Connect with us

Divertisment

Jurămintele fierbinți ale politicienilor care se văd în viitorul Parlament

Publicat

pe

Salarii medii de 600 EUR, colhozuri moderne, integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică sau aderarea la Uniunea Europeană, salarii mai mari, compensații, medicamente mai ieftine și apărarea drepturilor cetățenilor sunt câteva dintre promisiunile prin care politicienii din R. Moldova încearcă să ademenească alegători. De departe, cei mai darnici și zeloși în vorbe sunt reprezentanții Partidului Democrat din Moldova (PDM), în frunte cu Vlad Plahotniuc, dar și cei din rândurile socialiștilor.

Celelalte partide au fost mai rezervate în a face promisiuni, însă au dezvăluit tacticile pe care le vor pune în practică pentru a aduna mai multe voturi în ziua scrutinului din 24 februarie 2019. De exemplu, liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, spune că va participa la alegerile parlamentare alături de alte trei partide, pentru a fi sigur că nu va fi scos de pe liste.

Totodată, Anatol Șalaru, președintele Partidului Unității Naționale (PUN) a declarat că se gândește la posibilitatea de a boicota parlamentarele în semn de protest „față de acest sistem injust”. Și Partidul Liberal (PL) s-a abținut de la a face promisiuni, mai ales, că formațiunea sa urmează să-și aleagă un nou lider pe 1 decembrie.

Democrații promit salarii mai mari pentru poștași și compensații la căldură

Pentru a-și atrage simpatizanți, PDM promite majorarea cu 12% a compensațiilor pentru căldură oferite familiilor social-vulnerabile. Dacă până acum doar familiile cu un venit de 1600 de lei puteau beneficia de acest ajutor, acum și cele care nu câștigă mai mult de 2000 de lei vor putea solicita compensații. Cel puțin, așa a asigurat liderul democraților, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă desfășurat pe 27 noiembrie. Potrivit acestuia, compensațiile în valoare de 350 de lei vor fi oferite lunar timp de cinci luni.

Tot atunci, Plahotniuc a promis că toate persoanele cu o pensie mai mică de 2000 de lei vor primi câte 600 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Mai mult, liderul PD a promis că vor fi majorate salariile poștașilor, care activează în cadrul Poștei Moldovei, cu până la 100%.

Democratul Constantin Țutu încearcă să-și atragă simpatizanți. FOTO: Facebook

***

În prezent, salariile poștașilor se stabilesc în funcție de anumite criterii, printre care numărul orelor lucrate sau vechimea în muncă. Unii poștași care activează în localități mici au un salariu de doar 500 de lei. Mai mulți bani pot câștiga șefii oficiilor poștale care pot obține circa 3000 de lei pe lună.

Socialiștii făgăduiesc salarii de 600 EUR și rezolvarea problemei transnistrene

Socialiștii au făcut un șir de promisiuni îndrăznețe în cadrul unui miting desfășurat în centrul Capitalei pe 18 noiembrie. Printre planurile PSRM se numără majorarea salariului mediu până la 600 EUR și majorarea pensiei medie până la 300 EUR, învățământ de stat gratuit și soluționarea problemei transnistrene. Socialiștii spun că vor restabili parteneriatul strategic cu Federația Rusă și că R. Moldova va deveni membru al Uniunii Economice Euroasiatice. Totodată, aceștia vor să interzică partidele și mișcările unioniste.

Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, alături de președintele țării, Igor Dodon, la mitingul din 18 noiembrie. FOTO: Facebook

***

Amintim că însuși președintele țării, socialistul Igor Dodon, a declarat anterior că vrea să interzică prin lege activitatea unioniștilor în țara noastră. Această inițiativă, însă, sfidează prevederile Constituției RM. De altfel, unirea R.Moldova cu România este consfințită în Declarația de Independență, care face corp comun cu Constituția.

În programul electoral prezentat de socialiști se mai numără  interzicerea aderării țării noastre la NATO, dar și protejarea „valorilor tradiționale”. Reprezentanții PSRM  afirmă că aceste obiective „nu sunt vise, ci sunt bazate pe calcule”.

