Connect with us
"
"

Social

LIVE TEXT/ 16 cazuri noi de COVID-19. Numărul bolnavilor a ajuns la 125

Publicat

pe

PE SCURT

Ora 19:35

Începând de mâine, transportul public din Chişinău şi Bălţi va funcționa fără prezența taxatorilor, ceea ce înseamnă întreprinderile muncipale respective vor presta aceste servicii fără a percepe bani de la pasageri, a declarat premierul Ion Chicu după şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale. „Introducem aceste acțiuni pentru a limita contactul taxatorilor și pasagerilor”, a menționat premierul.

Potrivit oficialului, în stațiile de transport public vor fi amplasați polițiști pentru a asigura respectarea cerințelor de combatere a noului tip de coronavirus, iar conducătorii auto nu vor avea voie să ia pasageri decât pe scaune.

Ora 17:30

În Republica Moldova au fost înregistrate alte 16 cazuri noi de infecție cu coronavirus. Astfel cifra celor care au fost diagnosticați cu COVID-19  a ajuns la 125. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.

Ora 16:00

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a anunțat că Armata Națională este pregătită să intervină cu un număr de peste 1500 de militari și circa 160 unități de tehnică militară pentru a asigura patrularea în spațiile publice, alături de polițiști și carabinieri, în parcuri, spații de agrement și alte zone mai aglomerate de pe întreg teritoriul țării.

Ora 15:35

Președintele Igor Dodon a semnat un decret privind antrenarea militarilor la acțiunile de combatere a COVID-19. La scurt timp după aceasta, pe rețelele sociale au apărut imagini video cu mașini militare, surprinse  pe străzile din Chișinău.

Ora 15:10

După ce presa a scris că patru medici de la Spitalul Republican ar fi fost infectați cu coronavirus, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că este vorba despre suspiciunea de infectare a unui medic, a 2 asistente medicale și a unei infermiere. Directorul instituției, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Ora 14:40

A fost aprobată o procedură simplificată de autorizare pentru agenții economici din regiunea transnistreană, care importă produse alimentare, produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Decizia a fost luată pentru a asigura locuitorii regiunii transnistrene cu produse alimentare și cele destinate pentru lucrările agricole.

Ora 14:26

Locatarii unui bloc din orașul Cricova au fost plasați în carantină, după ce patru dintre persoanele care locuiesc în clădire au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19.

Ora 13:40

Președintele Igor Dodon a semnat un decret care permite militarilor să participe la acțiunile de combatere a COVID-19. Astfel, militarii urmează să ajute Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv să patruleze în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale (implicit a autoizolării vîrstnicilor sau copiilor). De asemenea, Ministerul Apărării urmează să disponibilizeze la necesitate resursele sale logistice pentru sprijinirea personalului medical.

Ora 12:42

Copiii de grădiniță, elevii și studenții din Republica Moldova vor sta acasă până pe 31 martie 2020. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a publicat ordinul ministrului Igor Șarov.

Ora 11:35

Primarul de Condrița Andrei Donică a venit cu un apel către locuitorii comunei de a-l informa telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată, prevăzută în sumă de 22 500 lei.

Ora 11:00

Clopotele tuturor bisericilor din R.Moldova vor fi trase zilnic la ora 12:00, timp de trei minute.

Ora 10:00

În Republica Moldova, la această oră, numărul persoanelor infectate cu coronavirus rămâne de 109. Dintre numărul total 64 sunt femei, iar 45 bărbați, sunt opt copii. Totodată, 43 de cazuri sunt de import ( Italia, Marea Britanie, Franța, Elveția, Ucraina, Rusia, România și Cehia) și 66 sunt de transmitere locală. 

