Larisa Turea a lansat “Cartea foamei”

La Editura Curtea Veche din Bucureşti a apărut "Cartea foametei" de Larisa Turea, un volum tulburător despre atrocităţile indurate de basarabeni intre anii 1945-1947.

Potrivit publicistei şi scriitoarei Doina Jela, colaboratoare la Ed. Curtea Veche, aceasta "e probabil cartea-cheie in inţelegerea a ceea ce s-a petrecut cu Basarabia in cei 68 de ani de când a fost smulsă din trupul României ("Mari" – pentru numai ceva mai mult de două decenii)". După cum afirmă autoarea, Larisa Turea, "regimurile comuniste nu pot fi disociate de fenomenul foametei, care este – se ştie bine – un instrument extrem de eficient de manipulare şi dezumanizare. Principalul regizor al foametei a fost statul sovietic – ce făcuse uz de acelaşi monstruos scenariu in Rusia, pe Volga, in anii ’20, şi in Ucraina, in 1933, pentru a intimida ţărănimea şi a impune colectivizarea cu orice preţ. Cu preţul dispariţiei a sute de mii de cetăţeni".

Larisa Turea a lucrat la această "carte cumplită" mai bine de douăzeci de ani, a adunat mărturii ale oamenilor care au trecut prin foamete, relatări ale supravieţuitorilor, precum şi materiale de arhivă, documente, fotografii (o serie de fotografii din anii ’40, preluate din fototeca Arhivei Naţionale a Republicii Moldova, sunt publicate in volum). Cartea e calificată de presa română drept un eveniment editorial. Au apărut deja cronici şi interviuri cu autoarea in publicaţii de prestigiu (de exemplu, in "Observator cultural"). In iunie se vor organiza şi la Chişinău lansări şi dezbateri pe marginea volumului proaspăt apărut.

Larisa Turea s-a născut pe 29 februarie 1952, in Călineştii Făleştilor, pe malul Prutului, intr-o familie de invăţători. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Secţia jurnalism, a efectuat stagii in Franţa şi SUA. Este jurnalistă, critic de artă, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, preşedinta secţiei moldoveneşti a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secretar literar al Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" (Irina Nechit). //www.ziar.jurnal.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare