La Chișinău a început Festivalul Heartfulness!

Speakeri internaționali și persoane interesate de meditații și mod sănătos de viață s-au reunit la Chişinău, în cadrul unui eveniment inedit Heartfulness Experience din cadrul primei ediții a Festivalului Internațional Heartfulness.

Sâmbătă, cei prezenți au discutat la subiecte diferite: viață de succes, eliberare de stres, tehnici de meditații, au exersat tehnici de relaxare și meditație. La final, participanții au beneficiat de un concert al Orchestrei Naționale de Cameră.

Alla Revenco (expert în domeniul transformării și dezvoltării personale din Canada) a prezentat o lecție despre influența nivelului de conștiință asupra fericirii și succesului personalității. A descris exemple cum utilizarea regulară a meditațiilor ajută milioane de oameni în toată lumea să fie fericiți în viața personală și profesională.

Expertul a vorbit inclusiv despre influența meditațiilor asupra elevilor și studenților.

Peste 30 mln studenți în întreaga lume meditează. Cercetările au demonstrat că elevii și studenții care meditează 20 minute înainte de lecții și după au rezultate mult mai bune la examene și teste. Concentrarea și lipsa stresului obținute din meditații sunt foarte utile pentru învățătură. La Universitatea din Harward este înscrisă fraza că unui manager nu doar i se recomană să mediteze, el are nevoie de aceasta. Să meditezi nu este greu, nu necesită multe eforturi sau o pregătire specială. Trebuie pur și simplu de încercat. Să vă concentrați pe un obiect, să nu atrageți atenția la sunetele din jur. A medita este ușor pentru că e firesc.”– a explicat Alla Revenco

Alla Revenco, a petrecut și o sesiune de relaxare – componentă importantă în pregătirea pentru meditație. În timpul acesteia, toți participanții au fost îndrumați cum, prin puterea gândului, să își relaxeze mușchii corpului începând cu picioarele, să își concentreze atenția pe propria inimă, să renunțe la gândurile și grijile care le vin în cap și să treacă astfel la meditație care durează 15 minute.

În cadrul evenimentului, toți participanții au avut ocazia să exerseze meditațiile după tehnica Heartfulness (concentrarea atenției în timpul meditației pe propria inimă). Cei mai mulți dintre participanți au încercat pentru prima dată să mediteze. Impresiile celor prezenți la seminar au fost cu adevărat deosebite –

”Este simplu și cu adevărat nou, nici nu m-am gândit vreodată că așa, în 15 minute, poți să îți faci ordine în gânduri, a spus una dintre participante.

Mihai Cozariuc (inginer de profesie, antreprenor, expert în domeniul protecției mediului din Timișoara, România) este al doilea speaker în cadrul evenimentului. Acesta a vorbit despre parcticile zilnice de meditație și impactul acestora.

Omul modern este expus constant stresului. Stres care deseori se transformă în suferință. Societatea materialistă nu se gândește la emoțiile sale, la ceea ce simte. Gândim analitic – Fă-ți lecțiile, fă asta, fă aceea. Întodeauna trebuie să alergi undeva și să faci ceva. La un moment dat în viața ta înțelegi că ceva nu e în regulă. Ești trist, anxios, depresiv și, deseori, aceasta se transformă în boală serioasă. Fiecare om caută echilibru, fie la doctor la psiholog la homeopat etc. Televizorul tot este o sursă de stres. Te culci agitat, te scoli agitat. Meditațiile oferă o ieșire din situația creată. Spiritualitatea nu costă bani. Meditațiile sunt gratis. Nu există experiențe bune sau rele în meditație, sunt doar experiențe.” – explică Mihai Cozariuc.

Igor Revenco (călător, regizor de film, președinte a Academiei „Conștiința” din Canada) a prezentat o lecție la tema ”Cum ridicămeficiența, reducem stresul și deschidem canalul creativ?”. Cel mai mult, Igor Revenco s-a referit la utilitatea meditațiilor în succesul profesional. A explicat de ce companii de top cum ar fi Apple, Google sau Facebook stimulează angajații și managerii săi să practice meditațiile zilnic.

”Universitatea Standofrd a efectuat o cercetare printre absolvenții săi care a demonstrat că cei mai de succes devin nu cei care au învățat cel mai bine, dar cei care au anumite calități deosebite. Cercetarea a arătat că doar 15% din succes este cauzată de nivelul studiilor. Iar pentru angajatori este mult mai importantă atitudinea și aptitudinile viitorului angajat. Lucruri simple precum deprinderea de a asculta și înețelege sunt extrem de importante. Iar toate acestea le reușesc cu ușurință toți cei care meditazează cu regularitate. Scopul meditațiilor este să facem ordine în propria gândire, să devenim stăpâni ai propriilor emoții. Prin meditații ajungem să reacționăm și să acționăm în cel mai potrivit mod în toate situațiile care ni se întâmplă în viață, să reglăm propria gândire. În mod firesc multe gânduri ne sunt impuse din afară, dar noi avem nevoie să alegem la ce ne gândim, pe ce suntem concentrați.”

Participanții din Chișinău au fost impresionați de eveniment:

Dupa relaxare, am simtit ca am devenit imponderabila. Mi s-a facut usor. Nu-mi simteam picioarele nici mâinile. Tot corpul a devenit ușor ca pana”, a spus o persoană din sală.

„15 minute de meditație și dispar toate problemele!” – ne-a mărturisit un participant.

 

”Am simțit emoții plăcute, nu am resimțit relaxarea maximă pentru că am fost sustrasă de sunetele de afară însă mi-am imaginat momente de fericire, familia, zâmbete, soare, cer senin, iubirea… Nu știu dacă am resimțit corect procesul de meditație, dar e simplu și mi-a plăcut.” – a spus o participantă.

 

În cea de-a doua zi a festivalului – duminică, 15 mai, va avea loc un eveniment complex în parcul Dendrariu, începând cu ora 11:00. Toți doritorii vor putea descoperi și testa meditațiile, yoga, mâncarea ecologică, vor benefecia de masterclass-uri de nutriție, Health&Beauty, expoziții de artă și multe altele. Cei mici vor avea parte de jocuri, tehnici de relaxare și chiar yoga. Seara va avea locun concert de muzică relaxantă și proiecții de film în aer liber.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare