Connect with us

Divertisment

Jurămintele fierbinți ale politicienilor care se văd în viitorul Parlament

Publicat

pe

Salarii medii de 600 EUR, colhozuri moderne, integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică sau aderarea la Uniunea Europeană, salarii mai mari, compensații, medicamente mai ieftine și apărarea drepturilor cetățenilor sunt câteva dintre promisiunile prin care politicienii din R. Moldova încearcă să ademenească alegători. De departe, cei mai darnici și zeloși în vorbe sunt reprezentanții Partidului Democrat din Moldova (PDM), în frunte cu Vlad Plahotniuc, dar și cei din rândurile socialiștilor.

Celelalte partide au fost mai rezervate în a face promisiuni, însă au dezvăluit tacticile pe care le vor pune în practică pentru a aduna mai multe voturi în ziua scrutinului din 24 februarie 2019. De exemplu, liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, spune că va participa la alegerile parlamentare alături de alte trei partide, pentru a fi sigur că nu va fi scos de pe liste.

Totodată, Anatol Șalaru, președintele Partidului Unității Naționale (PUN) a declarat că se gândește la posibilitatea de a boicota parlamentarele în semn de protest „față de acest sistem injust”. Și Partidul Liberal (PL) s-a abținut de la a face promisiuni, mai ales, că formațiunea sa urmează să-și aleagă un nou lider pe 1 decembrie.

Democrații promit salarii mai mari pentru poștași și compensații la căldură

Pentru a-și atrage simpatizanți, PDM promite majorarea cu 12% a compensațiilor pentru căldură oferite familiilor social-vulnerabile. Dacă până acum doar familiile cu un venit de 1600 de lei puteau beneficia de acest ajutor, acum și cele care nu câștigă mai mult de 2000 de lei vor putea solicita compensații. Cel puțin, așa a asigurat liderul democraților, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă desfășurat pe 27 noiembrie. Potrivit acestuia, compensațiile în valoare de 350 de lei vor fi oferite lunar timp de cinci luni.

Tot atunci, Plahotniuc a promis că toate persoanele cu o pensie mai mică de 2000 de lei vor primi câte 600 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Mai mult, liderul PD a promis că vor fi majorate salariile poștașilor, care activează în cadrul Poștei Moldovei, cu până la 100%.

Democratul Constantin Țutu încearcă să-și atragă simpatizanți. FOTO: Facebook

***

În prezent, salariile poștașilor se stabilesc în funcție de anumite criterii, printre care numărul orelor lucrate sau vechimea în muncă. Unii poștași care activează în localități mici au un salariu de doar 500 de lei. Mai mulți bani pot câștiga șefii oficiilor poștale care pot obține circa 3000 de lei pe lună.

Socialiștii făgăduiesc salarii de 600 EUR și rezolvarea problemei transnistrene

Socialiștii au făcut un șir de promisiuni îndrăznețe în cadrul unui miting desfășurat în centrul Capitalei pe 18 noiembrie. Printre planurile PSRM se numără majorarea salariului mediu până la 600 EUR și majorarea pensiei medie până la 300 EUR, învățământ de stat gratuit și soluționarea problemei transnistrene. Socialiștii spun că vor restabili parteneriatul strategic cu Federația Rusă și că R. Moldova va deveni membru al Uniunii Economice Euroasiatice. Totodată, aceștia vor să interzică partidele și mișcările unioniste.

Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, alături de președintele țării, Igor Dodon, la mitingul din 18 noiembrie. FOTO: Facebook

***

Amintim că însuși președintele țării, socialistul Igor Dodon, a declarat anterior că vrea să interzică prin lege activitatea unioniștilor în țara noastră. Această inițiativă, însă, sfidează prevederile Constituției RM. De altfel, unirea R.Moldova cu România este consfințită în Declarația de Independență, care face corp comun cu Constituția.

În programul electoral prezentat de socialiști se mai numără  interzicerea aderării țării noastre la NATO, dar și protejarea „valorilor tradiționale”. Reprezentanții PSRM  afirmă că aceste obiective „nu sunt vise, ci sunt bazate pe calcule”.

PLDM vrea să refacă moral Moldova

După ce a fost ales în funcția de președinte al PLDM, în luna septembrie curent, Tudor Deliu a declarat că formațiunea sa va avea un cuvânt mare de spus la următoarele alegeri parlamentare. Acesta nu a făcut promisiuni concrete, dar a asigurat cetățenii că PLDM „reprezintă opțiunea ce va oferi țării noastre șansa de renaștere, modernizare și refacere morală”. Deliu a adăugat că unirea R. Moldova cu România și realizarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană vor reprezenta principalele scopuri ale liberal-democraților.

