Social
Linia de troleibuz 34 spre Trușeni a fost lansată

Astăzi a fost lansată cea de-a 34 linie de troleibuz spre comuna Trușeni din suburbia Capitalei. Această linie urmează să aplaneze problema acută a transportului public. În comuna Trușeni locuiesc, conform recensământului din 2014, 10 380 de oameni.
Pe linia nr. 34 vor circula 5 unități noi, asamblate la Chișinău, dotate cu propulsie autonomă.
Conform lui Dorin Ciornîii, șef al Regiei transport electric Chișinău, noile unități de transport vor circula între orele 05:35 – 22:00, cu un interval de 10 min în orele de vârf. Troleibuzele vor circula cu autonomie (fără rețea de contact), de la Calea Ieșilor până la str. 27 August din satul Trușeni. Costul proiectului este de 1,2 milioane de euro.
Unităţile de transport de pe ruta nr. 34 au o autonomie de 20 km, consum redus de energie, sistem de aer condiționat, podea joasă și rampă de acces pentru persoanele în scaun rulant. Ruta nr. 34 este cea de-a treia linie de troleibuz pe care vor circula unități cu propulsie autonomă.
Enlarge

FOTO: Primăria Chișinău
Prima rută de acest fel, nr. 30, leagă Piaţa Marii Adunări Naţionale şi Aeroportul Internaţional Chişinău. Cea de-a doua rută, nr. 31 care face legătura între centrul capitalei și or. Sângera a fost deschisă în primăvara anului curent.
Ruta de troleibuz nr. 34, „str. Ciuflea – comuna Trușeni”, va circula conform următorului itinerar:
Tur: str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Calea Ieșilor, statul Trușeni (str. 27 August);
Retur: statul Trușeni (str. 27 August) – Calea Ieșilor, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Ciuflea.
Social
SMURD: Doi copii, născuți prematur la Kiev, au fost transportați la Chișinău

Angajații Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare (SMURD) în comun cu neonatologii AVIASAN au efectuat transportarea la Chișinău a doi copii în vârstă de trei luni, născuți prematur la Kiev. Bebelușii au preluați din spitalul ucrainean după ce starea de sănătate s-a ameliorat, iar medicii din țara vecină au fost de acord cu externarea acestora. Pe parcursul drumului aceștia au fost monitorizați strict de un echipaj mixt SMURD și AVIASAN.
„Starea copiilor este satisfăcătoare și stabilă”, a declarat Dumitru Carasic, șeful SMURD.
La venirea în Chișinău, copii au fost internați la Institutul Mamei și Copilului unde vor beneficia de ulterioarele îngrijiri.
Aceasta este prima operațiune mixtă de transportare a copiilor născuți prematur efectuată de echipajele SMURD și AVIASAN. Amintim că la începutul acestei săptămâni echipajul SMURD din Republica Moldova a mai avut o misiune importantă de aducere acasă a celor doi oameni răniți în accidentul din regiunea Vinița.
Social
Programul matinal al școlilor distruge educația elevilor

Pentru mulți copii și adolescenți, trezitul dimineața devreme este un adevărat calvar, care îi face pe aceștia să urască pe deplin școala și liceul. În statul Seattle din Statele Unite ale Americii, lucrurile stau altfel. Statul a început să implementeze un orar diferit pentru copii, aceștia pot să meargă mai târziu la școală. Astfel, lecțiile nu mai încep la 07:30, ci la 08:45, iar durata cursurilor a rămas aceeași, scrie platech.ro.
„Toate studiile cu privire la obiceiurile de somn ale adolescenților din Statele Unite ale Americii arată că momentul în care adolescenții se culcă de obicei este determinat în mod biologic – dar momentul în care se trezesc este determinat de societate”, a explicat Gideon Dunster de la University of Washington, unul din cercetătorii studiului. „Acest lucru are consecințe severe asupra sănătății și stării de bine, pentru că ritmurile circadiene întrerupte pot afecta în mod advers digestia, ritmul inimii, temperatura corpului, funcția sistemului imunitar, capacitatea de atenție și sănătatea psihică”.
Social
100 de tineri ambasadori sărbătoresc realizările Parteneriatului Estic din ultimul deceniu

100 de tineri ambasadori europeni din Uniunea Europeană și cele șase țări partenere din Est (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) se reunesc săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a sărbători realizările Parteneriatului Estic (PaE) din ultimul deceniu.
„Tinerii Ambasadori Europeni este o inițiativă unică, ce oferă o platformă pentru a asculta și discuta idei care au un impact direct asupra vieții tinerilor din întreaga regiune,” a spus Lawrence Meredith, Director al Vecinătății din Est, Comisia Europeană.
Parteneriatul de 10 ani a avut ca rezultat participarea a peste 30 de mii de tineri în activități de voluntariat, schimburi și proiecte de mobilitate a tinerilor Erasmus+, și peste 6000 de tineri care beneficiază de oportunități oferite de EU4Youth începând cu 2018. Tineri elevi inteligenți din regiunea PaE au acum posibilitatea de a frecventa prima Școală Europeană de după hotarele UE, care și-a deschis oficial ușile la Tbilisi în septembrie 2018.
Grupul de Tineri Ambasadori Europeni, alături de un număr de personalități influente din media socială din cele șase țări, se întâlnesc cu funcționari ai UE pentru a discuta realizările Parteneriatului și obiectivele viitoare ale acestuia. Ei vor participa, de asemenea, la un flash mob mare, joi, 14 februarie, în inima cartierului UE din Bruxelles, care va include dansuri și costume naționale.
„Pot spune cu îndrăzneală că Parteneriatul Estic mi-a schimbat complet viața (nu doar viața mea, ci și cea a fiecărui georgian). Această inițiativă este cel mai bun proiect care a existat vreodată, pentru că îmi oferă mie și țării mele multe oportunități. Acum am o viață mai bună decât 10 ani în urmă. Suntem mai puternici împreună!”, spune Geno Kutashvili, Tânăr Ambasador European din Georgia.
Aproape cinci sute de tineri din UE și vecinătatea estică a acesteia acționează în prezent ca „Tineri Ambasadori Europeni” (YEA). Acești Ambasadori organizează regulat evenimente comunitare locale în țările lor și participă la foruri internaționale pentru a răspândi cuvântul despre inițiativă.
Evenimentul este organizat de proiectul Vecinii UE de la Est în colaborare cu instituțiile UE. O serie de alte evenimente sunt planificate pe tot parcursul anului pentru a sărbători Aniversarea Parteneriatului Estic.
Lansat în 2009 ca o inițiativă comună de politici, Parteneriatul Estic are scopul să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană, Statele sale Membre și cei șase vecini ai săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. În ultimii zece ani, eforturi colective au adus beneficii considerabile cetățenilor acestor țări, inclusiv mai mult comerț, mobilitate, creșterea dezvoltării economice și o calitate mai bună a vieții.