Zece persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă, dar stabilă. Starea celor opt copii este este de gravitate medie, a anunțat în briefingul de dimineață ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu,î

PE LUNG

UPDATE. 19:35

După ce a anunțat că transportul public din Chișinău și Bălți, timp de două sptămâni, va fi gratuit. premierul Ion Chicu a mai menționat după ședința Comisiei Situații Excepționale că oentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican a fost luată decizia de a opera modificări la nivelul managementului acestei instituții. „Deci, va fi înlocuit directorul actual al acestei instituții”, a precizat premierul.  Declarația survine după ce astăzi  Ministerul Sănătății a anunțat că un medic, două asistente medicale și o infermieră de la acest spital sunt suspecte cu COVIID-19. Directorul spitalului, fără să informeze MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor pentru cele patru persoane în cadrul unui laborator privat. Testele au fost pozitive, dar pentru că acestea nu au fost realizate la laboratorul specializat al ANSP, singurul din RM acreditat de OMS, persoanele date nu pot fi considerate infectate cu COVID-19, „Este vorba de suspiciunea de infectare!, a precizat ministerul.

UPDATEOra 17:30

Ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat în cadrul unui briefing că pe parcursul zilei de astăzi laboratorul specializat al ANSP a procesat 104 de teste, dintre care 16 au arătat prezența COVID-19. Trei cazuri sunt de import(Franța, Ucraina și Marea Britanie), iar în cazul a 13 cazuri este vorba despre transmitere locală a infecției.

Ministra a mai anunțat că angajații medicali implicați în luptă cu COVID-19 vor fi motivați financiar. „Fiecare dintre cei implicați în asistența medicală a persoanelor suspecte sau confirmate cu COVID-19, vor primi un salariu de funcție în mărime de 100% suplimentar la motivațiile financiare. Există și agenți economici, persoane fizice care transferă bani pe contul deschis de Ministerul Finanțelor. Acești bani vor fi direcționați pentru motivarea celor care luptă în prima linie”.

UPDATE. Ora 16:00

Ministrul Apărării Alexandru Pînzari a anunțat că militarii vor fi mobilizați pentru a ajuta autorităţile în gestionarea crizei legate de pandemia COVID-19.

Armata Națională este pregătită să intervină cu un număr de peste 1500 de militari și circa 160 unități de tehnică militară pentru a asigura patrularea în spațiile publice, alături de polițiști și carabinieri, în parcuri, spații de agrement și alte zone mai aglomerate de pe întreg teritoriul țării.

„Militarii Armatei Naționale vor veni în sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru a realiza multiplele măsuri întreprinse de autorități în combaterea răspândirii Coronavirusului. Totodată, vom disponibiliza, la necesitate, resursele logistice ale Ministerului Apărării pentru sprijinirea personalului medical implicat în gestionarea crizei. Vom pune la dispoziție unități spitalicești, de implicare a personalului medical militar, unități de transport, tot de ce au nevoie autoritățile pentru a face față situației”, a declarat Alexandru Pânzari.

UPDATE. Ora 15:35

Locuitorii capitalei au postat pe rețelele sociale imagini video cu mașini blidate surprinse în Chișinău. În primul caz, imaginile sunt surprinse pe străzile Alecu Russo și Studenților.

Cel de-al doilea filmuleț a fost postat în grupul Moldova Adevărată fără a se preciza însă străzile unde au fost observate mașinile militare.

UPDATE. Ora 15:10

Astăzi, portalul Deschide.md a scris că alți patru medici din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost testați pozitiv pentru coronavirus, fiind vorba despre un bărbat și trei femei. Portalul a scris că aceștia sunt asiptomatici, iar rezultatele testelor au fost transmise personalului medical în această dimineață.

Ulterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că este vorba de suspiciunea de infectare a unui medic, a 2 asistente medicale și a unei infermiere. Directorul instituției fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Testele nu au fost realizate în cadrul laboratorului ANSP și nu intră în numărul celor 15 cazuri confirmate ieri.

„Starea de sănătate a lucrătorilor medicali este satisfăcătoare”, a precizat ministerul.