PAS și PPDA visează să ducă R. Moldova în UE

Salariu mediu de 11 mii de lei pe lună, mai multe investiții în instituțiile de învățământ, servicii medicale mai bune și medicamente mai ieftine – cu aceste promisiuni încearcă să ademenească alegători Mișcarea de Rezistență ACUM. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu Maia Sandu și Platforma Politică Demnitate și Adevăr (PPDA), condusă de Andrei Năstase, și-au lansat programul electoral comun pe 3 noiembrie.

Lidera PAS, Maia Sandu, la o întâlnire cu alegătorii. FOTO: Facebook

Cei doi au promis că, până în 2023, țara noastră va îndeplini toate condițiile pentru a solicita să devină membru al Uniunii Europene. Blocul electoral format din PAS și PPDA mai promite o țară „în care legea este respectată cu sfințenie de către toți, fără excepție”.

Șor poftește la colhozuri moderne

În luna septembrie, președintele Partidului Șor și-a adunat colegii pe un câmp din localitatea Jora de Mijloc și le-a vorbit despre planurile sale pentru alegerile de anul viitor. Ilan Șor a declarat că vrea să demonstreze că R.Moldova este cea mai bună țară din lume și a pomenit despre crearea unor colhozuri moderne.

Ilan Șor vrea să demonstreze că R.Moldova este cea mai bună țară din lume. FOTO: Facebook

„Pe noi ne așteaptă alegerile parlamentare, alegerile care o să ne dea și o să ne arate calea noastră pentru următorii patru ani, unele partide vor să ne ducă în Europa, altele în Rusia, dar eu vreau ca noi să trăim în Moldova. Noi vom demonstra că Moldova este cea mai bună țară din lume… vom avea colhozuri moderne…”, a spus Șor.

Divertisment

Campanie națională de informare / Tinerii din RM află ce oportunități le oferă Uniunea Europeană

Publicat

pe

De către

PE SCURT
Peste 150 de tineri de la diverse instituții de învățământ din țară au fost oaspeții Centrului de informare al UE/Euroclub ASEM, unde a avut loc primul eveniment din seria „EU Talks / Vorbește cu Europa / Говорим с Европой”, dedicat oportunităților de dezvoltare pentru tineri finanțate de UE.

Prin această acțiune, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au lansat Campania națională de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!”.

PE LUNG

Participanții au vizitat Expoziția proiectelor pentru tineri, finanțate de UE, au ascultat poveștile de succes ale eroilor campaniei – beneficiari și absolvenți ai programelor europene Erasmus+, eTwinning, EU4Youth, European Solidarity Corps ș.a. – și au aflat cum pot să acceadă ei înșiși la oportunitățile oferite de UE. Dovadă a faptului că orice vis este realizabil au fost și Tinerii Ambasadori Europeni, care le-au vorbit semenilor lor despre experiența pe care au trăit-o în acest proiect inedit – experiență despre care, în următoarele două săptămâni, ei vor povesti în zece școli din diverse regiuni ale Republicii Moldova, unde vor merge pentru a discuta cu tinerii de acolo despre posibilitățile oferite de UE.

„Erasmus+ este o întreagă viață într-un semestru, nu un semestru dintr-o viață”, spune Eugen Afanas, care grație acestui program a studiat la Universitatea din Oradea, România. Acum, el lucrează într-o companie IT din Chișinău, dar este convins că felul deschis în care privește astăzi lumea i se datorează și acestei experiențe. Acasă a revenit și Loredana Gamurari, care timp de 12 luni a studiat la Universitatea „Mykolas Romeris” din Vilnius, Lituania. În prezent, ea este angajată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar crezul ei e că lucrurile bune, însușite peste hotare, merită să fie preluate și de țara noastră.
Experiența este lucrul cel mai de preț pe care, după un an de voluntariat în Olanda, în cadrul European Solidarity Corps, l-a adus în țară și Elena Rudoi. Astăzi ea organizează activități de educație non-formală pentru tineri și este o promotoare activă a mobilității interculturale. Iar Daniel Frumusachi, cel mai tânăr sommelier din Republica Moldova, a reușit să-și pornească start-up-ul după ce a participat la un proiect Erasmus pentru educație antreprenorială…

