tehnologiile Google de care vor beneficia profesorii și elevii din Moldova figurează Google Classroom – interacțiunea între profesori și elevi, Google Meet – organizarea lecțiilor video online, Google Drive – stocarea materialelor pe Cloud și colaborare, Google Sites – organizarea și prezentarea temelor, precum și alte aplicații utile procesului de studiu. Reamintim că ministrul Igor Șarov a prezentat șapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021, patru dintre care presupune lecții online.

Citește mai departe

Social

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Publicat

pe

De către

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare a fost înregistrat la 31 ianuarie. Mulți au învinuit autoritățile ruse că ascund numărul real de infectați pentru a demonstra că se descurcă mai bine decât toate țările europene care aveau tot mai puține locuri libere în spitale. Când numărul cazurilor a depășit câteva sute, autoritățile s-au văzut nevoite să întocmească o bază de date și să anunțe o serie de restricții.

„Dacă la început cu toții percepeam pandemia ca pe o glumă, mai târziu ne-am schimbat părerea când am văzut ce se întâmplă în celelalte țări”, povestește Victor Gnatiuc, moldovean stabilit în Sankt Petersburg. El spune că prima reacție a autorităților la răspândirea pandemiei a fost să le spună oamenilor să stea o săptămână acasă. „Lucrau doar uzinele alimentare. În rest, era liniște în jur. Toți stăteau în case”, își amintește bărbatul. Ulterior, săptămâna de stat acasă a fost prelungită cu altele două, apoi încă una și în țară a fost anunțată stare de urgență. Au fost închise hotarele, școlile și grădinițele, centrele comerciale, întreprinderile mici și mijlocii. Cu toate acestea, numărul celor infectați cu COVID-19 creștea zilnic. Au început să se contamineze și angajații sistemului medical. Unii dintre ei s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecție corespunzătoare, iar trei au decedat în circumstanțe ciudate: alunecând și căzând peste geam, de la etaj. 

Pandemia în Rusia

Cum arată pandemia în alte țări, aflăm aici.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 14 juli 2020

Victor Gnatiuc povestește că la mijlocul primăverii a „făcut cunoștință” și el cu COVID-19. „Două săptămâni a durat tratamentul”, povestește el. Dacă în primele zile avea puțină febră și se simțea slăbit, în ziua a noua și a zecea de tratament avea frisoane și crampe musculare. Nici nu mai avea poftă de mâncare. „Am mai fost răcit, dar niciodată nu a durat decât vreo trei zile. Acum a fost mai grav. Timp de două zile mă simțeam atât de rău… Stăteam cu telefonul în mână că în caz de ceva să sun la ambulanță”, își amintește el. Când a revenit la fabrică, râde că toți se uitau la el ca la o barză neagră. „Important e să-ți dai seama că nu e o boală venerică sau e ceva rușinos. Da, te-a ajuns, te-a infectat, te-ai tratat. Poate că ai căpătat o careva imunitate și pe urmă te simți bine, dar ai nevoie de ceva timp ca să treci de bariera aceasta psihologică și după ce o treci redevii un membru normal al societății”, spune Victor. 

La începutul lunii mai, autoritățile ruse au decis ca oamenii să poarte măști în spațiul public. Ulterior, a fost introdus un program de plimbări pentru locuitorii Moscovei. Aceștia având posibilitatea să iasă din case de trei ori pe săptămână, între orele 9:00 și 21:00. La începutul lunii iunie au fost anulate mai multe restricții. Pe 5 iunie, autoritățile din Moscova au spus că cea mai severă perioadă de restricții a rămas în urmă. Au fost deschise saloanele de frumusețe, sălile de sport, piscinele și terasele. La 3 iulie, Rusia a început negocierile cu alte țări pentru deschiderea frontierelor. Acum oamenii poartă măști doar în spațiile închise și în transportul public, fără să uite să păstreze distanța de 1m. 

În aceste cinci luni de pandemie, în Rusia au fost înregistrate circa 714 mii de infectați cu COVID-19, dintre care peste 11 mii au decedat.  

Citește mai departe

Social

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

269 cazuri noi de infectare cu COVID-19

269 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 7 în Transnistria. Un caz este de import (Federația Rusă), restul- cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 789 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 708 cazuri.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că în total, până la ziua de astăzi, s-au tratat 13 033 persoane. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Acestea pe lângă alte trei înregistrate în această dimineață. Numărul victimelor a ajuns la 655.