UPDATE. Ora 14:40

Comisia națională pentru situații excepționale a instituit o procedură simplificată de autorizare pentru agenții economici din regiunea transnistreană, care importă produse alimentare, produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Decizia a fost luată pentru a asigura locuitorii regiunii transnistrene cu produse alimentare și cele destinate pentru lucrările agricole.

Astfel, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați la Agenția Servicii Publice (ASP), vor putea fi înregistrați în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar ținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și în sistemul TRACES (pentru importatorii de produse alimentare) în termen de trei zile, termenul obișnuit fiind de 20 de zile. Agenții economici neînregistrați la ASP și ANSA vor putea efectua operațiunile de import numai după autorizarea/înregistrarea acestora la Agenția Servicii Publice permanent sau provizoriu, prin reducerea termenului de examinare a setului de documente.

Viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic a precizat că după declanșarea pandemiei de coronavirus COVID-19, Ucraina a notificat despre închiderea unor puncte la frontiera de stat, inclusiv pe segmentul central cu regiunea transnistreană.

„Astfel, pentru a ajunge la destinație, agenții economici înregistrați la Agenția Servicii Publice, cu sediul în stânga Nistrului vor trebui să introducă produsele prin punctele de trecere ale frontierei  de stat a Republicii Moldova, deschise în această perioadă și posturile vamale autorizate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu respectarea legislației naționale, însă fără achitarea drepturilor de import și a plăților pentru poluarea mediului potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1001/2001 și în baza mecanismului adoptat de Comisia națională pentru situații excepțională ”.

UPDATE. Ora 14:26

Locatarii unui bloc din orașul Cricova au fost plasați în carantină, după ce patru dintre persoanele care locuiesc în clădire au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, scrie Newsmaker.md. Potrivit primarului localității, este vorba, în total, de circa 160 de persoane care locuiesc în blocul respectiv.  „A existat inițial un focar de infecție de la două persoane care locuiau în acea scară, o familie compusă din soț-soție. Apoi s-a molipsit încă o familie: mamă și fiu”, a menționat primarul de Cricova.

UPDATE.13:53

Igor Dodon a anunțat că, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, a luat decizia de a implica efectivul Ministerului Apărării în gestionarea  ituației legate de combatere a COVID-19.Șeful statului a semnat în acest sens un decret care permite militarilor să participe la acțiunile desfășurate în acest scop.

În acest sens, Ministerul Apărării urmează să disponibilizeze la necesitate resursele sale logistice pentru sprijinirea personalului medical implicat în gestionarea crizei respective, fie că este vorba despre punerea la dispoziție a unor unități spitalicești, de implicare a personalului medical militar, de capacități de transport, puse la dispoziția autorităților sau alte tipuri de sprijin.

Totodată, militarii urmează să ajute ministerul Afacerilor Interne în realizarea măsurilor deja luate de autorități de combatere a răspîndirii virusului, inclusiv să patruleze în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale (implicit a autoizolării vîrstnicilor sau copiilor).

Acolo unde va fi necesar, militarii vor asigura și sprijinul persoanelor în etate pentru ca acestea să nu fie nevoite să părăsească domiciliu.

UPDATE.Ora 12:42

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că prelungește perioada de suspendare a proceselor de formare profesională continuă a cadrelor didactice și manageriale, a activităților de învățare atât pentru copii cât și pentru adulți, oferite de persoane juridice de drept privat sau public, pe întreg teritoriul țării, până la data de 31 martie 2020.

UPDATE. Ora 11:35

Primarul comunei Condrița Andrei Donică a îndemnat locuitorii comunei să-l informeze telefonic despre cazurile de nerespectare a regimului de auto-izolare a celor care s-au întors în localitate din străinătate. Drept recompensă, pentru fiecare sesizare adeverită, primarul anunță că garantează o remunerare de circa 50 la sută din amenda aplicată.

„Recompensa va fi în sumă de 11 250 de lei până la 12 500 lei în funcție de amenda aplicată în conformitate Codului Contravențional al RM art.761-nerespectarea măsurilor de profilaxie , prevenire și combatere a bolilor epidemice. „Altfel nu se poate! Doar așa vor înțelege cei iresponsabili! Doar așa îi motivăm pe cei responsabili!STOP GENOCID!”, a scris Andrei Donică pe Facebook.

UPDATE. Ora 11:00

Clopotele tuturor bisericilor din R.Moldova vor fi trase zilnic la ora 12:00, timp de trei minute. „Decizia de a trage clopotele și de a ne ruga împreună este luată în contextul epidemiei de Covid-19 și al decretării stării de urgență”, se arată într-o decizie a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove.

Ora 10:00

Potrivit ministrei, profilul persoanelor infectate după vârstă:

0-9 ani – 1

10-19 ani – 8

20-29 de ani – 17

30-39 de ani – 23

40-49 de ani – 13

50-59 de ani – 27

60-69 de ani – 16

70-79 de ani – 2

peste 80 de ani – 2

Totodată,  din numărul total de cazuri 40 au fost înregistrate în Chișinău, 17 în raionul Hâncești, câte 8 în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni și 4 cazuri în raioanele din partea stângă a Nistrului.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că a comunicat prin telefon cu doctora care a fost depistată recent cu COVID-19.  Ea a transmis un mesaj cetățenilor, care a fost dat citirii de Viorica Dumbrăveanu.

„Ajutați medicii să vă ajute. Livrați date verifice când intrați în contact cu personalul medical, nu ascundeți informația, nu denaturați informația, pentru că aceasta poate avea efecte negative atât pentru viața dvs. cât și pentru lucrătorii medicali, care vă vin în ajutorul dvs.”, a menționat ministra. 

Viorica Dumbrăveanu a anunțat că Organizația Mondială a Sănătății a livrat, ieri seara, un lot de teste pentru confirmarea virusului COVID-19. Ea a mai spus că că autoritățile au încheiat deja câteva contracte pe termen mediu cu firme furnizoare de teste. Până în prezent, în R. Moldova au fost aplicate 907 teste.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

55 la sută din persoanele cu COVID-19 au fost vindecate

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că din cele 7 725 de persoane infectate cu COVID-19 4278 (sau 55 la sută) au fost vindecate. La ora actuală, sunt active 3 165 de cazuri, iar 245 de pacienți sunt în stare gravă, 17 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, 603 – stare de gravitate medie.

În instituțiile spitalicești sunt internați 51 copii infectați cu noul coronavirus. În tratament activ la domiciliu se află în continuare 431 pacienți cu forme ușoare de COVID–19. 758 persoane au finalizat cu vindecare tratamentul la domiciliu.

Totodată, până acum au fost înregistrate 282 cazuri de deces.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1564 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-369, farmaciști-20, asistenţi medicali-608, felceri-83, personal auxiliar-484 persoane.

La frontiera moldo-ucraineană își reiau activitatea șase puncte de trecere

Poliția de Frontieră anunță că activitatea a șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene se restabilește, cu menținerea restricțiilor de rigoare în scopul prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19. Ete vorba despre:

PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe (rutier/internațional);
PTF Ocnița – Sokireanî (rutier/internațional);
PTF Larga – Kelmențî (rutier/internațional);
PTF Larga – Kelmențî (fero/internațional);
PTF Criva – Mamaliga (fero/internațional);
PTF Basarabeasca – Serpniovo (fero/internațional).

Începând de astăzi, 29 mai, ora 08:00, prin punctele de trecere a frontierei menționate este reluat traficul atât pentru călători, cât și pentru transportatorii de mărfuri, însă cu respectarea restricțiile existente.Totodată, în punctele de trecere deschise traficului autoritățile ucrainene vor autoriza traversarea frontierei de stat și în regim pietonal.