PLDM vrea să refacă moral Moldova

După ce a fost ales în funcția de președinte al PLDM, în luna septembrie curent, Tudor Deliu a declarat că formațiunea sa va avea un cuvânt mare de spus la următoarele alegeri parlamentare. Acesta nu a făcut promisiuni concrete, dar a asigurat cetățenii că PLDM „reprezintă opțiunea ce va oferi țării noastre șansa de renaștere, modernizare și refacere morală”. Deliu a adăugat că unirea R. Moldova cu România și realizarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană vor reprezenta principalele scopuri ale liberal-democraților.

PAS și PPDA visează să ducă R. Moldova în UE

Salariu mediu de 11 mii de lei pe lună, mai multe investiții în instituțiile de învățământ, servicii medicale mai bune și medicamente mai ieftine – cu aceste promisiuni încearcă să ademenească alegători Mișcarea de Rezistență ACUM. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu Maia Sandu și Platforma Politică Demnitate și Adevăr (PPDA), condusă de Andrei Năstase, și-au lansat programul electoral comun pe 3 noiembrie.

Lidera PAS, Maia Sandu, la o întâlnire cu alegătorii. FOTO: Facebook

Cei doi au promis că, până în 2023, țara noastră va îndeplini toate condițiile pentru a solicita să devină membru al Uniunii Europene. Blocul electoral format din PAS și PPDA mai promite o țară „în care legea este respectată cu sfințenie de către toți, fără excepție”.

Șor poftește la colhozuri moderne

În luna septembrie, președintele Partidului Șor și-a adunat colegii pe un câmp din localitatea Jora de Mijloc și le-a vorbit despre planurile sale pentru alegerile de anul viitor. Ilan Șor a declarat că vrea să demonstreze că R.Moldova este cea mai bună țară din lume și a pomenit despre crearea unor colhozuri moderne.

Ilan Șor vrea să demonstreze că R.Moldova este cea mai bună țară din lume. FOTO: Facebook

„Pe noi ne așteaptă alegerile parlamentare, alegerile care o să ne dea și o să ne arate calea noastră pentru următorii patru ani, unele partide vor să ne ducă în Europa, altele în Rusia, dar eu vreau ca noi să trăim în Moldova. Noi vom demonstra că Moldova este cea mai bună țară din lume… vom avea colhozuri moderne…”, a spus Șor.

Divertisment

Partidul ȘOR îl propune pe Ilan Șor la funcția de președinte al Parlamentului// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cei șapte deputați aleși ai Partidului ȘOR au anunțat astăzi, cu câteva minute înainte de ședința de constituire a Parlamentului, că-l înaintează pe liderul formațiunii Ilan Șor la funcția de președinte al Legislativului.

Totodată, aceștia au anunțat că vor fi în opoziție „responsabilă” în Parlamentul nou-ales.

PE LUNG

Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR, a declarat la un briefing de presă că deputații formațiunii sunt pregătiți de o activitate productivă în noul Parlament. „Am venit să demonstrăm cum cu propriile eforturi pot fi rezolvate probleme și cum să realizăm promisiunile date în cadrul campaniei electorale”, a menționat ea.

Totodată, ea a anunțat că Partidul ȘOR va fi în opoziție responsabilă în forul legislativ. Aceasta pentru că nu poate „să negocieze propriile principii și viitorul prosper al locuitorilor țării”.

„Nu ne vom juca cu obligațiunile noastre date față de cetățeni. Noi vom fi în opoziție atât cu dreapta cât și cu stânga și vom arăta cum se apără interesele alegătorilor”, a mai spus Marina Tauber.

În acest context, ea a anunțat că Partidul ȘOR îl propune pe Ilan Șor la funcția de președinte al Parlamentului, aceasta „având în vedere că nici PDM și PSRM și nici PDM și blocul ACUM  nu au ajuns la un acord și nu există o claritate privind formarea unei majorități parlamentare”.

Citește mai departe

Divertisment

Primarul orașului Bologna: Spaghetti alla Bolognese sunt fake spaghetti

Publicat

pe

De către

Scandal culinar în Italia: primarul orașului Bologna a declarat că pasta „spaghetti alla Bolognese” nu au fost inventate în oraș. Virginio Merola a declarat:

„Oamenii trebuie să știe că în Bologna au fost inventate așa tip de paste ca tagliatelle, tortellini și lasagna.”

