Jurnalistii de investigatie au actionat in instanta procuratura generala

Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN) din Chisinau a depus o cerere de chemare in instanta de judecata pe numele Procuraturii Generale (PG) a Republicii Moldova. Motivul de chemare in instanta a servit refuzul de a acredita pe linga institutie un reprezentant al CIN, informeaza Agentia Monitor Media.

Presedintele CIN, Cornelia Cozonac, sustine ca accesul presei la informatie in PG este dificil. Atunci cind se adreseaza dupa informatii, jurnalistii de la CIN sunt trimisi de catre procurori la serviciul de presa, insa aceasta structura colaboreaza doar cu ziaristii acreditati, sustine Cornelia Cozonac.

CIN a depus la PG un dosar de documente necesare si un demers prin care solicita acreditarea unui ziarist la aceasta institutie. in raspunsul oficial dat jurnalistilor in care este refuzata acreditarea, PG argumenteaza ca CIN este o organizatie obsteasca, pe cind pot fi acreditate doar institutiile de presa.

Cornelia Cozonac considera drept neintemeiat refuzul PG si precizeaza ca una din principalele activitati ale CIN este realizarea materialelor de investigatie, care presupune activitati reportericesti. Acest lucru este indicat si in statutul CIN, document solicitat de PG in timpul examinarii demersului de acreditare.

De mentionat ca Ministerul de Interne al R. Moldova a dat curs demersului de acreditare al CIN. „MONITOR MEDIA”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.