Citește mai departe

Social

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

Publicat

pe

De către

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de aceea autoritățile anulează o serie de restricții impuse în timpul pandemiei. Cu toate acestea, infecționiștii internaționali le recomandă oamenilor să nu-și facă planuri pentru călătorii sau tot felul de ieșiri din țară, pentru că pandemia nu a trecut, ci își ia un mic „respiro”. 

Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch, un institut de sănătate publică din Germania, a declarat pentru The Times că un al doilea val de răspândire a infecției „cu siguranță va veni”, pentru că mulți dintre cei care revin la viața „normală” de până la pandemie ar putea să nu mai țină cont de toate măsurile de igienă, să uite de păstrarea distanței sociale și astfel să răspândească din nou virusul. 

Al doilea val de infectare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică că „al doilea val” nu este un termen tehnic fix, ci un termen care se referă la focare reînnoite după o reducere inițială a cazurilor de infectare. Pandemiile precedente ne arată că răspândirea infecției se împarte în mai multe valuri, iar cel de-al doilea, de obicei, este mult mai puternic decât primul, după ce virusul devine și mai rezistent. Acesta a fost cazul „gripei spaniole” din 1918. Dacă primul val, de la începutul lui 1918 a fost mai blând, apoi, cel de-al doilea, care a urmat după câteva luni, în același an, a fost unul extrem de agresiv. Peste un an au urmat alte șase luni ale celui de-al treilea val de infectare, mai molcom. La fel a fost și în cazul gripei porcine, care a înregistrat primele cazuri în primăvara lui 2009, iar după câteva luni de liniște, a revenit toamna și iarna cu un al doilea val de infectare mult mai puternic. 

Specialiștii presupun că al doilea val COVID-19 ar veni la mijlocul toamnei, în timp ce vor apărea mai multe viroze, care vor slăbi imunitatea oamenilor. Cel puțin așa s-a întâmplat în timpul celorlalte pandemii de gripă: spaniolă, aviară, porcină. Ceea ce iarăși ar putea crea „confuzii”, pentru că simptomele COVID-19 sunt în mare parte asemănătoare cu cele ale răcelii sau virozelor sezoniere. 

70% dintre persoane ar putea fi infectate

COVID-19, spun experții, își va continua cursul de pandemie timp de 18 luni, „până nu va infecta de la 60 până la 70% din oameni de pe întregul glob”, susține Mike Osterholm, directorul Centrului de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase, scrie CNN. Ulterior, virusul ar putea deveni o boală sezonieră, precum gripa, consideră epidemiologii consultați de publicația americană The Atlantic. Profesorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard, un cunoscut epidemiolog englez, crede că epidemia va continua să se extindă, iar sezonul de răceală și gripă ar putea deveni în următorii ani „sezonul de răceală, gripă și COVID-19”.

„Acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre”, este de părere Mike Ryan, epidemiolog specializat în boli infecțioase și sănătate publică de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ceea ce înseamnă că oamenii ar trebui să se obișnuiască să trăiască cu acest virus, la fel cum au făcut-o și cu alții, mai ales că COVID-19, spun experții, deși are o rată de răspândire mare, totuși nu este atât de periculos ca „gripa spaniolă”, apărută în timpul primului război mondial și care a ucis peste 500 de mii de tineri perfect sănătoși, sau „gripa aviară”, care deși se răspândea greu și perioada de incubare era foarte scurtă, ucidea pe majoritatea celor infectați. „Multe virusuri nu au dispărut, dar au fost dezvoltate medicamente care să le atenueze efectele și am învățat să trăim cu acesta, cum ar fi HIV, tuberculoza etc”, a subliniat Ryan. 

Cum ne pregătim de cel de-al doilea val

Experții în domeniul sănătății spun că lunile următoare ar fi un moment bun pentru ca fiecare țară, pe lângă faptul că își încurajează populația să păstreze distanța socială, să se spele cât mai des pe mâini și să evite aglomerațiile, să-și pregătească noi rezerve de echipamente de protecție și materiale de testare în masă.