UE și OMS au oferit R.Moldova unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu COVID-19

Unul dintre cele mai mari ajutoare umanitare pentru lupta cu COVID-19, ce conține măști medicale și respiratoare, ochelari și halate de protecție,  a sosit astăzi în țară. Livrarea a 1,5 milioane unități de echipamente personale de protecție, finanțate de Uniunea Europeană și procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conține 1 210 000 măști medicale, 348 000 respiratoare N95, 16 200 ochelari de protecție și 36 000 halate de protecție. Toate echipamentele livrate corespund standardelor de calitate și siguranță și sunt destinate lucrătorilor medicali din prima linie din instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului. Acesta este primul lot cu echipamente personale de protecție, în țară urmând să ajungă și alte echipamente de protecție – 330 000 de mănuși și dispozitive medicale – 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12 000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de EURO.

17 cazuri de COVID-19 la Mănăstirea din Chițcani. Un preot a decedat, iar un călugăr a fugit

17 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate la Mănăstirea Noul Neamț din satul Chițcani, anunță presa de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, un preot a decedat din cauza complicațiilor survenite în urma infectării. Totodată, unul dintre călugării de aici a încălcat regimul de carantina și a părăsit mănăstirea. Acesta era infectat cu COVID-19. Locul aflării acestuia nu a fost stabilit. Reprezentanții Tiraspolului susțin că au anunțat autoritățile de la Chișinău despre acest caz.

Familiile medicilor decedați de COVID-19 vor primi ajutor financiar de până la 100 mii lei în Găgăuzia

Găgăuzia: Familiile lucrătorilor medicali, decedați de COVID-19, vor primi ajutor financiar de până la 100 mii lei din bugetul local. Decizia a fost luată la ședința Comitetului Executiv de la Comrat. Astfel, familiile lucrătorilor medicali cu minori vor primi câte 100 000 de lei. În restul cazurilor vor fi alocate câte 50 000 de lei. Până acum, în Găgăuzia au decedat patru lucrători medicali, scrie Gagauzinfo.md.

Vinăriile din țară încep să-și deschidă ușile pentru oaspeți

Una câte una, vinăriile din țară au început să-și redeschidă ușile și să primească vizitatori. Cu respectarea
tuturor măsurilor de siguranță, de la distanța socială și până la dezinfectarea lucrurilor, unele crame și-
au adaptat meniul, altele au limitat numărul de oameni care se pot afla concomitent în același loc. În acest context,  Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) a lansat un challenge pe rețelele de socializare, la care oricine poate lua parte. Pentru aceasta este necesar să: Postezi o poză de la una din vinăriile din țară pe care ai vizitat-o. Pozele pot fi distribuite pe pagina ta personală de Facebook sau Instagram; Scrii un text scurt despre cum te-ai simțit acolo și ce amintiri ai de la acea vinărie, iar textul trebuie să fie însoțit de hashtagul #revincudrag ; Adaugi link-ul de la postarea ta în comentariile concursului de pe pagina de Facebook Wine of Moldova și poți câștiga un set de 3 vinuri produse de vinificatorii moldoveni.

358 de pacienți sunt în stare gravă. Trei persoane au decedat

În dimineața zilei, Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat că 358 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 27 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 1001 pacienți sunt în stare de gravitate medie. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 439 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1321 în Transnistria.

Alte 240 persoane au fost tratate şi externate. În total, 13 033  persoane au fost tratate de COVID-19.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 652.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social5 ore în urmă

15 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 346 de pacienți sunt în stare gravă. 27 – conectați la respirație asistată 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Ecologie21 de ore în urmă

„Dacă vrei să faci o faptă bună, sortează plasticul”

Probabil ai auzit deja despre „iulie fără plastic”, dar știi ce înseamnă? De unde vine? Și ce trebuie să faci...

Social23 de ore în urmă

Pandemia în Rusia: „COVID-19 nu e ceva rușinos”

Rusia a fost una dintre țările care a ales să nu recunoască impactul real al pandemiei. Primul caz de infectare...

SocialO zi în urmă

14 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 269 cazuri noi de infectare și șase decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Alegeri2 zile în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Social2 zile în urmă

Trei știri bune din Moldova: rezerve locale pentru iarnă, cetatea Sorocii în imagini și clătite olandeze la Chișinău

Umple-ți borcanele la Cămara Fest În fiecare sâmbătă de august în Scuarul Catedralei Mitropolitane va fi organizat un târg al...

Opinii2 zile în urmă

Viorica Ataman: „Turismul din Moldova nu-i tocmai child-friendly”

Viorica Ataman e una dintre cele mai bune cunoscătoare a destinațiillor autohtone, a colindat Republica Moldova în lung și în...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică6 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

DivertismentO săptămână în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică2 săptămâni în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031