Jurămintele fierbinți ale politicienilor care se văd în viitorul Parlament

Salarii medii de 600 EUR, colhozuri moderne, integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică sau aderarea la Uniunea Europeană, salarii mai mari, compensații, medicamente mai ieftine și apărarea drepturilor cetățenilor sunt câteva dintre promisiunile prin care politicienii din R. Moldova încearcă să ademenească alegători. De departe, cei mai darnici și zeloși în vorbe sunt reprezentanții Partidului Democrat din Moldova (PDM), în frunte cu Vlad Plahotniuc, dar și cei din rândurile socialiștilor.

Celelalte partide au fost mai rezervate în a face promisiuni, însă au dezvăluit tacticile pe care le vor pune în practică pentru a aduna mai multe voturi în ziua scrutinului din 24 februarie 2019. De exemplu, liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, spune că va participa la alegerile parlamentare alături de alte trei partide, pentru a fi sigur că nu va fi scos de pe liste.

Totodată, Anatol Șalaru, președintele Partidului Unității Naționale (PUN) a declarat că se gândește la posibilitatea de a boicota parlamentarele în semn de protest „față de acest sistem injust”. Și Partidul Liberal (PL) s-a abținut de la a face promisiuni, mai ales, că formațiunea sa urmează să-și aleagă un nou lider pe 1 decembrie.

Democrații promit salarii mai mari pentru poștași și compensații la căldură

Pentru a-și atrage simpatizanți, PDM promite majorarea cu 12% a compensațiilor pentru căldură oferite familiilor social-vulnerabile. Dacă până acum doar familiile cu un venit de 1600 de lei puteau beneficia de acest ajutor, acum și cele care nu câștigă mai mult de 2000 de lei vor putea solicita compensații. Cel puțin, așa a asigurat liderul democraților, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă desfășurat pe 27 noiembrie. Potrivit acestuia, compensațiile în valoare de 350 de lei vor fi oferite lunar timp de cinci luni.

Tot atunci, Plahotniuc a promis că toate persoanele cu o pensie mai mică de 2000 de lei vor primi câte 600 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Mai mult, liderul PD a promis că vor fi majorate salariile poștașilor, care activează în cadrul Poștei Moldovei, cu până la 100%.

Democratul Constantin Țutu încearcă să-și atragă simpatizanți. FOTO: Facebook

***

În prezent, salariile poștașilor se stabilesc în funcție de anumite criterii, printre care numărul orelor lucrate sau vechimea în muncă. Unii poștași care activează în localități mici au un salariu de doar 500 de lei. Mai mulți bani pot câștiga șefii oficiilor poștale care pot obține circa 3000 de lei pe lună.

Socialiștii făgăduiesc salarii de 600 EUR și rezolvarea problemei transnistrene

Socialiștii au făcut un șir de promisiuni îndrăznețe în cadrul unui miting desfășurat în centrul Capitalei pe 18 noiembrie. Printre planurile PSRM se numără majorarea salariului mediu până la 600 EUR și majorarea pensiei medie până la 300 EUR, învățământ de stat gratuit și soluționarea problemei transnistrene. Socialiștii spun că vor restabili parteneriatul strategic cu Federația Rusă și că R. Moldova va deveni membru al Uniunii Economice Euroasiatice. Totodată, aceștia vor să interzică partidele și mișcările unioniste.

Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, alături de președintele țării, Igor Dodon, la mitingul din 18 noiembrie. FOTO: Facebook

***

Amintim că însuși președintele țării, socialistul Igor Dodon, a declarat anterior că vrea să interzică prin lege activitatea unioniștilor în țara noastră. Această inițiativă, însă, sfidează prevederile Constituției RM. De altfel, unirea R.Moldova cu România este consfințită în Declarația de Independență, care face corp comun cu Constituția.

În programul electoral prezentat de socialiști se mai numără  interzicerea aderării țării noastre la NATO, dar și protejarea „valorilor tradiționale”. Reprezentanții PSRM  afirmă că aceste obiective „nu sunt vise, ci sunt bazate pe calcule”.

PLDM vrea să refacă moral Moldova

După ce a fost ales în funcția de președinte al PLDM, în luna septembrie curent, Tudor Deliu a declarat că formațiunea sa va avea un cuvânt mare de spus la următoarele alegeri parlamentare. Acesta nu a făcut promisiuni concrete, dar a asigurat cetățenii că PLDM „reprezintă opțiunea ce va oferi țării noastre șansa de renaștere, modernizare și refacere morală”. Deliu a adăugat că unirea R. Moldova cu România și realizarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană vor reprezenta principalele scopuri ale liberal-democraților.

PAS și PPDA visează să ducă R. Moldova în UE

Salariu mediu de 11 mii de lei pe lună, mai multe investiții în instituțiile de învățământ, servicii medicale mai bune și medicamente mai ieftine – cu aceste promisiuni încearcă să ademenească alegători Mișcarea de Rezistență ACUM. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în frunte cu Maia Sandu și Platforma Politică Demnitate și Adevăr (PPDA), condusă de Andrei Năstase, și-au lansat programul electoral comun pe 3 noiembrie.

Lidera PAS, Maia Sandu, la o întâlnire cu alegătorii. FOTO: Facebook

Cei doi au promis că, până în 2023, țara noastră va îndeplini toate condițiile pentru a solicita să devină membru al Uniunii Europene. Blocul electoral format din PAS și PPDA mai promite o țară „în care legea este respectată cu sfințenie de către toți, fără excepție”.

Șor poftește la colhozuri moderne

În luna septembrie, președintele Partidului Șor și-a adunat colegii pe un câmp din localitatea Jora de Mijloc și le-a vorbit despre planurile sale pentru alegerile de anul viitor. Ilan Șor a declarat că vrea să demonstreze că R.Moldova este cea mai bună țară din lume și a pomenit despre crearea unor colhozuri moderne.

Ilan Șor vrea să demonstreze că R.Moldova este cea mai bună țară din lume. FOTO: Facebook

„Pe noi ne așteaptă alegerile parlamentare, alegerile care o să ne dea și o să ne arate calea noastră pentru următorii patru ani, unele partide vor să ne ducă în Europa, altele în Rusia, dar eu vreau ca noi să trăim în Moldova. Noi vom demonstra că Moldova este cea mai bună țară din lume… vom avea colhozuri moderne…”, a spus Șor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.