„Această campanie este deosebit de importantă, în special, în contextul situației curente din țară, când avem cu toții o fereastră de oportunitate pentru o reală schimbare. Elevii trebuie să învețe din experiențele tinerilor care au beneficiat deja de avantajele oferite de proiectele europene. Profesorii trebuie să cunoască și mai bine posibilitățile prin care pot avansa profesional și își pot ajuta elevii să capete încredere în forțele proprii și să se gândească la un viitor european pe care, împreună, îl putem construi aici, acasă”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

„Este o inițiativă la care ținem foarte mult, pentru că tinerii sunt o prioritate- cheie pentru Uniunea Europeană în Republica Moldova”, a menționat la rândul său ES, Ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră. „Vrem să aducem mai aproape de tineri informația și să vă oferim o viziune despre modul în care aceste oportunități pot fi utilizate în viața de zi cu zi – proiecte comunitare, mobilizare, activism civic, exemple de bune practici și povești de succes inedite. Să ilustrăm beneficiile tangibile pe care le generează asistența UE în domeniul educației atât pentru elevi, studenți și cadre didactice, cât și pentru familiile lor, pentru comunitatea lor și pentru întreaga țară. Vom face acest lucru, venind în școala și universitatea dvs., dar și la Centrele de informare ale UE și Eurocluburile pe care le-am deschis în acești ani”, a spus dl Michalko.

Totodată, Ambasadorul Michalko dat asigurări că UE va susține, în continuare, modernizarea sectorului educațional din Republica Moldova. „Pentru orice țară, tinerii înseamnă viitorul. Noi vrem să fim alături de acest viitor, să-l ajutăm să crească și să se dezvolte întru beneficiul țării”, a subliniat ES Peter Michalko.
Scopul Campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” este sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor Republicii Moldova de toate vârstele.
Campania va dura până la 30 noiembrie și va avea trei elemente-cheie:

  • O lecție specială despre oportunitățile de educație oferite de UE, care se va desfășura în 1246 de școli și la care vor participa circa 330 de elevi din clasele din ciclul gimnazial și liceal;
  • Vizita echipelor de Tineri Ambasadori Europeni în zece localități din republică;
  • Discuțiile publice „EU Talks / Vorbește cu Europa / Говорим с Европой”, organizate în diverse școli și universități.

În cadrul acestora, tinerii vor putea interacționa direct cu beneficiarii programelor UE, să le cunoască poveștile și să afle detalii despre Erasmus+, eTwinning, Erasmus+ Youth, Educația vocațională și neformală.

Campania națională de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!” este parte a unei campanii regionale cu același generic, desfășurată de Proiectul EU4Youth din cadrul Programului EU Neighbours East concomitent în toate țările Parteneriatului Estic. În Republica Moldova, Campanie este implementată de Proiectul UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”. Pentru a urmări activitățile din cadrul campaniei, accesați pagina https://www.facebook.com/Creamoportunitatipentrutineri/.

Citește mai departe

Divertisment

Peste 200 de vinuri, 8 concerte și un covor moldovenesc tradițional de dimensiuni record la Festivalul Vinului Moldovei din România

Publicat

pe

De către

,,Creat pentru a fi savurat” este mesajul cu care vinificatorii moldoveni reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară ,,Wine of Moldova. A legend alive” au invitat publicul din România să descopere vinurile, muzica și gastronomia națională. Cea de-a două ediție a Festivalului Vinului Moldovei s-a desfășurat în perioada 14 și 15 septembrie la Lagoo Snagov, situat într-o comună de lângă București. Evenimentul dedicat produsului mândriei naționale de la Snagov, din acest an, vine după ce manifestări similare au avut loc la Cluj și Brașov.

Festivalul Vinului Moldovei din România este organizat la inițiativa Oficiului Național al Viei din Vinului, instituție public-privată responsabilă pentru promovarea Vinului Moldovei peste hotarele țării, în special pe piețele-țintă. Piața din România are o importanță strategică pentru exportul vinurilor moldovenești, fiind a doua ca mărime.

Irina Bîstrițchi, vice director, Oficiul Național al Viei și Vinului: ,,În acest an, Festivalul Vinului Moldovei de la Snagov se desfășoară după același format și principiu și am preferat să păstrăm și locația evenimentului. Considerăm că aceasta este formula potrivită pentru promovarea Vinului Moldovei pe piața românească: o combinație între muzică de calitate, Vinul Moldovei și gastronomie moldovenească. Ne bucurăm că în acest an au venit mult mai mulți oameni decât anul trecut, iar prezența unui număr mai mare e vinării a avut o contribuție enormă.”