În pofida fricii de a reporni un nou val de infectare nu la mijlocul toamnei cum presupun mai mult experți, ci chiar acum, unele state au anulat treptat sau chiar brusc restricțiile impuse la începutul pandemiei de COVID-19. Președintele Tanzaniei, John Magufuli a spus în cadrul unei conferințe de presă că economia este „mai importantă decât amenințarea reprezentată de coronavirus” și că țara se pregătește să se redeschidă pentru turism – în ciuda avertismentelor că Africa ar putea înfrunta următorul val de boală. De asemenea, au redus sau anulat complet restricțiile mai multe state europene: Germania, Spania, Grecia, Muntenegru și altele. Chiar și Regatul Unit, care a înregistrat un număr mare de infecții (265.227) și decese (peste 37 de mii), se gândește la „redeschiderea economiei”, după cum au cerut mai multe întreprinderi mari. În timp ce statul african Zimbabwe a reimpus o serie de restricții dure, India a prelungit termenul stării de urgență și la fel a făcut și Franța, care a decis ca starea de urgență să dureze până la 24 iulie. 

Președintele american, Donald Trump, a spus însă că nu are să mai „blocheze” SUA chiar și dacă va urma un al doilea val COVID-19. „Vom stinge focurile. Nu vom închide țara”. Observațiile lui Trump au venit în condițiile în care toate cele 50 de state americane reduc măsurile care au drept scop stoparea răspândirii virusului, care a infectat peste 1,7 mln de oameni de la ei și a cauzat peste 100 de mii de decese. Să reducă restricțiile au decis și membrii Comisiei Situații Excepționale de la noi, care, deși la 15 mai au declarat stare de urgență pentru sănătatea publică, la zece zile distanță au anulat cea mai mare parte a restricțiilor, în timp ce în țară au fost înregistrate 7305 de infectări și 273 de decese.

Mutațiile virusurilor

Posibilitatea unui al doilea val ține mai degrabă de felul în care va fi gestionată ieșirea din carantină. Felul în care oamenii vor înțelege să respecte măsurile de protecție atunci când vor putea circula din nou liber va determina evoluția pandemiei, spune Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Într-un interviu acordat unui post de radio din Barcelona ea a menționat că restricțiile trebuie reduse treptat și cu foarte multă precauție. Experta OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de relaxare excesivă” şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”. De asemenea, experta a spus că urmează să se vadă cum reacționează virusul după relaxarea restricțiilor, când oamenii revin la serviciu, participă mai activ în viața socială. Cu toate acestea, OMS se arată încrezută că chiar și în cazul unui nou val de infectare, țările vor fi mai pregătite să ajute populația să treacă peste pandemie, iar oamenii vor ști că măsura cea mai sigură de protecție de COVID-19 este să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun, să păstreze distanța fizică și să nu-și atingă fața în spațiul public.  

Citește mai departe

Social

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

  • 188 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate astăzi, după ce au fost procesate 1445 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7725 de cazuri. Pe parcursul zilei de astăzi 140 de persoane au fost externate. Astfel, bilanțul persoanelor vindecate a ajuns la 4123.
  • Alte șase persoane au decedat pe parcursul acestei zile. Astfel, în Moldova au decedat 282 de persoane infectate cu COVID-19. Majoritatea sufereau și de alte boli cronice.
  • 7537 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, dintre care 952 sunt persoane din regiunea transnistreană.
  • 248 de pacienți se află într-o stare de sănătate gravă, 16 fiind conectați la aparate de respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate alte 148 de persoane tratate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4123.
  • Până la ziua de azi, au fost confirmate 1545 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. 276 de persoane infectate cu COVID-19 au decedat pe parcursul acestor trei luni de pandemie.
Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle4 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social5 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

EconomieO zi în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031