El a lansat un flashmob pe rețelele de socializare, rugând oamenii să-i trimită pozele cu fake spaghetti, care sunt populare în întreaga lume.

În 1982, Academia italiană de culinărie (Accademia italiana della cucina) a înregistrat oficial rețeta cu numele ragu bolognese . Sosul tradițional se servește cu tagliatelle (tăiței tradiționali din regiunea Emilia –Romagna, de aproximativ 15cm lungime și 0,5 cm lățime) nu cu spaghetti (macaroane lungi, subțiri, negăurite).

Citește mai departe

Divertisment

Un bărbat din SUA a decis să postească doar cu bere

Publicat

pe

De către

Del Holl, un bărbat din Ohio, SUA, a decis să consume în toată perioada postului doar bere. El intenționează să nu consume nimic altceva decât bere timp de 46 de zile. Prima săptămână din acest post original a trecut cu succes.

El zice că s-a inspirat de la călugării bavarezi din secolul XVII.

Holl afirmă că pe parcursul primei săptămâni a oferit mai multe interviuri decât a băut bere. El spune că nu se va limita la un singur tip de bere. Este sigur în forțele lui, pentru că este „veteran al armatei și a alergat maratoane”.

Nu este la prima încercare. Bărbatul a mai „postit” anterior pe bere timp de patru zile.

Pe parcursul zilei, Hall consumă aproximativ 4-5 sticle de bere, preponderent spre seară.  El a observat că pierde din greutate și simțul olfactiv s-a acutizat. Singurul lux pe care și-l permite este cafeaua neagră de dimineață. În schimb nu consumă alimente solide.

Călugării bavarezi, care l-au inspirat pe Hall, au existat, într-adevăr. Este una dintre istoriile preferate a creatorilor de bere Paulaner, spre exemplu.

Enlarge

Gru-tzner-18-811x1024
pictură de Eduard fon Grutzner. Monch

În anul 1600, călugării italieni, care s-au mutat în regiunea Bavariei, sufereau din cauza schimbării climei și postul era deosebit de dificil pentru ei. Așa cum nu puteau să consume alimente solide, s-au gândit cum pot să transforme băutura într-o sursă de energie. Berea, care era la îndemână, le-a părut soluția ideală. Berea ideală pentru ei era bock bier, un sort de bere tare, care are ca 6-8 grade de alcool. Este mai tare decât sorturile lager sau pilsner. Ei au decis să facă berea și mai intensă, deoarece ea trebuia să fie pâinea lor. „Pâinea călugărilor”, berea care a rezultat din eforturile lor a primit denumirea de doppelbock.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică9 ore în urmă

Activistul Pavel Grigorciuc recunoaște: I-am dat o palmă deputatului Sergiu Sîrbu. El m-a insultat// VIDEO

PE SCURT Activistul civic Pavel Grigorciuc, fost membru PCRM, recunoaște că i-a dat astăzi o palmă deputatului democrat Sergiu Sîrbu,...

Justiție10 ore în urmă

Medicul de la Bălți a primit 15 ani pentru violul a 16 paciente

PE SCURT Stanislav Florea, fostul medic la Internatul Psihoneurologic Bălți, a fost condamnat, astăzi, la 15 ani de închisoare și arestat...

Politică10 ore în urmă

Deputatul Sergiu Sîrbu a ajuns în spital după ședința parlamentului

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a fost atacat după ședința parlamentului. Potrivit spuselor soției lui, atacatorul este activistul civic Pavel Grigorciuc....

Alegeri10 ore în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

Politică11 ore în urmă

Top 5 declarații de azi. Cum vorbesc deputații aleși

Noul parlament s-a convocat astăzi, 21 martie, în ședința de constituire. Prima ședință cu cei 101 deputații noi și vechi...

Social11 ore în urmă

Metro Moldova, partener la un amplu proiect de educație antreprenorială

Târgul Companiilor și Minifirmelor Școlare, ediția anului 2019 s-a desfășurat la 16 martie 2019, cu suportul Metro Cash & Carry Moldova,...

Politică12 ore în urmă

Prima ședință a Parlamentului, spectacol de o oră fără antract

PE SCURT Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit. Ședința de astăzi a noului Parlament a durat mai...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri5 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri5 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri6 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com