Vizitatorii evenimentului au putut admira o creație de dimensiuni grandioase – un covor tradițional de peste 100 de metri de țesătură manuală, care a inspirat și identitatea grafică a evenimentului.

La Festivalul Vinului Moldovei au fost expuse și oferite spre degustare peste 200 de vinuri de la 32 de producători vinicoli. Timp de două zile, pe scena de la Lagoo au urcat artiști de renume din Moldova și România, iar gazda evenimentului a fost un binecunoscut blogger de vin și somelier din România – Cosmin Tudoran. În prima zi a evenimentului au avut loc câteva sesiuni de Wine Talks și Wine Stories, episoade de informare și educație oenologică dedicate celor interesați să afle mai multe amănunte despre unele dintre cele mai premiate vinuri din lume.

Photo: www.themoment.ro | Dan Alexandru

În următoarea perioadă, Festivalul Vinului Moldovei din România se va desfășura și în orașele Iași și Baia Mare.

Citește mai departe

Divertisment

Un concert de muzică clasică pe podul plutitor de la Molovata, pe Nistru, anunță turneul Music Connecting People// FOTO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pasagerii podului plutitor de la Molovata au fost surprinși astăzi cu un concert de muzică clasică. Patru tineri au cântat la vioară, violă și violoncel cât a durat călătoria dintre cele două maluri ale Nistrului. Muzicienii au interpretat melodii din Bach și Mozart, dar și din repertoriile lui Michael Jackson sau Sting.

Călătorii, care n-au înțeles din prima ce se întâmplă, s-au bucurat să asculte muzică live. Recitalul a fost susținut de Moldovan National Youth Orchestra, care astfel a anunțat lansarea unui proiect de proporții, finanțat de Uniunea Europeană, care va apropia cele două maluri ale Nistrului.

PE LUNG

Această inițiativă neobișnuită de promovare prin intermediul muzicii live anunță un program foarte bogat, în cadrul căruia cultura și muzica vor apropia comunități diferite. Uniunea Europeană este foarte mândră să fie parte a acestei inițiative. Cum a spus Albert Camus – fără cultură şi fără relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea, orice creație autentică este un dar către viitor”, afirmă Fabien Schaeffer, manager de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul proiectului Music Connecting People, timp de 10 luni vor fi organizate 10 concerte, dintre care 9 se vor desfășura pe malul stâng al Nistrului. Ținând cont de faptul că muzicienii vor călători spre fiecare localitate și înapoi la Chișinău, este vorba de un turneu de aproape 2500 de kilometri. În acest turneu sunt implicați 100 de muzicieni de pe ambele maluri ale Nistrului, din UE, SUA, Ucraina și Rusia.

„Muzica este cea mai bună cale de a apropia oamenii și cel mai bun instrument pentru a facilita comunicarea. Ne bucurăm că 9 din 10 concerte vor avea loc în stânga Nistrului”, spune directorul Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian.

Proiectul Music Connecting People începe vineri cu un concert în aer liber la pensiunea Casa Karaman din satul Ternovka, situat în stânga Nistrului, în apropiere de Tiraspol.

La el urmează să participe patru muzicieni care vor interpreta atât muzică clasică, cât și muzică pop.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate4 ore în urmă

Avem #grijă de inima ta în fiecare zi

29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii Inima muncește non-stop toată viața. Oferă-i respectul de care are nevoie în fiecare zi...

Economie2 zile în urmă

Băncile europene au anunţat că vor elimina peste 44 000 de locuri de muncă

PE SCURT De la începutul anului şi până în prezent, cel puţin zeci bănci europene au anunţat că vor elimina...

Politică2 zile în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Externe2 zile în urmă

Ţara care vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Un oraş a început deja acest program

PE SCURT 300 de angajaţi ai municipalităţii Odsherred, din nord-vestul regiunii daneze Zealand, urmează să primească liber în zilele de...

Social3 zile în urmă

Un bărbat, depistat pe Aeroportul Chișinău cu 21 mii de euro nedeclarați

PE SCURT Un cetățean al României este documentat de polițiștii de frontieră pentru nedeclararea valutei străine pe care o deținea....

Economie3 zile în urmă

FMI a deblocat finanţarea şi alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

PE SCURT Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a...

Economie3 zile în urmă

În Turcia a apărut criza capacelor de borcan: sunt atât de greu de găsit încât oamenii le fură

PE SCURT Turcia se confruntă cu o criză fără precedent la capacele de borcan, care au devenit atât de greu...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

Alegeri2 săptămâni în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri4 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri1 lună în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com