Legea Procuraturii revine în Parlament

Conceptul de reformare a procuraturii a fost finalizat, iar proiectul de lege va fi înregistrat săptămîna viitoare în Parlament, pentru ca să fie supus votului. Asta după ce legea procuraturii a fost dezbătută în primă lectură de deputați, iar ulterior “a avut unele blocaje din partea colegilor din coaliție”, anunță președintele Legistativului, Andrian Candu.

“Ieri am fost anunțat de președintele comisiei juridice, care tot este democrat, că în sfîrșit legea este gata, a trecut prin comisie, prin toate propunerile și obiecțiile și eu personal am s-o propun săptămîna viitoare să fie în plen și votată”, a declarat Candu la emisiunea Moldova în Direct de la Moldova 1.

Amintim că Legea Procuraturii a fost dezbătută în prima lectură în Parlament, dar nu a fost supusă votului. Aceasta a mai fost revizuită de către Comisia juridică a Legislativului. Noua lege prevede stabilirea clară a locului şi rolului procuraturii în sistemul de drept, și anume depolitizarea instituţiei, independența acesteia, schimbarea modalităţii de numire a Procurorului General.

Documentul prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani. Acesta va fi numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent. Totodată mai sunt prevăzute mecanisme de promovare în funcţii, dar şi de sancţionare a procurorilor care au încălcat legislaţia.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.