Limba română în online: Care sunt cele mai căutate cuvinte pe Google

Agenția locală SEOlium a realizat un articol – analiză despre cele mai căutate cuvinte din Dicționarul Explicativ al limbii română căutate pe Google.

Autorii au creat un serviciu numit Google Rank Checker – program capabil să proceseze cele 65290 de cuvinte în 2 timpi și 3 mișcări.

Astfel, acestea sunt cele mai căutate cuvinte:

“Așadar, ne-am convins că românilor le place să fie informați, iar sursa principală o reprezintă probabil site-urile străine, motiv pentru care cam unul din trei români folosește serviciul Google Translate (cuvintele translare, translate, traduceri fiind căutate de peste 7 milioane de ori în fiecare lună).

De asemenea, observăm că și prognoza meteo este o informație de interes. Circa unul din 4 români nu iese din casă fără să se informeze în prealabil despre starea vremii.

Este plăcut faptul că românii sunt un popor interesat de știri. Haideți să vedem și domeniile care ne interesează cel mai mult. Presa galbenă este în capul clasamentului, un milion de căutări existând pe cuvântul „libertatea”. „Cancan”, „horoscop” și „ziar” iau medalii de argint, cu 823000 de căutări fiecare. Conform statisticii oferite de Google, comun pentru noi este și dragostea pentru sport. Nu-l practicăm atât de mult pe cât citim știri sportive, privim meciuri și ne interesează cele mai importante evenimente sportive. Cuvântul „sport” înregistrează 673000 de căutări în fiecare lună. Totuși interesul față de sport nu se oprește aici. O mare parte dintre români preferă să parieze pe evenimentele sportive, motiv pentru care în top regăsim multe căutări care se referă la domeniul pariurilor și site-uri de specialitate (jocuri, fortuna).

Românii mai caută pe net și informații despre plăceri nevinovate precum muzică, firme de haine (Stradivarius), restaurante sau sex. De exemplu, cuvântul „muzică” generează 246 000 căutări. Fiind un popor atras de casă și pământ, regăsim în căutări cuvinte care se referă la mobilier pentru casă ori mașini și instrumente agricole. Cuvântul „tractor”, de exemplu, este căutat de 301 000 de ori”, arată concluziile autorilor.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.